Prijava

Vaša prijava

IVAN TURUDIĆ ZA JUTARNJI 'Ja sam tražio da Sessa zove sutkinju i kaže joj da prestane blokirati imenovanje sudaca'


- Ja sam zvao predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu i tražio da urgira i zatraži od sutkinje Visokoga prekršajnog suda Branke Žigante Živković da kao predsjednica sudačkog vijeća sazove sjednicu i ocijeni kandidate za suce. Zvao sam radi toga i predsjednika Državnog sudbenog vijeća (DSV) Željka Šarića, kao i predsjednicu Visokoga prekršajnog suda Karmen Novak Hrgović.

Molio sam da interveniraju kod sutkinje Žigante Živković da obavi svoj posao i prestane blokirati imenovanje sudaca - rekao nam je jučer predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu Ivan Turudić, tvrdeći kako nije istina da je sutkinja Žigante Živković bila izložena pritiscima Đure Sesse da se njegova sina imenuje u Trgovački sud.

- Uopće mi nije namjera braniti Sessu, ali to što ona govori naprosto ne stoji. Prema Zakonu o DSV-u, natječaj za imenovanje sudaca mora završiti u roku šest mjeseci od dana njegove objave. Natječaj za suce Županijskoga suda u Zagrebu objavljen je u lipnju ove godine i već je trebao biti završen, a sudačko vijeće Visokoga prekršajnog suda, koji vodi sutkinja Žigante Živković, još nije ocijenilo kandidate. Temeljem članka 77. Zakona o sudovima, mandat sudačkog vijeća Visokoga prekršajnog suda prestaje 31. prosinca ove godine - izjavio je Turudić.

Dodao je da je predsjednica sudačkog vijeća Žigante Živković za 27. rujna ove godine zakazala sjednicu na kojoj su se trebali ocijeniti kandidati, i to nakon što je dobila požurnicu od predsjednika DSV-a.

Odgoda

- No, tu sjednicu je odgodila, kako kaže u novinama, zbog nekih drugih obveza. Međutim, bila je na sudu i mogla ju je odgoditi za dan, dva. Ona nije tako učinila, nego je iduću sjednicu zakazala za 30. siječnja 2019. godine kada više nije u mandatu budući da joj istječe na kraju godine - rekao je Turudić.

Kaže kako je Žigante Živković trebala ocijeniti tri suca. Jedan se kandidirao za Županijski sud u Zagrebu, drugi za Trgovački sud, a treći za Županijski sud u Velikoj Gorici.

- Samo tri suca, a ni to nije napravila! Sjednicu je zakazala za srijedu, ali samo za kandidata koji se natječe za Trgovački sud. Kandidate koji se natječu za županijske sudove u Zagrebu i Velikoj Gorici neće ocijeniti - ogorčen je predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu.

Kaže da se za suce Županijskoga suda u Zagrebu javilo 117 kandidata iz cijele Hrvatske. Ocjene sudačkih vijeća dobilo je njih 116, a nije ocijenjena samo kandidatkinja s Visokoga prekršajnog suda, i to zato što sutkinja Žigante Živković ne saziva sjednicu sudačkog vijeća.

- Zbog nje stoji cijeli natječaj i ne mogu se imenovati suci, a zakonski rok je probijen. To što sutkinja Žigante Živković govori klasična je zamjena teza. Kaže da je prekoračila rokove, ali što onda jer su ih i drugi prekoračivali. To su riječi koje sudac ne bi smio izgovoriti. Ne može svoj nerad opravdavati neradom drugih. To je nešto nevjerojatno! - ističe Turudić.

Ozbiljan problem

Naglašava da mu nije namjera braniti predsjednika Vrhovnog suda Sessu, nego riješiti ozbiljan problem koji ima na sudu. Navodi da čak tri kaznene sutkinje imaju ozbiljnih zdravstvenih problema i posao trpi jer se nikako ne imenuju tri nova kaznena suca.

- Zato sam zvao Sessu kao čelnika sudbene vlasti. Morao sam ga zvati jer kolegica svjesno i namjerno sprečava imenovanje sudaca. Ma, kakvi pritisci?! Pa, njoj nitko nije rekao kako da ocijeni suce koji se kandidiraju, nego da obavi svoj posao! Od nje se traži da postupi prema zakonu i na vrijeme - tvrdi Turudić.

Na Županijski sud u Zagrebu treba imenovati petero sudaca, od kojih tri kaznena. Prema Turudićevim riječima, posebno je važno imenovanje kaznenih sudaca jer bez njih će se dogoditi da stotinu kaznenih predmeta godišnje ostane neriješeno, i to na županijskoj razini.

- Neka kolegica o tome malo razmisli! Neka razmisli koje su posljedice njezina nesazivanja sjednice i neocjenjivanja kandidata - zaključio je predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda.