Prijava

Vaša prijava

Stan koji slavi vedrinu svakim svojim centimetrom


Kada govorimo o kreativnim umovima kojima smo u ovom poslu često okruženi, Ivana Bilić naše je poimanje proljeća. Vedra, pozitivna, iskrena i nasmijana, mlada kostimografkinja skrivena iza umjetničkog imena Plectrude u svaki je kutak svoga doma u zagrebačkoj Dubravi unijela dašak ovog rascvjetanog i mnogima omiljenog godišnjeg doba. Upravo zato odlučili smo je posjetiti i upoznati se s njezinim najnovijim radovima, ali i idejama koje možemo podijeliti s vama te ih, u konačnici, prenijeti i u naše interijere. Ivana trenutačno radi na kostimima za sisački vokalni ansambl L.I.P.E., u pripremama je i za Perunfest - festival zaboravljenih priča i narodnih predaja, koji se krajem svibnja održava u dvorcu Lukavec kod Velike Gorice, a s obzirom na to da je već dugi niz godina i suradnica LA Design Studija na području proizvoda od tekstila i kože, i u tom segmentu priprema puno noviteta za proljetnu sezonu. Ipak, u moru svakodnevnih obveza pronašla je vrijeme za uređenje vlastitog doma, to više što je on često i njezino radno mjesto. Nužno je, stoga, učiniti ga lijepim, funkcionalnim i oku ugodnim.

interijer_bilic3-110418.jpg

- Volim eklektiku, spajanje nespojivih materijala i uzoraka, slojevitost. Takav stil mi prirodno leži jer nema pravila, ne ograničava i daje mi potpunu slobodu - objašnjava nam kreativka pokazujući omiljene komade u svom interijeru.
Vrlo draga joj je cvjetna fotelja stara više od 60 godina. Već je dugo u obitelji, a izvorno je bila vlasništvo njezine prabake Ružice.
- Upravo njoj u čast pretapecirala sam je ovom prekrasnom tkaninom s uzorkom velikih, starinskih ruža. Ja sam odradila šivanje, a suprug dio s tapeciranjem - otkriva nam Ivana, dodajući kako je od ostatka tkanine svom psiću sašila jastuk.
U spavaćoj sobi odmah nam su nam za oko zapeli vijenac iznad kreveta, posteljina s biljnim motivima, ali i predivan komad pomalo poznatog izgleda. Shvatili smo da je riječ o klasičnoj Ikeinoj bijeloj komodi, a neočekivano rascvjetano ruho podario joj je Ivanin suprug, po struci grafički dizajner.

interijer_bilic7-110418.jpg

interijer_bilic8-110418.jpg

- Nisam tip za bijeli namještaj pa sam je najprije mislila prebojati, ali to se pokazalo prekompliciranim zbog završne obrade komode. Već neko vrijeme je internet preplavljen tamnim, cvjetnim uzorcima koji su apsolutno prekrasni, pa smo došli na ideju da isprintamo sličnu naljepnicu i zalijepimo nju umjesto farbanja. Nije moglo ispasti bolje, ovi veliki božuri i hortenzije su čarobni - ponosno opisuje Ivana, hvaleći supruga koji je doista savršeno odradio posao. Od pripreme za tisak pa do kompleksnog i vrlo preciznog lijepljenja, vodio je računa da se uzorak poklapa cijelom frontom komode, što, priznajemo, nije nimalo lak zadatak.

interijer_bilic13-110418.jpg

Ivana Stan 

interijer_bilic9-110418.jpg

Kreativna Plectrude smijući se priznaje kako kod nje vrijedi pravilo "više je više" i ne ponosi se time često. - Volim gomilati sitnice, pogotovo ako imaju zanimljivu priču. Padam i na velike uzorke i boje, ali i prirodne materijale i drvo - pojašnjava.
Uz knjige koje obožava, pa si je i svoje umjetničko ime dala prema liku balerine iz kratkog romana "The Book of Proper Names", cvijeće je u njezinu domu obavezno, bilo u vidu tkanina ili dezena ili, pak, ono omiljeno nam, živo ili rezano u vazama. I doista, ima li boljeg načina za unošenje proljeća u životni prostor? No, u ovom se domu, kaže nam vlasnica, rotiraju sva godišnja doba. Obično se to postiže izmjenom boja i detalja.
- U proljeće volim detalje u svjetlijim, vedrim bojama. Ljeti volim plave, bijele i bež nijanse. Stan je pun školjaka i detalja od naplavnog drva, a terasa je u punom pogonu, navečer upalimo lampione i uživamo kad se temperatura malo spusti. S jeseni dolaze i one divne zagasite, tople boje. Suncokreti i košare s krizantemama, bundeve, vade se mekane dekice i jastuci. Zimu dijelim u dva dijela: potpuno božićno ludilo i onaj malo smireniji dio poslije. Ja sam najveći fan Božića ikad - smijući se otkriva Plectrude, napominjući da se odmah nakon "pospremanja Božića" utopljuje i čeka da procvjetaju lukovice na njezinu balkonu. I doista su procvjetale, kako na balkonu tako i u svakom kutku ovog šarmantnog stančića.

Stan koji slavi vedrinu svakim svojim centimetrom 

Foto: Berislava Picek/Hanza Media


Izložba inovacija I³G