Prijava

Vaša prijava

Akademik Kusić: 'Šira javnost prepoznaje i vrednuje mnoge aktivnosti HAZU'


Na redovitoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održanoj u četvrtak u palači Akademije, predsjednik na odlasku akademik Zvono Kusić je, govoreći o djelatnosti Akademije u ovoj godini, istaknuo kako je i u godini na izmaku šira javnost prepoznala i vrednovala mnoge aktivnosti HAZU.

Akademik Kusić je u dva mandata, odnosno osam godina, predsjednik vodeće hrvatske znanstvene i kulturne ustanove i ovo je bila posljednja redovita sjednica Akademije koju je vodio kao njezin čelnik. U podnesenom izvješću sažeo je mnoge događaje koji su, kako je rekao, potvrda da Akademija ne odustaje od odluke da bude otvorena javnosti, čvrsto u službi očuvanja nacionalnog identiteta i njegove izgradnje, ali i da aktivno sudjeluje u raspravi o aktualnim društvenim pitanjima.

Ukupno 348 događanja, izabrano novo vodstvo na čelu s akademikom Velimirom Neidhardtom

Akademija je u ovoj godini priredila ukupno 348 događanja u Zagrebu i u svojim znanstvenoistraživačkim jedinicima izvan Zagreba, a od toga samo je stotinu različitih manifestacija bilo u sklopu Danu otvorenih vrata 6. studenoga. Održana su 102 znanstvena skupa, kongresa, simpozija i okruga stola, 41 predstavljanje knjiga, konferencija za novinare, promocija programa i prikazivanja filmova, 21 izložba, 31 predavanje, 19 posjeta delegacija i događanja vezanih uz međuinstitucijsku suradnju, 19 svečanih sjednica, dodjela nagrada i koncerata te deset skupština i pet komemoracija.

--03.JPG

Ova godina bila je i izborna pa su tako, istaknuo je Kusić, akademici izabrali i novo vodstvo na čelu s akademikom Velimirom Neidhardtom, koji će dužnost preuzeti 1. siječnja 2019. Izabrana su i dvojica potpredsjednika HAZU akademici Davor Miličić i Frano Parać te novi tajnici svih devet razreda Akademije. Izabrano je i deset novih redovitih članova, osam dopisnih članova i deset članova suradnika.

Na mnogim skupovima tema su bila aktualna pitanja hrvatskoga društva pa su tako, rekao je Kusić, u sklopu ciklusa Modernizacija prava obrađene teme europske budućnosti hrvatskoga kaznenog i građanskog pravosuđa, pravnog uređenja luka nautičkoga turizma, zakladništva u Hrvatskoj, hrvatskoga prava društava te reforme znanosti i visokog obrazovanja.

--02.JPG

Održani su brojni znanstveno-stručni skupovi i predavanja o liječenju i prevenciji bolesti, a u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost (HRZZ) nastavljen je ciklus kolokvija na kojima su predstavljeni važni znanstvenoistraživački projekti, a održani su i znanstveni skupovi i predavanja o temama s područja energetike, gospodarstva, zaštite okoliša i primjene visokih tehnologija.

Prigodnim skupovima obilježena je 450. godišnjica rođenja Marina Getaldića, 200. godišnjica rođenja Petra Preradovića, 150. godišnjica sklapanja Hrvatsko-ugarske nagodbe i 100. godišnjica završetka Prvoga svjetskog rata.

Počeo je raditi Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici, a Akademija je već tradicionalno bila domaćin dodjela priznanja "Oskar znanja" učenicima osnovnih i srednjih škola te stipendija "Za žene u znanosti". Zaklada HAZU dodijelila je Pjesničku nagradu "Dragutin Tadijanović" i Književnu nagradu Stipana Bilića-Prcića.

Tijekom ove godine Akademija je objavila ukupno 67 publikacija, još 63 knjige tiskane su uz pomoć Zaklade HAZU, a članovi Akademije su izvan HAZU objavili 56 knjiga, tako da je zahvaljujući Akademiji u 2018. objavljeno ukupno 186 knjiga, časopisa, zbornika, kataloga i drugih publikacija. Objavljen je i jedan broj "Glasnika HAZU", u tiskanom i elektroničkom obliku.

Akademija će i u idućoj godini biti autonomna i nepristrana institucija

"Nikad dosad državne institucije nisu u tolikoj mjeri tražile Akademiju za njene stavove, mišljenje i suradnju, što pokazuje da se Akademija doista percipira kao neovisna, nepristrana i autonomna institucija koja osigurava stavove utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim principima te više ne moramo na sebe skretati pozornost," rekao je Kusić koji smatra kako time jača uloga i misija HAZU kao savjesti nacije i korektiva društvenih zbivanja.

Kao i do sada, Akademija će i u idućoj godini biti autonomna i nepristrana institucija, zaključio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

--10.JPG

O planovima HAZU za godinu koja je pred nama govorio je glavni tajnik akademik Pavao Rudan, a Skupština HAZU prihvatila je te planove kao i Financijsko izvješće o poslovanju HAZU za razdoblje siječanj - lipanj 2018., izmjene i dopune Financijskoga plana Hrvatske akademije za 2018. te Financijski plan Hrvatske akademije za 2019. s projekcijama za 2020. i 2021.

Skupština HAZU donijela je i odluku o osnutku Znanstvenoga vijeća za istraživanje odnosa Hrvatske i europskog jugoistoka u povijesnoj perspektivi.

Akademik Rudan se na kraju kratko osvrnuo i na svoja dva mandata na dužnosti glavnoga tajnika HAZU rekavši kako mu je bila "čast biti glavni tajnik Akademije, hrama znanosti i kulture koji je u tih osam godina gorio čistim plamenom intelektualne i moralne savjesti".

Nakon skupštine održano je tradicionalno blagdansko primanje kojemu su, uz članove i zaposlenike HAZU, prisustvovale i osobe iz javnoga života, među kojima i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.


Advent u Zagreba

Uskrsna čestitka