Prijava

Vaša prijava

Ustavni sud poništio imenovanje četiri sutkinje, DSV mora donijeti novu odluku


Državno sudbeno vijeće (DSV) dobilo je zvučnu pljusku od Ustavnog suda. Ustavni je sud na ovotjednoj općoj sjednici poništio odluke DSV-a iz listopada prošle godine o imenovanju četiriju sutkinja Županijskog suda u Zagrebu: općinske sutkinje iz Knina Ane Jele Pecirep u kazneni odjel zagrebačkog Županijskog suda te sutkinja Ines Kovačević, Renate Đaković Vranković i Tihane Marije Miladin u građanski odjel tog suda.

Odluke ustavnog suda nisu još objavljene, a za njih je Jutarnji list doznao iz neslužbenih izvora. Odluku od poništenju imenovanja Ane Jeleč Pecirep Ustavni je sud donio jednoglasno, dok je odluku o poništenju imenovanja triju građanskih sutkinja donio većinom glasova uz tri izdvojena mišljenja.

Ustavni je sud obvezao DSV da u roku od 30 dana donesu novu odluku o popuni četiri mjesta na zagrebačkom Županijskom sudu iz reda sudaca koji su se javili na natječaj, na kojem su bile i spomenute sutkinje.

Satisfakcija

Ovotjedne odluke Ustavnog suda velika su pobjeda dviju sutkinja koje su podigle ustavne tužbe - protiv odluka DSV-a: Jadranke Kos sa Županijskog suda u Velikoj Gorici koja se natjecala za kazneni odjel zagrebačkog Županijskog suda i općinske sutkinje Katarine Petrović iz Virovitice koja se natjecala za građanski odjel toga suda. Navedene odluke DSV-a su, međutim, satisfakcija i desecima drugih sudaca koji se javljaju na natječaje za napredovanja na više sudove, a unatoč ostvarenom velikom broju bodova su “preskočeni” jer DSV nerijetko imenuje kandidate s manjim brojem bodova na listi prvenstva na kojoj je vrednovan njihov prijašnji sudački rad i intervju s članovima DSV-a.

Prva na listi

Ustavni je sud u odlukama konstatirao da je DSV povrijedio ustavno pravo podnositeljica ustavnih tužbi, Jadranke Kos i Katarine Petrović, na dostupnost radnog mjesta pod jednakim uvjetima kao i ustavno načelo pravičnosti. Odluke DSV-a u slučaju imenovanja Ane Jeleč Pecirep, kao ni u slučaju imenovanja Renate Đaković Vranković, Ines Kovačević i Tihane Marje Miladin, ustvrdio je Ustavni sud, nisu obrazložene.

Općinska sutkinja iz Virovitice Katarina Petrović na natječaju za građanski odjel Županijskog suda u Zagrebu ostvarila najveći broj bodova, 161,7, i bila prva na rang listi. Usprkos tome DSV je 20. listopada prošle godine imenovao kandidatkinje koje su imale znatno manji broj bodova od nje: Ines Kovačević imala je 154,3 boda, Renata Đaković Vranković 146,8 bodova, dok je Tihana Marija Miladin ostvarila 146,8 bodova. Posljednje dvije bile su čak 71. i 73. na rang listi. Ustavni sud ne osporava pravo DSV-u da preskoči kandidata koji je bolji rangiran jer Ustav tome tijelu jamči samostalnost u imenovanju sudaca, ali i upozorava da je DSV pri donošenju odluka vezan i zakonima, a Zakon o DSV-u kaže da se to tijelo obavezno pri odluci treba rukovoditi ostvarenim bodovima. U ovom slučaju, zaključio je Ustavni sud, riječ je o razlici u bodovima koja nije ni mala ni neznatna. Iz obrazloženja DSV-a se, ističe Ustavni sud, ne vidi koje su to karakteristike spomenutih triju sutkinja koje ih, usprkos manjem broju bodova, čine kvalitetnijim kandidatkinjama od prvorangirane Katarine Petrović.

Kazneni odjel

U slučaju tužbe Jadranke Kos zbog imenovanja Ane Jeleč Pecirep Ustavni je sud konstatirao da se sutkinja Jeleč Pecirep u pisanoj prijavi na natječaj javila za građanski odjel zagrebačkog Županijskog suda, a DSV je imenovao u kazneni odjel. Iz obrazloženja DSV-a, konstatirao je Ustavni sud, također nije jasno koje su to kvalitete Anu Jeleč Pecirep koja je veći dio karijere sudila u građanskim predmetima bile odlučne za njezino imenovanje u kazneni odjel Županijskog suda.

U sljedećih 30 dana na potezu je DSV. Predsjednika DSV-a Željka Šarića do završetka jučerašnjeg izdanja nismo uspjeli dobiti za komentar dviju odluka Ustavnog suda.