Prijava

Vaša prijava

LETIFICO: Od njihovog ulja rješit ćete problem s alergijama i imunitetom, a brašna mogu koristiti i oni s intolerancijom na gluten!


Nedaleko od Velike Gorice, u naselju Velika Buna, nalazi se malo postrojenje brenda Letifico i predstavlja raj za sve koji imaju problema s glutenom, alergijama i sličnim tegobama ili se jednostavno žele hraniti zdravo i kvalitetno. U ovom pogonu, pod budnim okom vlasnika Tome i Verice Kamenjašević, nastaju zdrava brašna od badema, lješnjaka, oraha, sikavice, crnog kima i konoplje, hladno prešana ulja od istih namirnica te ukusne medene kreme s dodatkom aronije, kakaa, crnog kima, oraha i kurkume.

letifico21-201118.jpg
 

letifico19-201118.jpg

Kaže se da je promjena prehrane prvi korak prema ozdravljenju, a s time se slažu i ovi vrijedni poduzetnici koji su svoj stari pogon za izradu plastike prije nekoliko godina zamijenili onim za preradu zdravih namirnica te time ispunili sve veću potrebu tržišta za alternativnim brašnima i ljekovitim uljima. Posjetili smo nedavno njihov pogon i s tim radišnim bračnim parom porazgovarali o njihovim počecima i uspjesima.

letifico5-201118.jpg
 

- Posljednje tri do četiri godine smo u ovom poslu, a prije smo radili ambalažu, i to uglavnom za mljekarsku industriju. Još prije desetak godina jedan me prijatelj počeo nagovarati da se okrenem prema zdravim namirnicama, ali nam je trebalo vremena da se odlučimo - ispričao nam je Tomo Kamenjašević.

letifico8-201118.jpg
 

- Lijepa je ovo proizvodnja, ima nas četvero koji radimo u pogonu, a supruga je direktorica. Trenutačno radimo na oko 30 posto kapaciteta, proizvedemo od 400 do 500 kila meda mjesečno te od 600 do 700 kila brašna. Zapravo smo prvo krenuli s uljima i vidjeli što se traži na tržištu pa postupno dodavali vrste, zatim smo počeli proizvoditi i brašna, a ovo ljeto ponudi smo dodali i medene kreme i tjestenine - objasnio je.

letifico14-201118.jpg

U ovom se pogonu rijetko što baca, pa tako bademe prešaju kako bi iz njih izvukli ulje, a sirovina koja se pritom dobiva, pasta od badema tvrda kao kamen, ide u mlin kako bi se mljevenjem pretvorila u fino brašno, idealno za pripremu kolača i mnogih drugih jela. Isti postupak prolaze i lješnjaci i orasi, ali i druge namirnice poput kima ili konoplje.

letifico3-201118.jpg
 

- Od kile badema dobijemo pola kile brašna i isto toliko ulja. Što nije loše, ako je potražnja ujednačena. Lješnjak i badem su nam najpopularnija specijalizirana brašna, a imamo i ugovore s nekim slastičarima i pekarima koje redovito opskrbljujemo. Certificirani smo i za ekološku proizvodnju, ali je teško nabaviti sirovinu koja je provjereno ekološki proizvedena. Imamo certifikat za ulje i brašno lješnjaka te još nekoliko proizvoda. Za crni kim imamo indijski certifikat - uz smijeh je istaknuo gospodin Tomo dok smo razgledavali police pune bočica ulja i vrećica sa šarenim naljepnicama.

letifico13-201118.jpg

- Miha! Kako ide, Miha? - pitao je svog mladog pomoćnika, koji je upravo punio teglice slatke medene kreme s crnim kimom u jednoj od prostorija pogona, prije nego što smo nastavili s razgovorom.

Crni kim i aronija najbolje nam idu od medenih krema. Med nabavljamo od jednog medara iz Županje koji ga skuplja u Kopačkom ritu, a drugi nam je iz Slatine i skuplja ga na Papuku. Aronija nam je iz okolice Našica, a prije nego što ide u medenu kremu, cijela aronija se suši i melje.

Verica i Tomo Kamenjašević sve što proizvode i sami jedu, a dali su nam izvrsne prijedloge kako iskoristiti ne samo brašna nego i medene kreme, novi proizvod koji polako, ali sigurno osvaja društvene mreže.

letifico9-201118.jpg
 

- Volim sve naše proizvode. Medenu kremu s aronijom stavljam u čaj, a onu s kurkumom više jedemo uz slana jela. Kurkuma se može dodati i tijekom kuhanja i kao preljev, dobra je uz piletinu, ali i uz šniclu pa dobijete finu slatko-slanu kombinaciju. Sve se kreme mogu jesti i na žlicu pa kad mi se ne da raditi kolače, zasladim se s malo medene kreme - pojasnila nam je gđa Verica.

letifico1-201118.jpg
 

- Palačinke radim s bademovim brašnom, ali se njega uvijek dodaje samo mali postotak. Tijesto općenito ne možeš raditi isključivo s bademovim ili orahovim brašnom jer drugačije reagira. Naše brašno od konoplje može se koristiti kao protein, ali i za kruh, dok se brašno sikavice u kruh dodaje zbog korisnog silimarina koji je odličan za oporavak jetre. Imamo i već nekoliko vrsta tijesta koje radimo od svog brašna i planiramo to dalje razvijati - istaknula je.

letifico-201118.jpg
 

Letifico je ove godine prošao kroz rebrending i redizajn, a pokretanje webshopa i osvježavanje internetske stranice koraci su koji su im pomogli da privuku pozornost javnosti. U suradnji s mnogim hrvatskim blogerima, prikupili su provjerene recepte u kojima se koriste njihova brašna, ulja i medene kreme kako bi svojim kupcima dali ideje kako da u prehranu uvrste te zdrave namirnice i objasnili im na koji će način to koristiti njihovu organizmu. Naime, u Letificu ne proizvode ništa što sadrži gluten pa su idealan odabir za celijakičare i druge alergičare, a posebno su ponosni na proizvode od crnog kima.

- Ulje i medena krema s crnim kimom su mi najdraže - rekao nam je gospodin Tomo. - Krema od kima je ujutro super na žlicu umjesto ulja, ako vam ulje ima prejak miris i okus. Ulje crnog kima je inače posebno dobro za dizanje imuniteta i borbu protiv alergija, a i sam ga pijem ujutro i navečer prije jela. Na početku je kao da pijete naftu, ali nakon tjedan dana postane dobro i odmah možete primijetiti poboljšanje - povjerio nam je.

letifico11-201118.jpg

Osim na njihovu webshopu, Letifico brašna možete pronaći i u odabranim dućanima sa zdravom hranom, kao što su GlutenBio u Ulici Crvenog križa u Zagrebu, ali i online dućanu Burza hrane, a polako ulaze i u velike lance.

- Naše proizvode možete naći u velikim lancima poput Konzuma i Lidla na odjelima zdrave hrane. Trenutačno tražimo i jednu malu lokaciju u centru Zagreba za dućan sa svojim proizvodima jer su idealan poklon i suvenir iz Hrvatske - zaključio je Tomo Kamenjašević