Prijava

Vaša prijava

KEREMPUH Slučajna smrt jednog anarhista Darija Foa otvara Dane satire Fadila Hadžića


Predstava “Slučajna smrt jednog anarhista” talijanskog nobelovca Daria Foa u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda u utorak 5. lipnja otvorit će Dane satire Fadila Hadžića, festival u organizaciji zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh koji se ove godine održava 42. put.

Fo piše o stvarnom događaju, o uhićenju anarhista Giuseppea Pinellija, koji je četvrtog dana ispitivanja “skočio kroz prozor”.

Slika društva

Istražujući smrt željezničara Pinellija iz 1969. Dario Fo slika društvo pokvarenosti i korupcije koje na neobičan način podsjeća na ono što danas živimo.

Zagrebačka publika moći će vidjeti 12 predstava iz Hrvatske i regije. Svake godine ih se prijavljuje sve više, ove više od 70, što govori da satira danas ne samo da nije u nestajanju, nego je sve zanimljivija kazališnim autorima, rekla je izbornica Dana satire dramaturginja Željka Udovičić Pleština na konferenciji za novinare. Birala je predstave koje će nas zamisliti, ističe, a ne samo zabaviti. Satiru ona vidi kao formu koja ubada i kritički promišlja, ali i otvara prostor optimizmu i nadi a da pritom ne vrijeđa.

Osim JDP-a iz Beograda dolazi Zvezdara teatar s tekstom “Korešpodencija” Borislava Pekića. Režira je Gorčin Stojanović, a među glumcima su Branislav Lečić, Anica Dobra i Slavko Štimac. S tekstom “Kičma” Ingrid Lausund, o zlostavljanju na radnom mjestu, gostuje mađarska drama Narodnog pozorišta iz Subotice, u režiji mladog crnogorskog redatelja Veljka Mićunovića. “What is Europe?” sarajevske Scene MESS, po motivima tri teksta Lászla Végela i u režiji Andrása Urbána igra 17. lipnja.

Od Jelčića do Frljića

U selekciji su dvije Kerempuhove predstave, autorski projekt Bobe Jelčića “Govori glasnije!” i Pirandellovih “Šest likova traži autora” u režiji Olivera Frljića te “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” GDK Gavella, po suvremenom tekstu Joëla Pommerata i u režiji Paola Magellija. U subotu 9. lipnja igra nezavisna produkcija “Za umrijet od smijeha” Teatra Rugantino i Planet Arta, u izvedbi Gordane Gadžić i Marka Torjanca koji smiono ismijavaju domaće političke i referendumske prilike. Dvojica autora dobili su posmrtnu počast, Željko Zorica Šiš s predstavom “Ljubavni slučaj Fahrije P.” Teatra &td te Predrag Lucić s dvije predstave. HNK Split gostovat će s predstavom Dine Mustafića po Lucićevom tekstu “Aziz ili svadba koja je spasila Zapad”, dok nam Goldonijeve “Barufe”, kao metafora današnje EU, u Lucićevoj preradi dolaze kao koprodukcija teatara iz Kopra, Pule, Trsta i Nove Gorice. Festival će 19. lipnja zatvoriti Moliéreov “Žlahtni meščan” Mestnog gledališča ljubljanskog u režiji Eduarda Milera.