Prijava

Vaša prijava

TKO ĆE POPRAVITI KANADERE DO LJETA Iz Zrakoplovno-tehničkog centra otišao čak 21 aviomehaničar, ostalo ih je samo 14


S propašću nabave izraelskih borbenih aviona F-16 Barak nije realizirano ni najavljivano preuzimanje Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici koje je trebala provesti izraelska tvrtka Israel Aerospace Industries. Izraelska strana je, naime, tvrdila da je prioritet IAI-ja ulazak u vlasničku strukturu i restrukturiranje ZTC-a.

Sada kad je posao s Izraelom propao, ZTC se našao u velikim problemima zbog odlaska stručne radne snage, što bi moglo utjecati na pripremu aviona za protupožarnu sezonu, ali i na održavanje MiG-ova. Trenutno im je najveći posao remont transportnih helikoptera Mi 171Sh koji rade zajedno s ruskim partnerom.

Poslovna tajna

No, počeo je i redovni godišnji pregled 12 protupožarnih aviona. Do kraja svibnja potrebno je pripremiti šest kanadera i šest Air Tractora. No, ZTC, po našim informacijama, nema dovoljno licenciranih mehaničara za taj posao. Riječ je o tehničarima koji su jedini ovlašteni potpisati obavljene preglede i radove na avionima i bez kojih posao ne može biti završen.

Prema dostupnim informacijama, lani je ZTC napustilo čak 18 licenciranih mehaničara, a ove godine još tri te ih je ostalo samo 14. S obzirom na manjak broja licenciranih mehaničara, naši sugovornici smatraju da svi protupožarni avioni neće biti spremni na vrijeme za sezonu.

g1.jpg
 

Obuka novih

U ZTC-u priznaju da su suočeni s odlaskom radnika. “Nismo u položaju da možemo plaćama zrakoplovnih tehničara konkurirati drugim sličnim poduzećima u Austriji, Sloveniji, Irskoj”, navodi se u odgovoru ZTC-a Jutarnjem. Tvrde da je broj raspoloživih mehaničara poslovna tajna.

Ne demantirajući odlazak 21 licenciranog mehaničara, u odgovoru navode da “broj mehaničara koji su prošle godine otišli iz ZTC-a nije ni približan broju kojim raspolažemo”. Po njihovim tvrdnjama, zbog odlaska “nekolicine djelatnika ZTC-a priprema protupožarnih zrakoplova za protupožarnu sezonu neće biti upitna”.

Iako je prema odgovoru iz ZTC-a “otišla nekolicina djelatnika”, tvrtka je od MORH-a zatražila da iz Zrakoplovne baze u Zadru u ZTC uputi nekoliko zrakoplovnih tehničara koji bi trebali obaviti praktični dio obuke petorice novozaposlenih mehaničara. Dakle, ZTC nema dovoljno licenciranih tehničara koji bi mogli obučavati novozaposlene mehaničare. Kako doznajemo, MORH je odobrio slanje četiri mehaničara iz Zadra u Veliku Goricu, a ZTC im plaća sve troškove.

No, naši sugovornici tvrde da su mehaničari iz Zadra u V. Goricu zapravo stigli na obučavanje, a ne obrnuto te da ih mehaničari ZTC-a obučavaju kako bi stekli potrebne licence za rad na protupožarnim avionima. Naši sugovornici tvrde da je to samo još jedan pokazatelj da bi ZTC mogao izgubiti posao na kanaderima.

Ključ u bravu

Naime, prema Planu nabave MORH-a za ovu godinu, u Zrakoplovnoj bazi u Zemuniku kreće gradnja hangara namijenjenih radionicama za održavanje PP eskadrile. Uz to, od ZTC-a je za zadarsku bazu već naručena izrada zemaljske opreme za preglede aviona koja mehaničarima u Zadru za sadašnji nivo pregleda aviona nije bila potrebna. Sve to, kažu nam sugovornici, ukazuje da bi vojska mogla preuzeti posao s protupožarnim avionima, a ZTC zapravo staviti ključ u bravu.

Dodatni problem za ZTC, ali i Oružane snage, pojavio se prije nekoliko dana. HRZ je od ZTC-a zatražio obavljanje redovnih pregleda na tri MiG-a 21 nakon odrađenih 200 sati naleta. Naime, nakon odlaska ukrajinskih tehničara s Plesa, hrvatski vojni mehaničari to ne mogu napraviti. Po riječima naših sugovornika, to neće moći učiniti ni u ZTC-u upravo zbog nedostatka specijaliziranih zrakoplovnih tehničara za MiG-ove.

Navodno im nedostaju mehaničari za preciznu mehaniku, imaju samo jednog za stajni trap i jednog za pregled sustava kisika. Dok se ovaj pregled ne napravi, ta tri MiG-a ne smiju poletjeti, pa bi HRZ mjesecima mogao ostati na samo pet raspoloživih borbenih aviona.