Prijava

Vaša prijava

KUJUNDŽIĆ 'U ovom trenutku ne prepoznajem da sam odgovoran za smrt mladića u Zaprešiću. Ako prepoznam da jesam, dat ću ostavku'


Ministar zdravstva Milan Kujundžić dao je u utorak izjavu koju je čekala cijela javnost, a odnosi se na tragičnu smrt 21-godišnjaka u Zaprešiću, kojeg Hitna pomoć nije uspjela spasiti budući da su, među ostalim, do njega najprije došli bez liječnika.

Mladić je imao astmu i pozlilo mu je na ulici, gdje su ga do dolaska Hitne pokušavali spasiti sugrađani.

Ministar je izrazio sućut zbog smrti mladića. Kaže da tim u takvim slučajevima čine liječnik, medicinska sestra ili medicinski tehničar i vozač.

- Manji je problem cijena, a veći je problem što nemamo liječnika - kaže Kujundžić. Trendovi su u svijetu da mladi sve manje idu studirati, dodaje, a i bogate zemlje uzimaju liječnike iz Hrvatske.

Na pitanje hoće li zbog ovog slučaja podnijeti ostavku, rekao je da ne prepoznaje da je odgovoran, prenosi N1.

- Ako prepoznam da sam odgovoran, dat ću ostavku. U ovom trenutku to ne prepoznajem - rekao je ministar zdravstva.

'Za Zaprešić i njegovih 60 tisuća stanovnika imamo jednog liječnika u smjeni'

Podsjetimo, u vrijeme kad su djelatnici Hitne pomoći pokušali spasiti mladića koji je preminuo u rukama sugrađana, liječnik je bio na drugoj intervenciji u Samoboru.

Inače, ranije danas je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik konstatirao da su djelatnici hitne pomoći koji su izašli na intervenciju u Zaprešiću postupili po pravilima struke te da su napravili sve što su mogli, a i više.

- U Zagrebačkoj županiji svaki grad osim Sv. Nedjelje i Velike Gorice ima po jedan tim za pružanje hitne medicinske pomoći koji uključuje liječnika - rekao je Gajnik te ponovio da tehničar i viša medicinska sestra koji su došli pomoći 21-godišnjem M.R. nisu bili dužni izaći na intervenciju, ali da su svejedno otišli pokušati pomoći.

- Kada su došli na intervenciju nisu uočili znakove života. Izašli su u opremljenom vozilu, međutim pomoći nije bilo."

Gajnik je ponovio da Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije nema adekvatne resurse za rad s obzirom na to koliko stanovnika pokrivaju.

- Za Zaprešić i njegovih 60 tisuća stanovnika imamo jednog liječnika hitne medicine u smjeni. Kada taj jedan doktor izađe na teren nemam koga drugog poslati na intervenciju - kazao je.