Prijava

Vaša prijava

PROMIJENIMO HRVATSKU PROTIV ASFALTNE BAZE U DONJOJ LOMNICI 'Pogodovanje stranoj kompaniji izravno štetno utječe na zdravlje ljudi!'


Stranka Promijenimo Hrvatsku podržala je u četvrtak nezadovoljstvo građana Donje Lomnice izgradnjom asfaltne baze i betonare na 10-tak metara od obiteljskih kuća, u neposrednoj blizini aktivnog vodocrpilišta Velika Gorica.

Asfaltna baza i betonara nalaze se u užem vodozaštitnom području, čime su osim građana Donje Lomnice ugroženi i stanovnici okolnih mjesta i južnog Zagreba, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je predsjednik stranke Ivan Lovrinović podržao građane u namjeri da spriječe njihovo otvaranje.

gorica_prosvjed-151017.jpg
 

Lovrinović je ocijenio kako, na žalost, slučaj u Donjoj Lomnici nije ništa novo u odnosima između vlasti i interesa građana. "Ovdje je još kritičnija činjenica da pogodovanje stranoj kompaniji izravno štetno utječe na kvalitetu života, odnosno zdravlja ljudi", kazao je.

Kad postanemo uređeno društvo onda će takozvani stručnjaci koji potpisuju ovakve studije utjecaja na okoliš izgubiti licence i neće više moći raditi taj posao. Što se tiče političara koji su umočeni u ovakve radnje, bili oni lokalni ili nacionalni, to moraju sankcionirati građani na izborima, poručio je Lovrinović.

Michael Stepanić, član građanske inicijative protiv asfaltne baze, pojasnio je da će isparavanje bitumena prilikom kuhanja asfalta izravno u okoliš ispuštati dioksine koji izlažu ljude opasnosti od karcinoma, a posebno su ugrožena djeca iz obližnjeg dječjeg vrtića.