Prijava

Vaša prijava

FOTO: SISKOM JURILI SOLARNI BOLIDI KOJE SU PROIZVELI SREDNJOŠKOLCI Bili smo na utrci kakve nema nigdje u svijetu, a pokrenuo ju je 'učitelj heroj'


- Ovo je jedinstvena utrka na svijetu. Solarne bolide koji se utrkuju proizveli su učenici srednjih škola. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam danas ovdje. Rekao je ovo u subotu u Sisku ministar Tomislav Ćorić, na šestoj po redu utrci solarnih automobila koju organizira Tehnička škola Sisak.

Pred velikom brojem Siščana javnosti je predstavljen 21 solarni automobil koje su izradili učenici hrvatskih strukovnih škola, te po jedna škola iz Slovenije i BiH te jedna ekipa Fakulteta elektrotehnike iz Osijeka.

Sa svojim vozilima u utrci su sudjelovale: Tehnička škola Sisak, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Industrijsko obrtnička škola Slavonski Brod, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Srednja škola Novska, Srednja škola Slunj, Strukovna škola Gospić, Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, Srednja škola Otočac, strukovna škola iz Krškog - Slovenija i Srednja strukovna škola Posušje - BiH.

FOTOGALERIJA: Utrka solarnih automobila

Utrka solarnih automobila u Sisku 

Iza organizacije utrke solarnih automobila stoji tim Tehničke škole Sisak, a glavnu riječ vode ravnatelj Davor Malović i začetnik ideje o utrci prof. Stevče Arsoski. On je ove godine ponio laskavu titulu „Učitelj heroj“. Ističe kako sve zasluge idu učenicima, a tek potom njihovim profesorima - mentorima.

- Ne samo da sami u Sisku, u našoj školi, projektiramo i gradimo solarni automobil koji se utrkuju ulicama grada, nego smo proteklih godina time zarazili gotovo sve tehničke škole u Hrvatskoj, od Osijeka preko Zagreba do Zadra, a i inozemstva, jer nam sa svojim automobilom na utrku dolaze i Slovenci, škola iz BiH, a priključuje se i elektrotehnički fakultet iz Osijeka, ističe prof. Arsoski.

U prvoj utrci sudjelovalo je pet škola: iz Osijeka, Velike Gorice, Kutine, Zadra i Siska. Bio je to europski projekt, a svaka je škola imala zadatak da od istih elemenata sastavi solarni električni automobil koji će zadovoljiti tehničke uvjete i prevesti jednog vozača. Uspjeh je bio fantastičan, a ove godine Siskom je jurio 21 bolid.

- Utrka solarnih automobila nije nešto uobičajeno, zapravo ne postoji u Europi utrka solarnih automobila koje su izradili srednjoškolski učenici. ističe prof. Arsoski.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić naglasio je na otvaranju utrke kako će Županija i dalje podržavati razvoj ove odlične ideje, te da se nada kako će sisačka utrka solarnih automobila ubrzo prerasti u državno prvenstvo solarnih automobila.

Svijet električnih automobila u Sisku: U petak održana izložba, u subotu utrka solarnih automobila 


Najava današnje utakmice seniora

U prometnoj nesreći kod Selnice poginuo muškarac (41)