Prijava

Vaša prijava

JE LI PRIBLIŽAVANJE FORUMA '16+1' POD KAPOM KINEZA NATJERALO ŠUKERA NA AKCIJU Kustić važe: Što ako Blato zapne u urbanističkom blatu?


Sastanak Davora Šukera s predstavnicima Vlade RH i Grada Zagreba o izgradnji novog stadiona uistinu je održan, ali predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza malo se zaletio kad je stavio šampanjac na hlađenje. Većina detalja kapitalnog projekta, doznajemo, i dalje je u magli.

Za početak, zagrebačko predgrađe Blato uopće nije sigurna lokacija novog objekta, nema ni približno preciznog hodograma aktivnosti, a nisu poznate ni stavke troškovnika.

Više opcija

Pomakne li se napokon priča s mrtve točke, dalje od mrtvorođenčeta zvanog “Plavi vulkan” kojim je politika svojedobno šarmirala Zagrepčane, smjer će joj davati Marijan Kustić, novi izvršni direktor HNS-a. A Kustić je u petak suzdržano govorio o novom stadionu.

- Nisam bio na posljednjem sastanku, ali mogu potvrditi da su predstavnici Vlade RH i zagrebački gradonačelnik razgovarali o ideji izgradnje stadiona u Blatu. Međutim, to zasad nije ništa više od želje. Ostavio bih otvorenima i neke druge opcije, poput Velike Gorice, jer je u priči o stadionu važna i brzina izgradnje. Koliko sam informiran, stadion u Blatu tražio bi promjene urbanističkog plana, što je proces koji može potrajati godinama, dok je s druge strane u Velikoj Gorici već puno toga urbanistički riješeno. Zasad je, ponavljam, sve na razini ideja, više ćemo znati narednih dana. Kada na stol stavimo lokaciju, kapacitet, 25 ili 30 tisuća gledatelja, pa onda i troškovnik, provizorno govorim, 30 ili 40 milijuna eura, onda možemo razgovarati i o tome koja strana koliko treba investirati - objašnjava Kustić.

Novi glavni operativac HNS-a u startu odbacuje ideju o “nacionalnom stadionu” na kojem bi reprezentacija igrala sve utakmice.

Po cijeloj Hrvatskoj

Najavljuje da će “Vatreni” u budućnosti svakako gostovati u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, što za novu nijansu zamućuje širu sliku. Jer cijela se priča o novoj i modernoj areni zapravo zakotrljala zato što je Maksimir u derutnom i nepopravljivom stanju, dakle novi dom traži (i) Dinamo. Treba li očekivati da će “plavi” pristati na ideju da domaćinstva odrađuju u satelitskom gradu metropole?

- To će najviše ovisiti o Gradu Zagrebu. S ljudima iz Dinama još nisam razgovarao, ali vidio sam u medijima da je predsjednik kluba najavio da razmatraju modalitete izgradnje njihova novog stadiona. Optimalno za sve strane bilo bi da reprezentacija i Dinamo ostanu u Maksimiru, ali to nije realno s obzirom na stanje stadiona - dodaje Kustić.

Veliku Goricu kao budući dom svih HNS-ovih selekcija već izvjesno vrijeme promoviraju kineski investitori. CSEBA (Chinese Southeast European Business Association) je agencija pod kapom kineske vlade koja će sredinom travnja u Dubrovniku organizirati poslovnu konferenciju pod radnim nazivom “16 plus 1”. Na tom forumu Kinezi s partnerima iz zemalja srednje i istočne Europe traže načine za asfaltiranje modernog puta svile, suradnja se proteže od mostogradnje preko obnove željeznica do - izgradnje modernih stadiona.

Akademija i kamp

Prema onome što znamo, Davor Šuker je dosad ignorirao mailove i faxove zainteresiranih kineskih investitora, iako su u njima nuđeni intrigantni projekti. Kinezi su tako opčinjeni uspjehom hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i našim nogometnim zvijezdama da su kroz Memorandum o sporazumijevanju željeli zakopati opsežnu suradnju koja bi uključivala zajedničku Akademiju, izgradnju novog stadiona u Velikoj Gorici te podizanje modernog kampa sa sjedištem u Poreču.

Nije tajna da je ambasador te ideje Ivan Herak, nekadašnji ministar turizma, koji za kratkog boravka u HNS-u prošle godine nije pronašao zajednički jezik sa Šukerom, pa je ispraznio kancelariju u Savezu i prije nego što je stigao javnost upoznati sa svojim idejama.

Ovaj je projekt na prvu zavodljiv iz jednog razloga - HNS bi u “joint venture” priči dobio na poklon 25 posto vlasništva bez obveze da uloži ijednu kunu. Kinezi bi o svom trošku podigli stadion i preuzeli brigu da ga oplemene dodatnim sadržajima, dok bi HNS-ova obveza bila da na stadionu igraju sve njegove selekcije. Drugim riječima, Savez bi se ipak morao obvezati da će novi objekt pretvoriti u “nacionalni stadion”, trajni dom A-reprezentacije, što nogometni dužnosnici očito nisu spremni učiniti.

- O detaljima kineske ponude ne mogu govoriti, jer u toj priči nisam sudjelovao, ali upoznat ću se i s njom - zaključuje Kustić.

Vlada želi da se i u drugim gradovima grade stadioni

Utakmice na novom stadionu, Maksimir neka bude naš kamp

Meštrović: Neupitno je da će se u Zagrebu graditi novi stadion