Prijava

Vaša prijava

LUDI PROSINAC KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ U samo prvih 11 dana posjetila je čak 13 gradova, a tijekom cijele godine obišla je čak 150 različitih mjesta


Još nije poznato tko će joj se suprotstaviti, ali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u snažnoj je predizbornoj kampanji. Od siječnja neprekidno obilazi Hrvatsku i susreće se s građanima, a u prosincu je dodatno intenzivirala ove aktivnosti.

Najprije je u sklopu Adventa otvorila manifestaciju Advent na Prekrižju. Zatim je prvog dana boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji posjetila Metalurški fakultet u Sisku, Opću bolnicu “Dr. Ivan Pedišić” te Sobu čuda za terapiju senzorne integracije za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i invaliditetom, a na kraju je bila i u Sunji. Nakon toga je posjetila gradove Popovaču, Kutinu i Novsku, općine Lipovljani, Jasenovac i Hrvatsku Dubicu te mjesto Osekovo.

U Popovači je otišla u Osnovnu školu Zorke Sever gdje je, u nastavku projekta “Hrvatska čita”, zajedno s djecom čitala ulomke iz knjige “Božićna bajka” Nade Iveljić, a u Kutini je održala radni sastanak s vodstvom Grada te posjetila tvrtku Petrokemija d.d. i čestitala “Upravi i svima koji su sudjelovali u procesu dokapitalizacije”. Sastala se i s vodstvom Grada Petrinje, obišla tamošnji Učiteljski fakultet, potom posjetila Glinu i, naposljetku, trodnevni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji završila susretom s građanima općine Gvozd i obilaskom objekata Lječilišta Topusko koje je počelo obilježavati 200 godina organiziranog lječilišnog turizma.

 

Ljudska prava, Tuđman, bazen...

Poslije dvodnevne pauze Kolinda Grabar-Kitarović je prisustvovala dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog helsinškog odbora, pa otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu i onda još otvaranju bazena u Velikoj Gorici gdje je izjavila kako “zahvaljujući ovoj investiciji, Velikogoričani više neće morati ići na zagrebačke bazene, a znamo koliko je plivanje važno za pravilan psihofizički razvoj djece i mladih, ali i za rekreaciju i rehabilitaciju svih dobnih skupina i kategorija stanovništva”.

U samo 11 prosinačkih dana predsjednica Republike obišla je 13 gradova i mjesta u kojima je posjetila dvadesetak lokalnih institucija, škola, bolnica i poduzeća, u druženju s tamošnjim žiteljima. A to je tek posljednji dio njezinih turneja koje traju od početka ove godine jer uvid u web stranice Predsjedničkog ureda otkriva da je ona od 1. siječnja do 12. prosinca 2018. obišla 150 mjesta, gradova i država.

Iako su predsjednički izbori tek za godinu dana, Kolinda Grabar-Kitarović već je dvanaest mjeseci u neformalnoj kampanji.

 

Aktivni ožujak

Ovakva taktika nije čudna jer slično se prije prošlih izbora ponašao Ivo Josipović koji je u lipnju 2014. bio u Brezovici pokraj Siska, Opatiji, Švicarskoj, Virovitici, na Brijunima, u Rijeci, Varaždinu, Brdovcu, Glini, na imanju Eko Sever pokraj Ivanić Grada, u Šibeniku, Medulinu, Osijeku, Ozlju, Splitu i Varšavi. Politologinja Mirjana Kasapović nabrojila je kako je Josipović tijekom 2014. kao počasni pokrovitelj ili gost, između ostalog, sudjelovao na otvaranju stočnog sajma u Gudovcu, festivalu pršuta u Tinjanu, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, teniskom turniru u Umagu, Utrci lađara u Metkoviću, diplomatskoj berbi citrusa na Brijunima, Špancirfestu u Varaždinu i još nizu sličnih događanja.

Čudo neviđeno, ali ove je godine i Kolinda Grabar-Kitarović, baš kao i prije četiri godine Ivo Josipović, posjetila sajmove u Gudovcu i Tinjanu, festivale u Dubrovniku i Splitu, tenisače u Umagu i metkovićke lađare, a s diplomatima se družila na Brijunima. Čak je malo proširila aktivnosti svojeg prethodnika pa se nakon festivala pršuta u Tinjanu zaputila u Motovun na sajam tartufa i terana, a bila je i u Vodnjanu na Danima mladog maslinova ulja, Picokijadi u Đurđevcu, Sinjskoj alci i nizu misnih slavlja u Aljmašu, Vukovaru, Rijeci, Kninu i drugdje.

Na primjer, iz Predsjedničkog ureda su 19. listopada izvijestili kako je KGK “sudjelovala na prigodnoj svečanosti kojom je obilježena 35. godišnjica proglašenja zaštićenog područja Nacionalnog parka Brijuni, jedinstvenog arhipelaga od 14 otoka, otočića i hridi, iznimnih prirodnih kulturno-povijesnih i krajobraznih vrijednosti”, kada je izjavila kako “legenda kaže da su Brijuni nastali tako što su anđeli skupili komadiće raja rasutog po istarskoj zemlji”.

