Prijava

Vaša prijava

IZ MINISTARSTVA MU PORUČILI: PROVALI! Razgovarali smo s čovjekom koji je pokazao šokantne SMS-ove i teško optužio pomoćnika ministra Medveda


Mario Vrbanić (49) iz Vukovara iznio je teške optužbe na račun Nenada Križića, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja, kojega je prozvao da mu je u svibnju prošle godine kao rješenje stambenog problema predlagao da provali u jedan od državnih stanova u Vukovaru kojima upravlja Središnji ured za stambeno zbrinjavanje.

Križić je pritom Vrbanića uvjeravao kako je sa svime upoznat i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Vrbanić kao dokaze svojih tvrdnji nudi i pisanu korespondenciju s Križićem putem Vibera.

Upute za akciju

Tako u njihovu dopisivanju od 9. svibnja 2018. godine Vrbanić piše Križiću: “Ništa pajdo jel?”, a ovaj mu odgovara: “Molio sam da negdje provalimo reko si 45 m2. A kada nemoj me pitat. Mislim kada ćeš provalit. Danas sutra ili nisam dobio odgovor.” Vrbanić mu na to piše: “Ok, hoćeš mi javit onda? Da, 45 je dovoljno, bitno mi je da mama ima sobu, ja mogu i na podu u kuhinji”, a Križić uzvraća: “Daj na podu. Zamolio sam Mažara da provalimo. Neka on okrene glavu. Nije mi rekao kada može.”

Vrbanić potom piše: “Ok, ti samo javi meni kad i gdje, jel može?”, a Križić zaključuje: “Ma da on pristane!”

Sporne poruke Nenada Križića prvi je objavio portal Telegram.One su samo dio pisane korespondencije između Vrbanića i Križića, koja međutim nije dovela do realizacije ovog “projekta”, odnosno Vrbanićeve provale u jedan od vukovarskih stanova pa on i dalje živi u unajmljenom stanu u vukovarskoj Mitnici što mu ga plaćaju prijatelji, koji mu, kako nam je rekao, već dulje vrijeme financijski pomažu da preživi, s obzirom na to da nema nikakvih primanja.

- Ja sam kao pripadnik naoružanog odreda Narodne zaštite u Velikoj Gorici bio hrvatski branitelj i u borbenom sektoru proveo sam od 22. 4. 1991. do kraja te godine, međutim moj braniteljski status i prava koja iz njega proizlaze do danas nisu riješeni i imam dojam da netko stopira taj postupak. Međutim, pravo na stambeno zbrinjavanje ima moja majka Ana, koja je u lipnju prošle godine naslijedila status od mog pokojnog brata, njezina sina Nenada, koji je kao umirovljeni hrvatski branitelj počinio suicid 2011. godine - rekao je Vrbanić, koji od 2007. živi u Slavoniji.

Untitled-1.jpg
 

Obećanje pomoćnika

Prvo je s bivšom suprugom i njezinom djecom živio u Viljevu kod Donjeg Miholjca, a onamo je došla i njegova majka nakon sinove smrti. No Vrbanić se prošle godine razveo od supruge, pa su on i majka krenuli u rješavanje statusa i dobivanje državnog stana.

- Križić mi je još ujesen 2017. rekao da ćemo dobiti stan i da će on to riješiti s Mažarom. Danas mislim da on s njim o tome nikada nije razgovarao. Čak mi je tada rekao i da nazovem ministra Tomu Medveda i zahvalim mu što mi je riješeno stambeno pitanje, što sam ja i učinio, a ovaj je primio zahvalu. Danas sam uvjeren da je to učinio kurtoazno i da nije imao pojma o čemu se radi. Uglavnom, sada smo u 2019., a mi stan nemamo. Majka mi je oboljela i morao sam je smjestiti u dom, koji plaćamo 3800 kuna od njenih 4000 kuna mirovine. Meni, kako sam rekao, pomažu prijatelji, ali je i njima to sve teže činiti - istaknuo je Vrbanić, koji nikada nije Križića nikome prijavio, a onda je odlučio sve dati u medije.

- Šutio sam o svemu dok se nisam razveo od supruge, jer nisam htio u to miješati nju i njezinu djecu. Želim da se zna kako neki ljudi obnašaju svoje dužnosti, pa makar ja nikada ništa ne dobio. U Vukovar smo se doselili jer nam je ovdje obećan stan. Inače, majka i ja samo 247. na listi, ali to je bilo prije nego što je njoj dodijeljen status, pa očekujem da bismo za koji mjesec mogli biti među prvih 10 na listi. Želim samo da dobijemo stan i da nju vratim iz doma da se mogu sam o njoj skrbiti.

Prošle godine ponudili su nam kuću u Sisku i 28.000 eura bespovratnih sredstava za uređenje, na što smo pristali, ali nam se poslije nitko nije javio - dodao je Vrbanić, koji se ipak nada sretnom rješenju ove priče, iako ga u međuvremenu nitko nije kontaktirao. Ni Ministarstvo branitelja, ali ni policija.

Slučaj je prokomentirao i ministar Medved.

- Poznato mi je da me ta osoba zvala u nekoliko navrata, da sam ga usmjeravao prema tijelima nadležnima za rješavanje tih konkretnih pitanja. Osoba nije hrvatski branitelj, nego je skrbnik majke čiji je drugi sin počinio suicid 2011., a tijekom 2017. majka je pokrenula postupak za ostvarivanje svojih prava, no više ću vam moći reći kad dobijem cjelokupno izvješće o korespondenciji. Utvrdit ćemo sve okolnosti, a ako je došlo do propusta, odgovorna osoba ni u kojem slučaju ne može i ne smije tako korespondirati - rekao je Medved, a za komentar smo zamolili i Mažara.

Osuda iz ministarstva

Iz Ministarstva branitelja odgovorili su nam da su Mariju Vrbaniću “koji nema status hrvatskog branitelja” i njegovoj majci Ani “koja ima status člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja” pokušali pomoći u stambenom zbrinjavanju surađujući sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje što im je ponuđeno dodjelom jednog stana “u Vinkovcima, Grubišnom Polju ili Belom Manastiru, kuće u Sisku, ili dodjelom bespovratnog kredita od 28.000 eura.

Mario Vrbanić, kao opunomoćenik svoje majke, odlučio sa za dodjelu kredita, a Ana Vrbanić bi eventualno pravo mogla koristiti nakon 1. 3. 2019.”.

Dodaju i kako “Ministarstvo branitelja osuđuje bilo kakvu mogućnost sugeriranja strankama da počine štetnu radnju na teret državnog proračuna ili državne imovine”.

pppp 


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike