Prijava

Vaša prijava

KINEZI U JUTARNJOJ ŠETNJI UZ MORE I NA VEČERI U OKRUGLJAKU... REZULTAT? DVA STADIONA! Potpisuju se predugovori za dvije nove hrvatske ljepotice


Rijekin predsjednik Damir Mišković izveo je u srijedu skupinu kineskih biznismena na matineju po Kantridi, a velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić drugu je grupu kineskih poslovnjaka kasnije izveo na večeru u zagrebački restoran Okrugljak. Rezultat? Prije nego što se gostujuća delegacija u petak ukrca u zrakoplov za Peking, trebali bismo imati potpisane predugovore o gradnji dva nova stadiona.

Stvar na prvu djeluje kao maloprodajna akcija vještih trgovaca, ofenziva pod radnim naslovom ‘za jedan izgrađeni stadion, drugi poklanjamo’, ali saznajemo da zapravo nema paket-aranžmana nego je riječ o vremenskoj podudarnosti dviju priča. Damir Mišković je, naime, već godinu dana u poslu privlačenja investitora s Dalekog istoka, ovo je bio već treći posjet kineskih partnera Rijeci, a aktualni dolazak visoke političke delegacije na ‘16 plus 1’ summit iskorišten je kao prilika da se posao službeno zaključi. U petak će dvije strane potpisati sporazum o gradnji stadiona, nakon čega bi Kinezi u sljedećih godinu dana trebali poduzeti prve operativne korake.

Novi partneri

Od Miškovića je teško izvući detaljniju informaciju, brani se obvezom tajnosti poslovanja na kojoj Kinezi inzistiraju. Neki opći gabariti posla ipak su poznati: nova arena na Kantridi ne bi imala više od petnaestak tisuća gledatelja, trošak gradnje u tom slučaju kretao bi se tridesetak milijuna eura (otprilike dvije tisuće eura po sjedalici), ali bi priču, pretpostavljamo, valjalo oplemeniti hotelom i shopping mallom, onako kako je nova Kantrida projektirana dok je stadion na kvarnerskoj obali ciljao Gabriele Volpi. Zbog ove ‘sitnice’ suradnici gradonačelnika Obersnela bili su u odboru za dobrodošlicu još prilikom prošlog posjeta kineske delegacije Kantridi.

- Moj je fokus isključivo stadion. Hoće li Kinezi s nadležnim vlastima razgovarati o dodatnim sadržajima, to ne znam, ali znam kako funkcionira biznis. Ako se pokaže da investitori ovdje mogu efikasno i brzo ulagati, onda će u igru povući i svoje partnere iz drugih poslovnih sfera - objašnjava Mišković.

Kao utjecajan član HNS-ova Izvršnog odbora, on dodaje da bi Rijeci, baš kao i Osijeku, “stadion za 12 tisuća gledatelja bio dovoljan za sljedećih sto godina”. Mišković je zagovornik politike da reprezentacija zadrži status najdražeg gosta u svakom gradu, zbog čega bi trebalo pomoći Hajduku da obnovi Poljud te inzistirati da se u Zagrebu kao jedinom milijunskom gradu sagradi arena za 25 do 30 tisuća gledatelja.

HNS nemoćan

- Nikakav nacionalni stadion, nego pozornica na kojoj bi redovito igrali zainteresirani klubovi poput Dinama, Lokomotive, Rudeša ili tko već bude u konkurenciji, dok bi reprezentacija na tom stadionu igrala kao i u ostalim dijelovima Hrvatske. Tko će isfinancirati taj projekt? Hrvatski nogometni savez definitivno neće jer ne može. Otkud bi HNS financirao novi stadion? Iz namjenskog novca Fife i Uefe za razvoj moguće je odvojiti samo milijun ili dva eura godišnje, ostatak tog novca treba redistribuirati u druge sredine. U prijevodu, na potezu je gradonačelnik Bandić, on jedini može istjerati projekt ako želi moderni stadion u Zagrebu - kaže Mišković.

Problem u Bandićevoj projekciji zove se Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, koji je već učinio prve korake na privlačenju kineskih investitora. Simpatična gospođa Yu, koja posljednjih dana šarmira domaće TV gledateljstvo najavom obnove političke škole u Kumrovcu i svjetskim brendiranjem Titova rodnog mjesta, u srijedu je na večeri s Barišićem dogovorila prve operativne korake.

Već u petak ujutro gradonačelnik bi kinesku delegaciju trebao upoznati s lokacijom i prostorno-planskim potencijalima Velike Gorice. Pronađu li dvije strane zajedničku platformu, čujemo iz poslovnih krugova, blagoslov HNS-ovih šefova za gradnju novog stadiona od 25 do 30 tisuća mjesta postaje drugorazredno pitanje...