Prijava

Vaša prijava

MIRANDO MRSIĆ OSNIVA NOVU STRANKU Otkrio nam je kako će se zvati, gdje će biti ideološki pozicionirana i tko su mo mogući partneri


Od 20. listopada u Hrvatskoj će postojati još jedna politička stranka. Osniva je saborski zastupnik Mirando Mrsić, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava, i osnivač zaklade Ana Rukavina.

Stranka će se zvati Demokrati, bit će regionalno ustrojena, ideološki pozicionirana od centra prema lijevo i neće, kako naglašava njen osnivač Mrsić, okupljati “ražalovane” SDP-ovce. Mrsić je u ožujku ove godine izbačen iz SDP-a jer nije želio povući svoj prijedlog zakona o doprinosima i de facto od tada radi na ideji osnivanja vlastite političke stranke.

- U stranci neće biti zvučnih imena. Važna su nam nova lica, ljudi koji su pokazali političku ambiciju, ali ne ovise o politici već imaju svoje karijere i zvanja - kaže Mrsić i među njima izdvaja Aleksandra Horvata, vijećnika u gradskoj skupštini Velike Gorice koji je bio kandidat za gradonačelnika, potom Sašu Rakića i Matiju Ladića iz Čakovca, te Nikolu Buzolića koji je na nedavnim izborima u Milni na Braču bio nezavisni kandidat za načelnika.

Demokrati će, kaže Mrsić, izaći na sve izbore koji su pred nama. Ne isključuje suradnju s bliskim strankama, a među njima izdvaja Glas, HSU, Pametno, IDS, HSS, Naprijed Hrvatska. U fokusu političkog programa Demokrata bit će građani koji žive od plaće. Otkriva i da u svome programu ima rješenje za mirovinski sustav, izrazito su protiv privatizacije zdravstva, ali za racionalizaciju bolnica. Žele drugačiji teritorijalni ustroj Hrvatske te smanjenje broja saborskih zastupnika.