Prijava

Vaša prijava

PERUNBOŽIĆ Muzej Turopolja kroz vizuru Zdenka Bašića podsjeća na narodne priče i legende vezane za božićno vrijeme


U Muzeju Turopolja po prvi put održava se PerunBožić, ambijentalno-kostimirani doživljaj inspiriran adventskim pričama i narodnim predajama Turopolja i bogate hrvatske nematerijalne baštine.

 

Ovaj jučer otvoreni postav nastavlja se na Perunfest, festival zaboravljenih priča i narodnih legendi koji se već nekoliko godina uspješno održava u Starom Gradu Lukavcu kod Velike Gorice.

 

U sklopu PerunBožića posjetitelji se mogu prisjetiti narodnih priča i legendi vezanih za božićno vrijeme. Iza vizualnog identiteta PerunBožića stoji nagrađivani likovni umjetnik Zdenko Bašić, a postav potpisuju još i umjetnici, kostimografi i lutkari Ivana Bilić, Iva Lulić, Tajana Štasni i Tihana Ostres u suradnji sa Muzejom Turopolja.

postav.jpg
 

Unutar postava će biti i prezentiran produkt dizajn 'Plectrude' Ivane Bilić, te sakrivena izložba 'Hrvatski adventski kalendar' koje će svakog novog dana u prosincu, zaključno s 22. prosinca, otkrivati novo mitsko stvorenje ili legendu vezanu za adventsko vrijeme.

 

U sklopu izložbe u subotu 15. 12. u 18 sati  održava se radionica izrade mirisnog božićnog nakita za djecu, 18. 12. u 18 sati je radionica heklanja i vezenja božićnog nakita za djecu, dan kasnije izrada papirnatih ukrasa za bor, 20. 12. u 18 sati izrada božićnih gljiva i 21. 12. u 18 sati održava se pričaonica 'Tajna duge zimske noći'.

 

22. 12. u 18 sati održava se otvorenje izložbe foto ilustracija Ive Lulić i Zdenka Bašića 'Hrvatski adventski kalendar'.