Prijava

Vaša prijava

'POKAZALI SU MI FOTOGRAFIJE. TO JE BILO STRAŠNO' U nesreći kod Zagreba poginule dvije osobe, odgovornom iz zimske službe prijeti 10 godina zatvora!


Temperature su se 14. prosinca 2015. uoči zore najavljeno spustile ispod nule. Nadvožnjak velikogoričke Kolareve ulice pretvorio se u pravo klizalište. Josip je gledao emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” i čuo da se u Velikoj Gorici dogodila teška prometna nesreća. Nedugo nakon toga nazvao ga je kolega njegove nevjenčane supruge i pitao gdje je Kata.

- Pokušavao sam je dobiti na mobitel, a zvao sam i susjede s kojima je putovala. Nitko se nije javljao pa sam zvao policiju. Rekli su mi za stradavanje dvije osobe iz Šiljakovine. Otišao sam do tog nadvožnjaka. Kolnik je bio toliko zaleđen da se na njemu nije moglo niti stajati, a policajci su mi rekli da je supruga u teškom stanju u bolnici. No, ubrzo su se ispravili izrazivši mi sućut. Pokazali su mi fotografije s mjesta nesreće. To je sve bilo toliko strašno da ih nisam bio u stanju gledati - ispričao je Josip F., nevjenčani partner Kate Solić, u sudnici Općinskoga kaznenog suda.

Najava poledice

S druge strane na optuženičkoj klupi su Damir Hrvojić (44), vlasnik vučne službe, Petar Majić (58), zaposlenik VG Komunalca, te VG Komunalac kao pravna osoba jer su, prema optužnici, svatko na svoj način skrivili prometnu nesreću u kojoj su život izgubili Pero Maras (55) i Kata Solić (56), dok je njihova suputnica Mirjana P. (45) jedva preživjela. Nitko se ne smatra krivim.

Damir Hrvojić je optužen da kobnog dana oko 5.55 sati, vozeći Nissan brzinom od 67 kilometara na sat Kolarevom ulicom (ograničenje brzine 60 km/h op. a.), dolaskom na nadvožnjak nije prilagodio brzinu kretanja zaleđenom i skliskom kolniku pa je pri izlasku iz zavoja izgubio kontrolu. Automobil mu se zanio i prešao na suprotni trak gdje se frontalno zabio u Citroën Saxo koji je vozio Maras, a s njim su bili još Kata Solić i Mirjana P. Na Citroën je potom naletio Ford koji je vozio Anđelko M. pa je Marasov automobil odbačen unatrag, da bi u rotiranju stražnjim dijelom udario u ogradu i rubni kamen. Maras i susjeda Solić su zadobili višestruke prijelome i krvarenja te su na mjestu ostali mrtvi, dok su se u KBC-u Rebro liječnici borili za život suputnice Mirjane P.

majic_sud2-191217.jpg
 

Petar Majić je, pak, optužen da je tu noć sa 13. na 14. prosinca 2015. iz nehaja ugrozio promet i izazvao opasnost za ljude. Naime, on je u inkriminirano vrijeme bio voditelj gradilišta u Poslovnoj jedinici građenje VG Komunalac koje je zaduženo za zimske službe. Obnašajući dužnost dežurnog operativnog voditelja zimske službe u samom stožeru, smatra ODO Zagreb, zanemario je najavu jutarnje poledice DHMZ-a i pritom propustio naložiti preventivno posipanje kolnika na nadvožnjaku iznad A11.

Klizak kolnik

Hrvojiću za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom prijeti od jedne do osam godina zatvora, Majiću zbog ugrožavanja prometa opasnom radnjom od jedne do deset godina, a VG Komunalcu, u kojem je Majić tu noć bio odgovorna osoba, prijeti novčana kazna od 30.000 do čak 12 milijuna kuna.

hrvojic_sud3-191217.jpg
 

- To je jutro bilo vedro i bez magle. Po suhoj cesti sam se vozio u Mraclin. Dolaskom do semafora pred nadvožnjakom s oko 50 km/h krenuo sam gore. Nadvožnjak je bio suh. Primijetio sam u daljini svjetla, a dolaskom na ravni dio izgubio sam kontrolu i automobil je krenuo u kontra stranu. Udario sam u rinzol. Auto se odbio i tada sam vidio da naglo dolaze svjetla. Osjetio sam udarac. Čim sam stao, iskočio sam van pomoći unesrećenima. Kolnik je bio klizav. Imao sam zimske gume i vozio u trećoj brzini. Ne smatram se krivim zbog tih nepredvidivih i nesretnih okolnosti jer nisam mogao zaključiti niti vidjeti da je na nadvožnjaku led jer ispod nije rijeka, nego cesta - objašnjavao je u tužiteljstvu Hrvojić, dok su se Majić te predstavnik VG Komunalca Tomislav Gruja branili šutnjom.

Hodali po ledu

Zimska služba postupa temeljem Izvedbenog programa Zakona o cestama, Pravilnika o održavanju cesta te Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Voditelj redovnog održavanja cesta iz VG Komunalca, Miljenko V., pojasnio je da postoje četiri stupnja prioriteta u Izvedbenom programu te da nigdje nije propisano koliko često operativni voditelj mora izaći na teren i obići područje.

- Kada se očekuje poledica, nema strogog protokola, nego se poduzimaju mjere i obilasci prema vlastitoj procjeni. Tijekom noći trebalo bi u nekoliko navrata izmjeriti temperaturu i upisati je u dnevnik zimske službe, a iz gradske uprave VG-a svakodnevno se dobivaju prognoze DHMZ-a. Kad se stvori manja poledica, kritična se mjesta posipaju kantom soli, a ako je po cijelom kolniku, onda se dižu vozači da ga posipaju. Praksa je tijekom noći obići teren dva-tri puta, malo se brže vozi i naglo se zakoči da se procijeni stanje ceste - ispričao je Miljenko V. kojemu je tu večer Majić rekao da će oko 3 ujutro obići područje, a nije.

PROMETNA_VG.JPG
 

Djelatnici Hitne pomoći, vatrogasci i policajci, dok su pristizali na poprište udesa, jedva su hodali po ledu. Jedan od policajaca ispričao je da se “klizao kao malo dijete”.

A prvi koji je naišao na zastrašujući prizor bio je Tihomir C., vozač autobusa Autoturista kojem su noge išle “svaka za sebe”, a kad se primio za ogradu da ne padne, prsti su mu se za nju zalijepili jer je bila puna inja.

Vatrogasac Ratko G. izjavio je da je cesta bila toliko opasna da su tehničko vatrogasno vozilo na nadvožnjaku okretali ne bi li se prednjim krajem spuštali. Njegov kolega Dragan K. najslikovitije je opisao opasnost živog leda uoči svitanja: - Nadvožnjak je svijetlio zbog refleksije od leda pomiješanog sa svjetlima vatrogasnog vozila i rotirke. Kad sam stupio na kolnik, bilo je ‘drž-nedaj’. Držao sam se za vatrogasno vozilo kao mačak. Jedva sam balansirao s hidrauličnom pumpom u rukama, raširenih i zgrčenih nogu.