Ipak, u nekim je mjesecima bila posebno aktivna na ovom planu. Tako je u ožujku putovala 18 puta i posjetila pet država i 13 mjesta: BiH, Argentinu, Čile, Brazil i Njemačku te Plitvička jezera, Split, Karlovac, Dugu Resu, Ozalj, Lasinju, Generalski Stol, Ogulin, Vojnić, Rakovicu, Slunj, Požegu, Karlovac i Mostar.

Još više je putovala u lipnju, i to u 21 navrat, a destinacije su bile: Belgija te Picokijada u Đurđevcu, Mljet, Vukovar, Sisak, Dječje selo Lekenik, Hrvatska Kostajnica, Šibenik, Rijeka, Osijek, Đakovo, Beketinci, Valpovo, Belišće, Beli Manastir, etno selo Karanac, Donji Miholjac, Našice, općine Donja Motičina, Feričanci i Darda te Industrijska zona Nemetin.

Uslijedilo je još deset srpanjskih putovanja u Albaniju, Rusiju (finale SP-a u nogometu), Belgiju (NATO sastanak), Rusiju (četvrtfinale SP-a u nogometu), Sloveniju te Split, Šibenik, Jasenovac, Umag, Višnjan i Zabok.

U kolovozu je nazočila “Ružici Vinodola 2018.”, manifestaciji koja se tradicionalno održava u Novom Vinodolskom, a u nastupu je spomenula kako su uz bogatu prošlost ovog frankopanskog kraja vezani i mnogi spomenici, “kao i običaji i legende koje upravo zovu na upoznavanje i koje žive u sjećanjima na ljeto, na odmor i pozivaju na novi povratak u vaš i naš Novi Vinodolski”. U Metkoviću je prisustvovala tradicionalnom Maratonu lađa gdje je održala domoljubno intonirani govor u kojem je naglasila kako “svojom povezanošću s događajem iz Domovinskog rata Maraton lađa predstavlja, uz ostalo, slobodarsku tradiciju Hrvata neretvanskog kraja, koji su od vremena kneza Domagoja uvijek bili tvrd orah svima čije su osvajačke ambicije posezale na ovo drevno hrvatsko tlo”.

Povremeno je domaća putovanja koristila za plasiranje političkih poruka - na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Višnjana, održanoj u povodu Dana općine, poručila je kako neovisno o tome što ima onih koji žele ukinuti neke općine samo zato što imaju relativno malen broj stanovnika, one zapravo, poput općine Višnjan, imaju sjajan razvojni potencijal. Nerijetko je upućivala kritike i na račun Vlade, kao u govoru na Danu poduzetnika kada je podsjetila “kako je preporučila snižavanje cijene poslovanja, što bi omogućilo povećanje plaća, uz istovremeno provođenje reformi i pozvala da se pri donošenju odluka vodi računa o općedruštvenim koristima, a ne samo o utjecaju na proračun”.

 

“Hrvatska nije Pantovčak”

Kolinda Grabar-Kitarović intenzivirala je aktivnosti početkom listopada i u tom je mjesecu obišla 20 gradova i mjesta: Tinjan - Sajam pršuta, Motovun - Sajam terana i tartufa, Brijune, Udbinu, Viroviticu, Orahovicu, Mikleuš, Slatinu, Voćin, Špišić Bukovicu, Suhopolje, Otrovanec, Lukač, Sikirevce, Slavonski Brod, Vrpolje, Novu Gradišku, Okučane, Labin i Brijune gdje se družila s diplomatskim korom.

Njezine turneje pršte intenzitetom. Recimo, drugog dana boravka u Virovitičko-podravskoj županiji hrvatska je predsjednica u Orahovici posjetila pogon Pan-parketa, tvrtke koja izvozi više od 90 posto proizvoda. Zatim se ukazala na Sveučilišnom studiju fizioterapije osječkoga Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, a na zatvorenom bazenu u kompleksu Centra za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek susrela se s članovima Plivačkog kluba Orahovica. Nekoliko dana ranije posjetila je općinu Vrpolje u Brodsko-posavskoj županiji i družila se s članovima lokalnog kulturno-umjetničkog društva kojima je rekla kako “Hrvatska nije tamo neki Pantovčak.

U redu, je, ali Hrvatska ste prije svega svi vi, svi njezini građani”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović, dodajući kako je iz želje da pobliže upozna sve hrvatske krajeve i njihove stanovnike donijela odluku o povremenom izmještanju svojeg ureda u sjedišta županija. Još je istaknula kako neizmjerno voli doći u Slavoniju “jer voli Šokadiju, vjenčanja i krštenja koja su ispunjena tradicijom”.

Predsjednički izbori su za 12 mjeseci, ali Kolinda Grabar-Kitarović je očito procijenila da će joj intenzivni susreti s biračima osigurati drugi mandat na Pantovčaku.