Prijava

Vaša prijava

PUŠTENA IZ PRITVORA 69-godišnja majka profesora prava autom udarila pripitu 86-godišnju umirovljenicu koja je letjela nekoliko metara i preminula


Trijezna umirovljena vozačica koja bježi s mjesta nesreće nakon što svojim automobilom udara u pripitu umirovljenicu koja, pak, neoprezno pretrčava trotračni kolnik prometne zagrebačke Avenije Dubrovnik te umire od ozljeda par sati kasnije, scenarij je zbog kojeg se na stupu srama našla Nada Derenčinović (69), majka uglednog profesora na Pravnom fakultetu i člana Državnoodvjetničkog vijeća Davora Derenčinovića.

Iako je velikogoričko tužiteljstvo predlagalo jednomjesečni pritvor za vremešnu vozačicu od čijeg se naleta u četvrtak popodne ugasio život Marte Maleković (86), sutkinja istrage Županijskog suda pustila je 69-godišnjakinju da se brani sa slobode. Pritom joj je, međutim, izrekla mjere opreza - oduzimanje vozačke dozvole i zabranu približavanja svjedocima uz naznaku policiji da ju se svako malo provjerava. Profesorovoj majci zbog prometne nesreće sa smrtnom posljedicom iz nehaja i nepružanja pomoći s obzirom na to da je nakon naleta pobjegla niz ulicu, a onda se s odmakom od šest sati, u pratnji odvjetnika, ukazala u policijskoj postaji, prijeti i do 12 godina zatvora.

marta_malekovic.jpg
 

Zašto je pješakinja za koju susjedi tvrde da je uvijek prelazila cestu na zebri ili kroz pothodnik baš u kobno vrijeme izazvala sudbinu i zašto je vozačica bez ijedne mrlje tijekom četiri desetljeća vozačkog iskustva u panici pobjegla nakon nesreće, pitanja su na koja odgovora nema.

No, kako se može neslužbeno čuti, vozačici je pozornost odvukao neki kamion koji se paralelno s njome vozio po navedenoj dionici. Ona se, naime, u svojem crvenom Cliju spustila s Mosta mladosti kod Zapruđa na Aveniju Dubrovnik. Kretala se srednjim trakom te je, izašavši iz zavoja i prošavši semafor na pješačkom prijelazu kod raskrižja s Adamićevom, desnim farom udarila 86-godišnju pješakinju koja se u tom trenutku nalazila u desnom dijelu srednjeg kolničkog traka. Clio je nastavio ravno u smjeru zgrade Porezne uprave, gdje se izgubio u novozagrebačkim uličicama dok je nesretna pješakinja, na zaprepaštenje svjedoka, "letjela nekoliko metara te se nastavila kotrljati, a oko nje su se rasule vrećice s kruškama i jabukama, novinama, naočalama, cipele"... Unatoč intenzivnoj borbi liječnika u KBC-u Zagreb, tri sata od nesreće podlegla je ozljedama, a užasnuta vozačica skupljala je snagu za odlazak na policiju, koja isprva nije povjerovala da je ona bila za volanom odbjeglog auta. Tužiteljstvo je uvjereno da je vozačica "mogla bez znatnije opasnosti za sebe ili drugoga pružiti pomoć unesrećenoj". Toksikološki nalaz, pak, preminule žene pokazao je da je u vrijeme nesreće bila pripita - u mokraći je imala 0,80 promila, a u krvi koncentraciju alkohola od 0,51 promila.

Saša Pavličić Bekić, odvjetnik privedene vozačice, potvrdio je kratko za Jutarnji list da je njegova klijentica u subotu popodne puštena iz pritvora i brani se sa slobode.

- Smatram da se takvim mjerama opreza koje su izrečene mojoj branjenici, nesumnjivo može izvršiti svrha za koju bi inače bio određen istražni zatvor. Ona je osoba koja će uskoro navršiti 70 godina, a iza sebe ima 41 godinu vozačkog iskustva bez počinjenog ijednog prekršaja. Pokazala je svijest o nastanku događaja te se, nakon strašnog šoka koji je pretrpjela, samostalno prijavila policiji na daljnju obradu - rekao je odvjetnik Saša Pavličić Bekić, izrazivši pritom sućut cijeloj obitelji preminule Marte Maleković, kako u svoje, tako i u ime uhićene vozačice.