Prijava

Vaša prijava

TUŽAN KRAJ SAGE OKO AUTOBUSNE LINIJE Lijevi Štefanki ipak neće dobiti obećani prijevoz, mještani su ogorčeni: 'Načelnik općine stopirao je dogovor'


Priča o ukinutoj autobusnoj liniji u mjestu Lijevi Štefanki u općini Pokupsko i ljudima koji moraju pješačiti šest i pol kilometara do najbliže autobusne postaje probila se prije mjesec dana u hrvatsku javnost. Jutarnji list prvi je o njima pisao i mještani toga kraja su zahvaljujući tom medijskom istupu dogovorili sastanak u Zagrebačkoj županiji, gdje su im obećali da će od 3. prosinca autobus ponovno voziti kroz njihov kraj. Trebao je to biti sretan kraj njihove priče, no bus u ponedjeljak nije došao.

- Načelnik općine stopirao je dogovor - kažu nam ogorčeni mještani.

Iako je Zagrebačka županija najavila kako će od ponedjeljka krenuti mikro prijevoz između mjesta Lijevi Štefanki i Žužić Brda, gdje se nalazi zadnja postaja ZET-ove linije 311, koja vozi do Velike Gorice i Zagreba, ispada da oni više nadležni za tu liniju. Tako nam barem kaže Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko.

- Županija nije nadležna za uvođenje autobusne linije, već Općina. Županija je do sad samo tehnički pomagala - kaže Škrinjarić te dodaje kako će se autoprijevoznik za tu liniju odabrati preko javnog natječaja.

- Općinsko vijeće će biti održano 18. prosinca i tad ćemo glasovati o raspisivanju javnog natječaja - rekao je načelnik.

Prema tome, mještani Lijevih Štefanka i okolnih mjesta autobus će dobiti tek kad završi natječaj, što znači još nekoliko mjeseci borbi s prijevozom. Načelnik je istaknuo kako to nisu mogli ranije napraviti te da su se građani trebali konzultirati s Općinom prije odlaska na sastanak u Zagrebačku županiju.

- Mi smo na istoj strani, i ja također želim da se ta linija vrati. Njihov sastanak nije bio nepotreban, napravili su pritisak na općinu i županiju, ali moramo poštovati procedure za ovaj posao - objašnjava načelnik, no mještani mu ne vjeruju.

Miroslav Blažeković iz Lijevih Štefanka, jedan od stanovnika koji je bio na sastanku, kaže kako je u ovoj odluci veliku ulogu igrala ljubomora.

- Na sastanku s pročelnikom županijskog odjela za promet Nenadom Babićem dogovorili smo da će se uvesti međulinija i još nam je rekao kako će Županija to sve platiti. Dakle, svi dobivaju, i mi i općina, koja ne mora trošiti novac, ali ta odluka je sad stopirana. Ispada da smo se cijelo vrijeme borili za ništa, a načelniku i ostalima sigurno smeta što smo bili u medijima i što oni nisu ništa za nas napravili - kaže Blažeković.

S njim se slaže i Martina Popovčić, nezavisna vijećnica, koja napominje kako oni nisu dobili nikakvu informaciju o javnom natječaju.

- Načelnik je prvotno govorio kako nema novca za organiziranje takve linije, a sad je odjednom pronašao novac. Bilo bi najbolje da je prihvaćena ponuda Zagrebačke županije te da se što prije pomogne mještanima, a ne da se rješenje odgađa - kaže Popovčić.

Škrinjarić ima pak drugačiji vid na cijelu priču. On kaže da su oni zapravo spasili cijelu situaciju.

- Mi ćemo raspisati natječaj na godinu dana, pa će iza toga Zagrebačka županija raspisati natječaj kojim će u županijsku mrežu ući i tih 6,5 kilometara između Lijevih Štefanka i Žužić Brda. U tom slučaju mi više nećemo biti nadležni, što i nama odgovara, jer će se financiranje te linije sufinancirati iz proračuna regionalne samouprave. Krajnji rok da Županija to uvede je 1. prosinca, ali nadam se kako će se s time krenuti već na proljeće. U međuvremenu, mi ćemo podići kredit za više od 500.000 kuna i putem natječaja odabrati najjeftiniju ponudu prijevoznika - kaže Škrinjarić.