Prijava

Vaša prijava

PRVI ZAGREBAČKI REPER GLAVNI JE KUHAR BURGER BARA 'Da se ne lažemo, u ugostiteljstvo sam ušao kad je voda došla do grla, više nismo imali što jesti'


Prvi zagrebački reper i pionir hrvatske hip-hop scene Renato Đošić Renman (51) na početku je svoje nove karijere. I na to je iznimno ponosan! Od prije dva tjedna njegovo je radno mjesto: glavni kuhar novog Halper’s burger bara u Mesničkoj 6, koji su otvorili bračni par Josipa i Tomislav Rakačić.

Popularni glazbenik i televizijski voditelj s početka 90-ih, slikar, kipar, scenograf, dizajner interijera, snimatelj spotova, kojega je prije 20-ak godina Senka Bulić angažirala kao glumca u predstavi Splendid’s, a prije pet godina Željka Ogresta u mjuziklu “Za dobra stara vremena”, prije tri, četiri godine naglo je promijenio svoje životne interese. Na to je najviše utjecao njegov sin Nico Zen, rođen 2013. godine u sretnoj vezi sa splitskom optometristom Ivankom Bešker, koju je upoznao 2007. u Postirama na Braču, a od 2009. žive zajedno u novozagrebačkoj četvrti Travno, u stanu u Mamutici.

Zato se prije tri godine zaposlio kao konobar u kafiću Limun uz tržnicu u Utrinama, gdje je radio više od godinu dana. Kaže kako je kao konobar ušao u neke tajne ugostiteljskog zanata i trenirao reflekse, pokrete, matematiku, memoriju, odnos prema gostu, kuhanje kave… U to vrijeme prelomio je da će se u potpunosti posvetiti jednom od svojih dosad neiskorištenih talenata - kuhanju, kojega je naslijedio od majke Marije i oca Jože, od kojeg je naslijedio i talent za slikanje. Roditelji mu žive u Velikoj Gorici.

- Od malih nogu doma sam crtao i uvijek nešto kuhao, ali kuhanje doma i profesionalno kuhanje u restoranu dva su svijeta - kaže bivši reper Renman kojem je prvu priliku u kuhinji ugostiteljskog objekta 2015. godine dao vlasnik RougeMarina Marin Medak koji ga je angažirao kao voditelja njegove kućice na Fuliranju u Tomićevoj ulici. Mjesec napornih dana u prosincu 2015. godine na Fuliranju uspješno je odradio i potpuno se “zapalio” za rad s hranom.

Besplatno školovanje

Zatim je u ljeto 2016. godine u 14 dalmatinskih gradova, od Novigrada do Dubrovnika, na gradelama pekao ribu na turneji repera Marka Lasića Nereda.

Ta dva angažmana korektno je odradio, ali je shvatio da za profesionalni angažman mora još puno raditi na sebi. Zato se tijekom 2017. i 2018. godine školovao za kuhara u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Novom Zagrebu. Školovanje stoji 9000 kuna, a Renman je od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dobio vaučer za besplatno školovanje. Tako je u godinu i pol dana prošao put do kuharske diplome. Posebno ističe kako je najviše naučio od iskusnog kuharskog majstora, profesora Mate Đurovića.

- Otada često svojima kod kuće radim mućkalice, vješalice, pržene ploške palente, razne umake… - govori bivši reper uz veliki osmijeh.

U međuvremenu je za advent 2017. godine bio dio tima Čudne šume Bolesne braće, kućice u Varšavskoj ulici kraj Cvjetnog trga, koju drži Renmanov nešto mlađi kolega reper David Vurdelja, poznatiji kao Baby Dooks iz Bolesne braće. Zatim je u ljeto 2018. godine cijelu sezonu, puna tri mjeseca, radio kao pomoćni kuhar u restoranu u Baškoj na Krku. Čim se vratio u Zagreb, u rujnu 2018. godine na Burger festivalu bio je desna ruka glavnog kuhara Đurine hiže Nikole Božića, a za advent 2018. bio je glavni kuhar Čudne šume Bolesne braće.

