Prijava

Vaša prijava

Jedan tim u smjeni zadužen je za 60.000 ljudi, a točke koje pokrivaju udaljene su i do dva sata vožnje


Smrt mladića na ulici u Zaprešiću u nedjelju navečer izazvala je brojne komentare, a nametnulo se i pitanje je li pomoć stigla prekasno pa je zbog toga uslijedila tragedija. Dok očevici kažu da je prva pomoć bila nedostatna, iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije kažu da su mladiću što je moguće brže pokušali pomoći raspoloživom ekipom u kojoj je bila i viša medicinska sestra te da je tim s liječnikom bio na drugoj intervenciji i stigao dvadeset minuta kasnije.

S obzirom na različitost informacija, kako bi se razjasnio tijek događanja, Ministarstvo zdravstva uputilo je jučer u Zaprešić zdravstvenu inspekciju, čiji bi nalaz treba biti poznat za nekoliko dana. Iz Ministarstva kažu da je “prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu sve je učinjeno sukladno pravilima struke”, ali tu tvrdnju još treba dokazati.

Što se događalo u nedjelju navečer u Zaprešiću?

Valja podsjetiti da je 21-godišnjem mladiću pozlilo na ulici pa su mu pokušali pomoći građani koji su se u tom trenutku našli na licu mjesta. Pozvali su i hitnu pomoć, no kako je zaprešićki tzv. T1 tim, u kojem su liječnik i medicinski tehničar odnosno medicinska sestra, već bio na intervenciji u Jaski gdje je pomagao alkoholiziranoj djevojci koja je bila bez svijesti, na intervenciju je upućen sanitetski tim, točnije kola za prijevoz pacijenta, a ne ona za hitnu pomoć. No, očito je dispečer procijenio da je situacija ozbiljna pa je dok ne dođe ekipa s liječnikom zaključio da je bolje da mladić dobije barem neku medicinsku pomoć.

Koliko je brzo stigla prva pomoć mladiću?

Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, ta su sanitetska kola stigla do mladića u roku od tri minute od poziva. U međuvremenu pozvan je i tim za hitnu medicinsku pomoć, ali on je stigao nakon 23 minute, no nisu uspjeli oživjeti mladića. U Zavodu odbijaju kritiku da nije bilo defibrilatora i tvrde da ih imaju pet, odnosno sve ekipe kad kreću na teren uzmu jedan od prijenosnih uređaja. Zanimljivo je da je dok je ekipa intervenirala u Zaprešiću, u Jaski također umro čovjek jer samoborskog tima koji bi mu pomogao nije bilo - pomagao je unesrećenima u prometnoj nesreći.

Koji je problem s brojem ekipa hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji?

Činjenica jest da je ovaj slučaj aktualizirao pitanje dostatnosti ekipa za hitne intervencije na području Zagrebačke županije. Naime, prema mreži Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu ukupno ima osam ispostava hitne u toj županiji, a samo ona u Velikoj Gorici ima dva T1 tima s liječnikom u svakoj smjeni. Sve ispostave imaju ukupno pet T1 timova, a Velika Gorica 10. U Zagrebačkoj županiji smatraju da samo jedan tim s liječnikom u smjeni, primjerice u Zaprešiću, premalo za 60.000 stanovnika. Činjenica jest da ako netko treba pomoć na Žumberku i tamo ode T1 ekipa, ona se ne može vratiti barem dva sata. Zavod zato sam plaća dodatno dežurstvo liječnika u hitnoj u Zaprešiću i Samoboru koji dežuraju noću jer je jedan liječnik nedostatan. U Zagrebačkoj županiji drže da mreža hitne nije pravična. Inače u mreži hrvatske hitne medicine ima 709 T1 i 205 T2 timova.

Mišljenje hrvatskog liječnika intenzivista koji sad radi u Manchesteru?

Kada su svi raspoloživi timovi hitne na terenu zbog zbrinjavanja pacijenata može se dogoditi da netko, nažalost, ostane bez zdravstvene skrbi premda je hitni pacijent. U tom slučaju koordinira se i šalje prvi slobodni tim za reanimaciju. Sanitetska ekipa služi samo za to da pokuša spasiti pacijenta do dolaska educiranog tima. Nažalost, premda u serijama i filmovima reanimacija u pravilu uvijek uspije, u stvarnosti je situacija drukčija. Reanimacija je uspješna samo u 5 do 10 slučajeva, ali većina od toga broja reanimiranih pacijenata na kraju ili ne preživi ili nemaju kvalitetu života kao ranije. Najuspješnija je reanimacija pacijenata koji imaju primjerice srčani zastoj, a u blizini je medicinski profesionalac s defibrilatorom koji odmah počinje reanimaciju, odnosno električni šok (defibrilator) isporuči unutar jedne minute, a pacijent dobije spontani srčani ritam sa znakovima života.

Što kažu u Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije?

Telefonski poziv stigao je u ispostavu hitne medicinske pomoći u Zaprešiću u 17.25 h, a razlog dojave je pomoć astmatičaru koji jako teško diše. Zaprešićki tim T1 (liječnik, medicinska sestra i vozač) bio je na intervenciji kod djevojke u alkoholiziranom stanju u Jastrebarskom, a onaj samoborski na intervenciji zbog prometne nesreće u Kalinovici. Zato je na intervenciju u Zaprešiću poslan sanitetski prijevoz u čijem je sastavu bila sestra prvostupnica i vozač, kao što je to zakonom propisano. Oni su krenuli u 17.28 h i stigli do pacijenta u 17.30 h te s punom opremom počeli reanimaciju, a dispečer je obavijestio o slučaju najbliži T1 tim u Jastrebarskom o potrebi intervencije. Taj je tim stigao u 17.54 sati, ali je unatoč intervenciji mladić umro. Hitna Zagrebačke županije radi sukladno mreži, ali je razvidno da je za područje poput Zaprešića pet timova T1 nedostatno.