Smeđa kosa, zelene oči. Visina 172 cm. Proporcije 89-81-108. Konfekcijski broj 40, a broj cipela 37.5. To stoji u modnoj iskaznici Tene Horvat, 21-godišnje manekenke iz Velike Mlake, mjesta nedaleko od Velike Gorice koja se modelingom počela baviti krajem prošle godine.

Sada je pak na glasu kao nova hrvatska plus size zvijezda. Iako, ako pogledate njezine fotografije, tom epitetu “plus size” nema opravdanja. A slično misli i publika na društvenim mrežama koja je oko njenih mjera razvila veliku debatu.

- Moje mjere su donesene u skladu s domaćim tržištem, za koje smatram da nije dovoljno veliko, a one se razlikuju od onih na inozemnom tržištu - tvrdi Tena koja je u agenciju Midikenn došla na nagovor prijatelja koji je za agenciju radio kao fotograf.

- Napravili smo probni photoshooting za fotografije pomoću kojih bih se predstavila Midikenn agenciji. Nakon nekoliko dana došla sam u agenciju gdje su mi uzeli mjere na temelju kojih je odlučeno da sam plus size model - prisjetila se Tena, studentica kroatistike na Filozofskom fakultetu. Dosad je već imala angažmane za Naf Naf i Cute kute.

199299-254770-IMG-20180807-WA0007.jpg 

Ne pripadam ovdje

Iako je potpala u plus size kategoriju, Tena ne osjeća da u nju pripada.

- Sebe ne gledam kao plus size model. No, s obzirom na to da je situacija na domaćem tržištu takva, po brojkama spadam u tu kategoriju - iskreno će Tena koja priznaje da kod nas postoji previše stereotipa o plus size modelima i mnogo negativnih komentara, pa se mnogo djevojka ne usudi ni probati.

- Bilo je pokojeg negativnog komentara pogotovo u zadnje vrijeme, no mišljenje koje mi je bitno je ono koje dolazi od osoba koje su mi bliske i do kojih mi je stalo tako da se na to ne obazirem - ističe Tena.

199299-254769-IMG-20180807-WA0004.jpg

U inozemstvu je drugačije. Tamo su plus size modeli puno uspješniji i traženiji.

Na svjetskim modnim pistama najtraženija je putena američka ljepotica Ashley Graham koja pršti samopouzdanjem i nevjerojatno nalikuje na Evu Mendes. Na listi najzaposlenijih plus size modela svakako je i Britanka Iskra Lawrence, a tu su i Hayley Hasselhoff, kći Mitcha iz “Spasilačke službe”, Hunter McGrady i Tess Holliday.

Dajte joj da radi

- Trenutni cilj i prioritet mi je završiti akademsko obrazovanje tako da o inozemnoj karijeri ne razmišljam previše. Samo želim imati što više posla - otkriva Tena Horvat. No, upravo bi to mogao biti glavni problem jer u Hrvatskoj za nju, kao plus size manekenku baš i nema posla. To nam je potvrdio i Sayon Bangoura, direktor i vlasnik Midikenna.

- Midikenn ima plus size ponudu, ali u Hrvatskoj nema plus size potražnje. Rekao bih da kod nas vlada zakon brojeva, jer se mi prilagođavamo okvirima domaćeg tržišta koje je još uvijek daleko od svjetskih kriterija gdje su plus size manekenke redovito u modnim kampanjama i na pistama, a kod nas se to dogodilo jednom ili dvaput - ističe Bangoura čija agencija uz Tenu Horvat, zastupa još tri plus size modela: Marijanu Brankov koja je surađivala s poznatim njemačkim brendom Ulla Popken te Europa 92, Katarinu Sučić i Doroteu Samac.

Nije klasični model

- Tena Horvat naše je novo lice. Ne spada među klasične modele koji imaju mjere bokova od 88 do 90 cm i struka od 60 do 64 cm. Rekao bih da je ona nešto između, međukategorija, ali kod nas je prezentirana kao plus size model jer klasični modeli su oni do konfekcijskog broja 36, a sve dalje od toga je plus size, iako naravno sve ovisi o građi i konstituciji tijela, pa o pravim plus size modelima govorimo zapravo od veličine 40 - objašnjava Sayon Bangoura.

199299-254768-IMG-20180807-WA0009.jpg 

Kaže da u Midikennu nemaju posebne kastinge za plus size modele, već im djevojke šalju upite. One su upoznate s modnom scenom pa same sebe odrede kao plus size i većinom znaju u koju kategoriju spadaju. Oni ih potom pozovu na razgovor i tu sve krene.

- U modelingu je najbitnija osobnost, ono nešto. Ne ograničavamo se toliko mjerama i konfekcijskim brojevima. S kojim brojem počinje, a s kojim završava plus size manekenstvo i nama je zapravo još uvijek nepoznanica. Sigurni smo jedino da želimo dati priliku i drugim djevojkama - naglašava Bangoura.

mmm