Prijava

Vaša prijava

Inicijativa protiv molitelja ispred bolnica: Neka se udalje barem 150 metara


Stranka Pametno ne odustaje od namjere da se ženama koje su se odlučile na pobačaj osigura da taj zahvat obave u miru i bez dodatnih trauma.

Predsjednica stranke Marijana Puljak obratila se predstavničkim tijelima svih gradova pred čijim bolnicama se održavaju molitveni skupovi udruge “40 dana za život” i predložila da donesu zaključak o zabrani javnog okupljanja na manje od 150 metara od bolnice.

- U vašem gradu najavljena su javna okupljanja u krugu ili pred samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama koja su usmjerena na žene koje u tim ustanovama dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili prekidu trudnoće. Okupljanja i prosvjedni pred samim ulazima u medicinske ustanove uznemirujući su za bolesnike i pacijente ustanova, pogotovo za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom.

Svi moraju imati slobodu pristupati zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude - ističe predsjednica stranke Pametno u dopisu predstavničkim tijelima u Bjelovaru, Čakovcu, Đakovu, Dubrovniku, Gospiću, Imotskom, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Križevcima, Makarskoj, u Metkoviću, Novoj Gradiški, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru, Zadru, Zaboku, Zagrebu, Splitu i Varaždinu.

Puljak se obratila gradovima u kojima je udruga “40 dana za život” najavila molitvene skupove. U Gradskom vijeću Splita inicijativa nije prošla jer ju većina nije željela ni uvrstiti na dnevni red, a u Varaždinu će je razmatrati uskoro.

Zakoni za sve

- Pravo na prosvjed osnovno je demokratsko pravo i mi ga nikome ne želimo oduzeti. Stranka Pametno zalaže se za moderno društvo utemeljeno na vladavini prava u kojem se poštuju zakoni i oni vrijede jednako za sve. Stoga, tražimo da ovaj prosvjed ispred bolnica u potpunosti poštuje važeći Zakon o javnom okupljanju, u kojem su u članku 11. navedena mjesta na kojima se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smiju održavati. Prosvjedi se ne smiju održavati ispred bolnica jer se time remeti mir bolesnicima.

To više što je ovaj prosvjed usmjeren na posebno ranjivu skupinu žena koja prolazi kroz tešku životnu situaciju, a prosvjednici ih dodatno uznemiravaju i stvaraju atmosferu javne osude - rekao je Dario Carev, predsjednik ogranka stranke Pametno u Varaždinu. Problem je u tumačenju članka 11. Zakona o javnom okupljanju koji propisuje da se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica tako da se ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima.

- Policijskim upravama od 26. rujna do 2. studenoga 2018. godine u organizaciji udruge “40 dana za život” prijavljena su održavanja javnih okupljanja pod nazivom “Molitveno bdjenje” ispred bolnica u Splitu, Zadru, Čakovcu, Karlovcu, Sisku, Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima te u Zagrebu. Tijekom održavanja molitvenih okupljanja nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira i nisu zaprimljene obavijesti i prijave drugih oblika protupravnih ponašanja, kao ni zahtjevi za postupanje policije - kazali su u MUP-u.

Neprihvatljivo

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dovodi članak 11. Zakona o javnom okupljanju u vezu i s člankom 4. Zakona o zaštiti prava pacijenata prema kojemu “mora biti poštovano načelno humanosti zaštite prava pacijenata, što znači da pacijentima mora biti osigurano pravo na fizički i mentalni integritet te zaštita osobnosti, uključujući poštivanje njihove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja”.

- Pravobraniteljica je, postupajući prema pritužbama, nekoliko puta posljednjih godina ukazivala na neprihvatljivost održavanja aktivnosti molitvene inicijative na području zdravstvenih ustanova, odnosno u krugu bolnica. Zdravstvene ustanove u pravilu postupaju u skladu s upozorenjima i preporukama pravobraniteljice - kaže Višnja Ljubičić.

Navodi da je, imajući na umu iskustva nekih drugih zemalja, poput SAD-a, Kanade, Australije, u kojima su uvedene tampon-zone oko zdravstvenih ustanova, još 2015. godine na tu temu inicirala sastanak s predstavnicima ministarstava zdravstva i unutarnjih poslova, ali su oni smatrali da nema potrebe za uvođenjem sličnih mjera.

Ako se okupljanja održavaju unutar kruga bolnice, u policiji napominju da njima upravljaju same bolnice, kao i da se uvijek može tražiti intervencija policije ako bi se narušavao javni red i mir ili remetila pravila ponašanja.