Prijava

Vaša prijava

'JA ĆU SE IZ ZATVORA VRATITI, A TI IZ GROBA NEĆEŠ!' Neobuzdani zidar Vito maltretirao ženu, a kad su ga došli uhititi, policajce gađao nožem i mačetom


Kad su policajci lani u kolovozu pri intervenciji zbog nasilja u kući umirovljenog zidara Vitomira H. zvanog Vito (55) zapucali jer ih je gazda kuće gađao nožem i mačetom, mirno je mjestašce Bunjani na ivanićgradskom području zanijemilo.

Rezime dugogodišnje torture potpomognute alkoholom tri su kaznene prijave - zbog nasilja u obitelji, prijetnji smrću te prisile prema službenoj osobi. Zbog svega navedenog na velikogoričkom Općinskom sudu Vitomir H. nepravomoćno je osuđen na dvije godine i 11 mjeseci. Od izrečene sankcije, 17 mjeseci će provesti iza zatvorskih rešetaka, a ostatak je pretvoren u uvjet na pet godina. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od alkoholizma, a mora platiti i 4400 kuna sudskih troškova.

Krenuo na policiju

Optužnica ga tereti da je od početka 2015. do 10. kolovoza 2018. u alkoholiziranom stanju maltretirao suprugu povrijedivši joj dostojanstvo, a na suđenju su isplivali zastrašujući detalji.

Naime, u veljači prošle godine netrpeljivost između supružnika kulminirala je kad ju je fizički i psihički neumorno zlostavljao i vrijeđao pogrdnim riječima.

- Govorio mi je da sam glupa i da mi je glupa cijela obitelj. Odgurivao me i razbijao stvari po kući. Gađao me čašama, pepeljarom i drugim staklenim predmetima koje je našao. Branio mi je da se kupam i perem kosu, a kad bi primijetio da sam se okupala, počeo bi me udarati rukama, govoreći da mi treba otkinuti glavu. Primio bi me snažno i tresao me za nadlaktice, da bi mi 10. kolovoza lani na ulici onako pijan rekao: ‘Ideš ili ću te ošamarit?’.

Pritom je podigao ruku u zrak ne bi li me udario, no tad su naišli prolaznici koji su to vidjeli pa im je rekao da sam luda, valjda da ne bi reagirali. Živjela sam u strahu kojem se kraj nije nazirao - prisjetila se prestravljena supruga kojoj je u jednom trenutku suprug zaprijetio da će “se on vratiti iz zatvora, ali ona iz groba neće”.

A kad je u njihovu domu intervenirala policija 10. kolovoza prošle godine, Vitomir H. je s ciljem da spriječi policajce da ga uhite i privedu u postaju, uzeo mačetu oštrice 46 cm te ju dignuo iznad glave i krenuo prema policajcu. Pritom se oglušio na policijsku naredbu da spusti mačetu pa je policajac upotrijebio suzavac koji nije imao učinka na rastrojenom muškarcu koji je iskoristio taj trenutak i otrčao u voćnjak, gdje je našao i nož oštrice 26 cm. Tako naoružan krenuo je prema policajcu.

U jednom trenutku nož je odbacio prema jednom od policajaca, ali mačetu nije ispuštao iz ruku ni kad je policajac ispalio kontrolni hitac, nakon čega ga je policajac s dva hica ranio u nogu. Uzrujan zbog situacije, pijani umirovljenik mačetu je bacio prema policajcu kojeg je, srećom, promašio. Svoje ispade Vitomir H. gleda na drukčiji način.

Osrednje pijan

- Ne smatram se krivim. Točno je da sam onaj dan bio pijan, a policija je došla na moju adresu valjda na poziv moje žene. Ne sporim da u braku imamo problema. Rekao sam joj ako želi, neka pokrene razvod. Policajci su mi na ulasku u kuću rekli da me moraju privesti. Na moju molbu dopustili su mi da spremim meso u hladnjak, a kako sam nehotice srušio mačetu koja je bila iza peći za grijanje, policajac me je dok sam je dizao, poprskao suzavcem.

Zatim sam izašao van s mačetom, uzeo sam na dvorištu nož i pobjegao 80 metara od kuće, odakle sam nastavio komunikaciju s policajcem kojeg znam otprije. Rekao sam mu par puta ‘pucaj’.

Na kraju sam prema njemu bacio nož i mačetu, no nisam ga gađao, nego sam ih bacao pokraj njega. Policajac je zapucao i ranio me. To što se dogodilo nisam protumačio kao pružanje pomoći, nego pokušaj da me svladaju. Bio sam osrednje pijan. Što se tiče nasilja u obitelji i prijetnji smrću, nije točno to iz optužnice, ali je točno da u braku imamo problema - branio se okrivljeni, tvrdeći da se propio “zbog posla kojim se bavi”.

Za sudskog vještaka dr. Željka Marinića u vrijeme okršaja okrivljeni je bio smanjeno ubrojiv. Inače, iza Vitomira H. već je nekoliko prekršajnih presuda.