Naporne povremene projekte u kuhinji odradio je besprijekorno, no tek sada počeo je ispunjavati ambiciju o stalnom poslu u kuhinji ugostiteljskog objekta.

renman2.jpg
 

Renato Đošić rođen je 1968. godine na zagrebačkom Trnju, gdje je u osnovnu školu krenuo s televizijskim voditeljem Duškom Ćurlićem - kojeg je, kako je jednom davno ispričao, tukao i uzimao mu sve sličice. U trećem razredu osnovne škole preselio se u najveću hrvatsku zgradu, “mamuticu”, pa je odrastao i čitav život proveo u Travnom, čija je postao ikona još krajem 80-ih godina.

Od prve polovice 80-ih bio je među prvim zagrebačkim grafiterima, svoja umjetnička djela potpisivao je pseudonimom Keops, a crtao ih je i s Dinom Dvornikom. S Igorom Grgićem, danas DJ Toxicom, 1984. godine osnovao je prvu zagrebačku elektro funk grupu EFA. U to vrijeme bio je i poznati breakdancer. Bio je i dugogodišnji student Šumarskog fakulteta.

Na HTV je došao s ekipom eksperimentalnog programa Z3, na kojem je s Trpimirom Vickovićem Vickom i Hamedom Bangourom vodio emisiju “DJ is so hot”, a zatim je s Hamedom Bangourom bio u prvoj voditeljskoj postavi najdugovječnije glazbene emisije HTV-a “Hit depo” (zadnja emitirana 2004. godine). Već početkom 90-ih “maknut je” iz emisije i otkazana mu je suradnja, u vrijeme kad je za generalnog direktora HTV-a došao Antun Vrdoljak i kada su mnogi zaposlenici nehrvatskog podrijetla dobivali otkaze na nacionalnoj televiziji. Renman nikad nije krio svoje srpsko podrijetlo niti je time na bilo koji način opterećen. Ono što je puno važnije, određivali su ga njegovi umjetnički porivi.

Uspješna karijera

Nekoliko godina nakon neslavnog kraja u “Hit depou”, 1994. Renato Đošić dobio je stalno zaposlenje u scenografiji HTV-a. Kao scenograf na Trećem programu HTV-a do 2000. godine bio je autor scenografija mnogih emisija, poput “Vrijeme je za jazz”, “Halo, tko igra”, “Čuvari vremena”, “Pravo vrijeme”…

Paralelno je kao prvi hrvatski reper uspješno gradio estradnu karijeru, a producentska kuća Zg Zoe Music Zorana Škugora izdala mu je dva albuma, 1995. godine “Nemreš bilivit” i 1997. godine “Me & My Body J.C.”, s velikim hitom “Lomi ga, bejbi”.

blackout22511-ziv.jpg
 

- Jedini samostalni nastup imao sam sredinom 90-ih godina u diskoteci Metropolis u Splitu. Nazvala me menadžerica Goga Bosak i rekla da me vlasnik Goran Surla želi angažirati. Bahato sam rekao da tražim 1200 maraka i avionsku kartu, a oni su pristali. Još su me smjestili u veliki apartman s pogledom na more. To je bilo super! Ali, to je bila jedina ponuda za nastup u mojoj čitavoj karijeri - iskreno priznaje.

Prije desetak godina kao DJ puštao je glazbu u noćnom klubu Jedinica u Novoj Vesi, a 2009. bio je natjecatelj u TV showu “Farma”. Stekao je velike simpatije, ali je u emisiji slomio nogu pa je diskvalificiran. Kasnije se ustanovilo da natjecatelji nisu bili osigurani, pa je tužio Novu TV za 60.000 kuna, a sudski postupak traje do danas.

