Prijava

Vaša prijava

FOTO: KOSTAJNICA POD VODOM, NEKA SELA POTPUNO SU ODSJEČENA Čamcima se dostavljaju hrana i voda, Plenković i Krstičević dolaze na poplavljeno područje


>> NOVO 13:00 U podne je Kupa u Karlovcu bila visoka 773 centimetara, Korana 784, po jedan centimetar niže nego sat ranije, a što znači da je vrhunac dostignut i da rijeke više neće rasti, no zaključak danas održanog karlovačkog Stožera civilne zaštite je da treba nastaviti i još pojačati broj crpki za prepumpavanje procjednih voda uz protupoplavne zidove podignute ovih dana.

Zapovjednik Stožera gradonačelnik Damir Mandić na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice rekao je da se nakon radne noći na Logorištu i susjednim koransko-mrežničkim naseljima može reći  da je "protupoplavni zid od boks barijera opravdao svoje podizanje, kao i vreće koje su se postavljale posljednja dva dana".

"Zaključak jutrošnjeg Stožera civilne zaštite Grada Karlovca je da ni jedan stambeni objekt na ovom području nije poplavljen, da smo na ovu vodu koja je svuda oko nas računali, jer je to procjedna voda za koju smo pripremili crpke. Iako možemo reći da smo zajedno s Hrvatskim vodama dobro ciljano postavili crpke, negdje jače, negdje slabije snage, ipak je zaključak Stožera da se crpljenje mora još malo pojačati da bi se voda održala ovako, da se dalje ne širi", rekao je Mandić.

Nasipavanjem građevinskog materijala na prometnicu omogućit će se građanima spoj na državnu cestu, da ne bi danima bili prometno odsječeni, kao uvijek do sada za visokih vodostaja.

Poplavljena područja u Karlovcu 

Naglasivši da stanje ugroženosti još nije prestalo, Mandić je izrazio čvrsto uvjerenje da će se uspjeti održati ovakvo stanje kao sada.

Premijer Andrej Plenković posjetit će danas Hrvatsku Kostajnicu, gdje je prošle noći, kada je vodostaj Une premašio 450 centimetara, proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. U 13.30 sati predsjednik Vlade sudjelovat će na sastanku Kriznog stožera, a potom će obići poplavljena područja, priopćeno je iz Vlade.

MORH je jutros donio odluku o upućivanju 00 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije. Tom odlukom je u u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.

Djelatnici Crvenog križa čamcima dostavljaju hranu i lijekove mještanima čije su kuće odsječene, izvještava N1 iz Letovanića.

----------------------

Zbog porasta vodostaja rijeka mnogi koji žive uz njih noćas nisu spavali. Branili su svoje kuće od prodora vode. Najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice, javlja HRT.

Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a stanovnike ohrabruje što je rast vodostaja usporio i iznosi oko jedan centimetar na sat, pa je u 7 sati u utorak ujutro (13. ožujka) iznosio 454 centimetara. Izvaredno stanje je proglašeno i zaJasenovac, dok u Hrvatskim vodama vjeruju da u Karlovcu neće doći do toga, rekao  je za N1 Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu. Najdramatičnije stanje je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

O trajnom rješenju problemu obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici se govori već četiri godine jer je 2014. godine, za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.

Ministar obrane Damir Krstičević donio je u utorak, 13. ožujka odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije. Tom odlukom je u u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.

Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre. Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljnog vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren.

U karlovačkim naseljima Logorište i Mala Švarča izlile su se Mrežnica i Korana. Djelatnici Hrvatskih voda i stotinjak pripadnika HV-a cijeli su dan postavljali box-barijere i zečje nasipe kako bi obranili kuće. Sinoć je to područje obišao i premijer Andrej Plenković.

Vodostaj Kupe na sisačkom području također je u porastu. Vrhunac vodenog vala očekuje se za 24 sata. U vikend - naselju Žažina stanje je za sada pod kontrolom. Voda je ušla u dvorišta, ali ne prijeti kućama. Slična situacija je i u Starom Brodu.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

DC36 između Karlovca i Pokupskog u mjestima: Koritinja, Šišljavić, Donja Kupčina i Gradec Pokupski;

DC47 Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Donji Kuljani) te dionica Hrvatska Kostajnica-Hrvatska-Dubica u mjestu Rosulje;

ŽC3156 Žažina-Mala Gorica na makadamskom dijelu;

ŽC5130 Zalužnica-Škare-Doljani;

ŽC5146 Gornja Ploča-Lovinac;

ŽC5153 Kosinjski Most-Kosinjski Bakovac;

ŽC5163 Podoštra-Lički Novi;

ŽC5904 Korenica-Mihaljevac;

ŽC3231 Glina-Veliki Obljaj u mjestu Šibine;

ŽC3275 Stankovac-Slana;

ŽC3196 u mjestu Donje Jame;

LC33087 Skela-Donje Selište; LC33196 Bijele Vode-Drenovac;

LC33019 u mjestu Ravnik; LC33171 Javnica-Kotarani: LC59098 Tolić-Podlapača; LC59110 Gornja Ploča-Kruškovac; LC59112 u mjestu Komić, LC590640 Kaniža-Lički Novi, LC516300 Žabica-Lički Novi, LC516201 Smiljan-Novoselo, LC590049 Podastrana-Pazarišta, LC59113 Lovinac-Rasoja-DC50; LC33019 Ravnik-Osekovo.

Ozbiljna situacija na Perući

 


U Jastrebarskom otvoren hotel „Princess“