Prijava

Vaša prijava

USTAVNI SUD PONIŠTIO NATJEČAJ O IMENOVANJU ČETIRI SUTKINJE ŽUPANIJSKOG SUDA, ALI DSV SE NE PREDAJE Opet imenovali tri od četiri sporne sutkinje


DSV se nije dao pokolebati - iako je Ustavni sud krajem svibnja ove godine poništio prošlogodišnje odluke tog tijela o imenovanju četiri sutkinje Županijskoga suda u Zagrebu, ono je u jučerašnjem ponovnom odlučivanju o popuni četiri mjesta na zagrebačkom Županijskom sudu odlučilo manje- više isto.

DSV je jučer ponovno imenovao tri od ukupno četiri sutkinje čije je imenovanje Ustavni sud prije nešto više od mjesec dana poništio. Tako su u Građanski odjel zagrebačkoga Županijskog suda jučer ponovno imenovane Ines Kovačević, 26. s liste prvenstva, Renata Đaković Vranković, 71. s liste prvenstva, te Tihana Marija Miladin, 73. s liste prvenstva. Ustavni je sud u svojoj odluci iz svibnja ove godine konstatirao da se u slučaju tih triju kandidatkinja ne radi o malim razlikama u bodovima u odnosu na kandidate s vrha liste, nego je riječ o značajnim razlikama u broju bodova.

Preskočili

Četvrtu sutkinju, Anu Jeleč-Pecirep čije je imenovanje na zagrebački Županijski sud odlukom Ustavnog suda također ukinuto, DSV jučer nije ponovno imenovao. Umjesto nje imenovan je Vjeran Blažeković, dosadašnji sudac Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu. Zanimljivo je, međutim, da je Blažeković tek 32. na listi prvenstva, što znači da je u ponovljenom imenovanju DSV još jednom preskočio cijeli niz kandidata koji su na natječaju ostvarili veći broj bodova od njega.

Svibanjska odluka Ustavnog suda kojom su ukinute lanjske odluke DSV-a o imenovanju četiri sutkinje zagrebačkoga Županijskog suda odrazila se, dakle, samo na sudbinu Ane Jeleč-Pecirep, koja se može vratiti u Knin u kojem je proteklih 20 godina radila kao općinska sutkinja.

Podsjetimo, ustavne tužbe protiv odluka DSV-a podnijele su dvije kandidatkinje. Obje su na čelu liste prvenstva. Riječ je o sutkinji iz Virovitice Katarini Petrović, koja se natjecala za Građanski odjel i ostvarila 161,7 bodova. Drugu ustavnu tužbu podnijela je sutkinja Županijskoga suda u Velikoj Gorici Jadranka Kos koja je među kandidatima za Kazneni odjel ostvarila najviše bodova - 160,1.

Argumenti

Kako objašnjava ovakve odluke DSV-a, pitali smo jučer predsjednika toga tijela, suca Vrhovnog suda Željka Šarića. “Ne mogu vam reći ništa konkretno. Vidjet ćete kad napišemo obrazloženje odluka. Glasanje o kandidatima je bilo tajno i nismo bili jednoglasni. Svatko ima svoj rezon i prilikom glasovanja nema usuglašavanja o kandidatima”, izjavio je Šarić.

Zašto je glasanje u slučaju izbora sudaca zagrebačkoga Županijskog suda tajno ako se zna da DSV o svim ostalim imenovanjima glasa javno? “Tako je izglasano kad smo u listopadu prošle godine odlučivali o načinu imenovanja sudaca s ovog natječaja. Kako smo tada glasali tajno, morali smo to učiniti i u ponovljenom odlučivanju”, odgovorio je. Na pitanje zašto su ponovno imenovali kandidatkinje koje su na 26., 71. i 73. mjestu na listi prvenstva ako je Ustavni sud jasno rekao da se tu ne radi o maloj, nego o značajnoj razlici u bodovima, Šarić je odgovorio: “Ustavni sud u svojoj odluci nije argumentirao svoj stav o značajnoj razlici. DSV je na stajalištu da je riječ o malim razlikama”.

Zanimalo nas je zbog čega je DSV ponovno zaobišao dvije sutkinje s čela liste prvenstva koje su podnijele i dobile ustavne tužbe. Je li riječ o revanšizmu DSV-a, pitali smo Šarića. “Nemamo nikakvih predrasuda prema onima koji podnose ustavne tužbe. Uostalom, ovom sazivu DSV-a istječe mandat za pola godine, tako da nema opasnosti od revanšizma”, odgovorio je Šarić.