Desetak godina, do 2017., u Radničkoj cesti imao je atelier u kojem je slikao velika ulja na platnu, izrađivao skulpture, među kojima je najpoznatija “Croatica” koju je izložio u slikarskoj akademiji Visoke učilišne škole Agora koju je pohađao te izrađivao interijere butika i klubova, poput obližnjeg Katrana.

- Jednom u šest mjeseci radio sam nešto po narudžbi, od čega mogu platiti račune - iskreno kaže.

Voda do grla

Krajem 2013. godine nakratko se vratio na glazbenu scenu albumom “Krka ili Krkaspi”, dobivao je sjajne kritike, kaže kako mu je glazbeni kritičar Zlatko Gall posvetio dvije stranice u Slobodnoj Dalmaciji, ali ponuda za nastupe nije bilo, pa nije bilo, što je mnogo važnije, ni - love.

- Da se ne lažemo, u ugostiteljstvo sam ušao kad je voda došla do grla, kad više nismo imali što jesti. Dobio sam prekrasnu obitelj, divnu suprugu i sina, a tu situaciju dočekao sam nespreman. Strašno je kad svom djetetu nemaš što dati jesti. Zato mi je žao svakog dana provedenog uz glazbu. Nema šanse da više ikad jednu notu odsviram ili odrepam. Na što sam potrošio 35 godina? Na ništa. Glazba mi nije donijela apsolutno nikakvu korist, osim tapšanja po ramenu i ‘Di si, kralju, care’. To sam prekrižio. Ne mogu ni opisati kakvu svađu sam inscenirao između sebe i svoje muzike. Zamrzio sam je, jer sam se jedino tako od nje mogao maknuti bez grižnje savjesti. A danas sam siguran da mi glazba nije donijela ništa dobro u životu - iskreno se ispovjedio prvi hrvatski reper koji je shvatio da želi u kuhinju. Dosad se dokazao na sezonskim i povremenim poslovima, a početkom ove godine došla je ponuda Tomislava Rakačića koji je pripremao otvorenje svog hamburger bara.

- Tomislav me snimao dvije godine u ‘Čudnoj šumi’ i ponudio mi je stalni posao u baru. On i supruga Josipa dugogodišnji su ugostitelji, zbog ovog bara dali su otkaze na starim poslovima, a bili su voditelji poznatih ugostiteljskih objekata - kaže Renman, a vlasnik Tomislav otkriva da su njegova supruga i on nekoliko tjedana uoči otvorenja s Renmanom do najsitnijih detalja pripremali i testirali sve sastojke za šest, sedam hamburgera koje danas imaju u ponudi. Zajedno su odredili kakvo treba biti pecivo, kakva debljina, tekstura i okus mesa, kakav sir, kakvo povrće i salata, napravili su posebne umake, a pecivo svakog njihova hamburgera namazano je slojem sirnog namaza sa sitnim komadima poriluka.

- Nama je glavna poanta da i dijete može zagristi hamburger od vrha do dna, sve unutra, a ne radimo neke nebodere probodene s roštilj čačkalicom i takve gluposti. U sve što sam u životu radio unosio sam svoju umjetnost pa je tako danas unosim i u hamburgere. Umjetnost je u slaganju hamburgera i u okusima koje postižemo uz namaz i s nekoliko vrsta umaka koje pripremam po našoj recepturi. Naša hrana i kvaliteta sigurno će nas dovesti do cilja. No, meni nije ambicija postati kuhar broj jedan u Sheratonu, jer taj mora biti 17 sati na dan u kuhinji. Vrlo profesionalno, s puno ljubavi, radim osam ili više sati na dan, ali više mi se fakat ne da jer imam malog sina i sada želim provoditi što više vremena s njim. Dakle, ambicija mi je uživati u ovom poslu, primati plaću, plaćati račune i moći djetetu omogućiti neke stvari. Samo obitelj, kuhanje i slikanje - završava kuhar Renato Đošić, nekoć poznat kao reper Renman.