Prijava

Vaša prijava

ZAGREBAČKA GIMNAZIJA OD RODITELJA TRAŽI 100 KUNA ZA KOPIRANJE TESTOVA I ŠKOLSKU OPREMU, ONI POBJESNILI 'Strašno, kakav nam je to sustav!?'


U ruke roditelja učenika zagrebačke XI. gimnazije stigla je izjava na kojoj svojim potpisom trebaju potvrditi da su suglasni školi donirati 100 kuna. Iznos je namijenjen za potrebe fotokopiranja testova, dodatnih materijala za nastavu, ali i, kako piše u izjavi poslanoj iz škole u Savskoj, održavanje nastavne opreme i opremanje škole.

- Strašno, ovaj sustav otišao je u krasan xxx. Godinama u vrtić i osnovnu školu donosimo toaletni papir, plastične čaše, buntove papira, a sada bismo trebali donirati sredstva gimnaziji u središtu grada za održavanje računala i opremanje škole. Gimnazija ima više od 400 učenika, znači da je ukupno riječ o više od 40 tisuća kuna roditeljske donacije - ljuti se roditelj.

Naravno, donacija nije obavezna, ali i idejom nezadovoljan roditelj dat će svoj potpis jer želi izbjeći mogućnost da njegovo dijete bude etiketirano kao jedino u razredu bez potpisane izjave. Ipak, gdje je granica u darivanju novca roditelja javnom sustavu školstva, kontrolira li tko trošenje tih sredstava i odobrava li takav pristup Ministarstvo obrazovanja?

Posebne usluge

Iako škole od osnivača svake godine dobivaju sredstva za materijalne troškove, a iznos ovisi o broju učenika, poznato je da mnoge škole potražuju od roditelja pomoć u novčanom iznosu ili konkretnim potrepštinama, u rasponu od papira do aparata za gašenje požara. Zakon o odgoju i obrazovanju pritom ne navodi termin “donacije roditelja”, nego “uplate roditelja školi za posebne usluge i aktivnosti škole”, a donacije općenito spominje kao druge izvore financiranja škole.

S druge strane, u odluci o upisu učenika propisano je da se za pojedine programe obrazovanja mogu utvrditi povećani troškovi, ali za to je potrebna suglasnost osnivača škole (grad, županija), kao i objava u natječaju prilikom upisa učenika u srednju školu. Izjava roditelja koju je dala XI. gimnazija ne ulazi u tu kategoriju.

Ravnateljica Maja Sečić-Kopinč poslala nam je službeni dopis u kojem navodi: “Točno je da osnivač doznačava sredstva školama za materijalne troškove. Potrebe za kvalitetno i adekvatno odvijanje odgojno-obrazovnog procesa su velike. Inicijativom roditelja s Vijeća roditelja, a uz suglasnost nadzornog tijela škole, prihvatila se financijska potpora roditelja na dobrovoljnoj bazi koja je najčešće u iznosu od 100 kuna. Navedena sredstva polažu se na račun škole uz obavezno podnošenje financijskih izvješća Vijeću roditelja, Školskom odboru i svim ostalim zakonski predviđenim institucijama sukladno važećim zakonskim propisima”, uz dodatak kako “uz poštivanje fiskalne odgovornosti čelnika javne ustanove koja se zakonski prati, sve je sukladno zakonskim propisima uz poštivanje želje roditelja za što boljim obrazovanjem naše djece, što je prioritet svih nas”.

Troškovi

Ministarstvo obrazovanja upitali smo kakav je njihov stav o praksi potraživanja donacija od roditelja. Njihov je stav ipak drukčiji od ravnateljičina: “Ministarstvo je za ovu školsku godinu povećalo iznos decentraliziranih sredstava s 9,53 milijuna na 9,64 milijuna kuna.

Ta se sredstva, između ostalog, koriste i za opremanje škola. Mišljenja smo kako takva dodatna izdvajanja roditelja nisu potrebna jer su osnivači dužni opremati škole i brinuti o njima”.

Dužni jesu, no...

- Koliko znam, iznos materijalnih troškova u posljednjih se nekoliko godina smanjuje, a ne povećava, dok su potrebe škola sigurno svaki dan sve veće, pogotovo zbog digitalizacije. Sve su škole višestruko povećale opremu, tablete, laptope, koje, naravno, i skuplje održavaju. K tome, u školama nemamo osiguranog informatičara, odnosno osobu za održavanje opreme, pa se škole snalaze na različite načine - komentirala je predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, Suzana Hitrec.

Prema njezinu mišljenju, u konkretnom slučaju XI. gimnazija je sastavila pomalo nespretnu izjavu. - Iako su donacije školama itekako dobro došle, ne možemo zahtijevati novčane donacije od roditelja. Većina škola prakticira donaciju u opremi, ne u novcu - zaključila je Suzana Hitrec.