Prijava

Vaša prijava

POLICIJA NIJE PRONAŠLA ŽELJKA DOLAČKOG, ODVJETNIKU SE NI JUTROS NIJE JAVIO 'Otežava mi posao, nepotrebno. Uvjeren sam da je u velikom šoku'


Županijski sud u Zagrebu službeno je obaviješten da policija nije pronašla Željka Dolačkog (49) na dvije adrese, na adresi prebivališta u Pešćenici u općini Lekenik i u Starom Čiču na području Velike Gorice, potvrđeno nam je jutros u Županijskom sudu.

S obzirom da je u presudi sutkinja Maja Štampar Stipić donijela i rješenje o određivanju istražnog zatvora koje je još jučer odaslano policiji koja je temeljem njega krenula u potragu za Dolačkim na njegovim adresama, sada nakon što je sud dobio obavijest da nije pronađen sud za njim može raspisati dovedbeni nalog i tjeralicu.

- Od kad smo se čuli nakon objave presude u utorak poslije 14.30 sati Željko Dolački mi se nije javio, kao ni jutros - rekao je za Jutarnji list odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Željka Dolačkog. Bivši voditelj Sektora službe organiziranog kriminaliteta koji je u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na šest godina zatvora zbog krađe zlata i novca iz sefa PU Zagrebačke te fingiranja provale u sef 3. travnja 2016. godine, u ekskluzivnoj izjavi za "Jutarnji list" rekao je da neće bježati i sarkastično dodao kako nema dvostruko državljanstvo kao neki.

- Ukoliko se ne javi u skoro vrijeme može se očekivati raspisivanje tjeralice. Ali, na taj način meni otežava posao i faktički i praktički sužava prostor obrane, a to je nepotrebno. Jer, ponovit ću što sam dosad više puta isticao da se sve može svesti na jednu rečenicu, a to je da nema zakonitih dokaza i ne može ih ni biti. Obzirom da su i Dolački kao optuženik i MUP kao oštećenik iz iste institucije, vještačenja nisu smjeli provoditi poilcijski vještaci i tu je vrlo jasna situacija prema članku 309. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku jer to nije isto kao u drugim slučajevima - rekao nam je odvjetnik Miljević.

- Tu činjenicu ćemo jasno istaknutii u žalbi Vrhovnom sudu, u tužbi Ustavnom sudu, pa ako treba i sudu u Strassbourgu, a postoji niz presuda iz europske prakse koje idu u korist mog branjenika - rekao nam je u srijedu ujutro odvjetnik Miljević. O tome zašto se Dolački ne javlja ni njemu i gdje je trenutno odvjetnik Miljević nam je rekao:

- Ja sam uvjeren da je on u velikom šoku jer je on još u utorak ujutro bio uvjeren da će biti oslobođen. No, ne mislim da je u bijegu, već da je kako je rekao negdje u široj okolici Zagreba i očekujem da će mi se javiti. Uvjeren sam da ćemo pobijediti u ovom postupku - rekao nam je Miljević. Na pitanje postoji li u remetinečkom zatvoru opasnost po sigurnost za njegova branjenika obzirom da su u pritvoru oni koje je kao policajac istraživao odvjetnik Miljević nam je rekao:

- Ja dugo pratim postupanje zatvorske uprave i pretpostavljam da će se sa njihove strane poduzeti sve da sasvim sigurno takva velika apstraktna opasnost se ne bi pretvorila u konkretnu. Jer, kao što ste i sami rekli činjenica je da je Željko Dolački vodio istrage protiv nekih osoba koje su sada u pritvoru - rekao nam je Miljević.

U svakom slučaju, nakon što dođe u zatvor u Remetincu Željko Dolački, koji je u njemu već proveo od 23. travnja do 10. lipnja 2016. godine i nije imao primjedbi na postupanje osoblja, proći će dijagnostički centar, a službe zadužene za osiguranje vjerojatno će odlučiti da ne dođe u kontakt s pritvorenicima, ako su trenutno u zatvoru, ni na koji način ne bude ugrožena njegova sigurnost.


221. Matičin četvrtak