Prijava

Vaša prijava

ŽUPANIJSKI SUD IZREKAO MUSTAČU KAZNU ZATVORA OD 40 GODINA ZBOG UBOJSTVA ĐUREKOVIĆA! 'Ta kazna u najvećoj mjeri odgovara kazni doživotnog zatvora'


Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine.

Riječ je odluci koju je Županijski sud u Velikoj Gorici donio na osnovi pravomoćne njemačke presude kojom su Mustač i Josip Perković osuđeni zbog Đurekovićevog ubojstva na doživotni zatvor.

Priopćenje Županijskoga suda u Velikoj Gorici donosimo u cijelosti.

"Rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: Kv-eu-1/2019. od 23. travnja 2019., u postupku preuzimanja i izvršenja presude Visokog pokrajinskog suda u Münchenu, a nakon što je utvrđeno da je osuđeni Zdravko Mustač pravomoćnom presudom proglašen krivim zbog kaznenog djela ubojstva iz paragrafa 211., 212. i 25. st. 1 i 2 Kaznenog zakona Savezne Republike Njemačke, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 111. t. 1 i 4 Kaznenog zakona, te izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40. godina. Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40 godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu. ", priopćio je glasnogovornik suda, sudac Ante Zeljko.

Za razliku od postupka predaje Njemačkoj, kada je Županijski sud u Velikoj Gorici prvobitno bio odbio predaju Mustača Njemačkoj po Europskom uhidbenome nalogu smatrajući da je za izručenje nastupila zastara - po pitanju preuzimanja kazne Mustač je na sudu u Velikoj Gorici sada prošao gore nego li Perković na zagrebačkome Županijskome sudu. Naime, zagrebački Županijski sud je krajem prošle godine Perkoviću na osnovi iste njemačke presude doživotnoga zatvora, izrekao 10 godina manju kaznu - 30 godina zatvora.

Zbog različitoga mjesta stanovanja, Mustača i Perkovića, premda su bili traženi od strane Njemačke za isto djelo, nadležna su dva različita Županjska suda - za Perkovića onaj u Zagrebu, a za Mustača onaj u Velikoj Gorici. I Mustač i Perković nalaze se još uvijek u zatvoru u Njemačkoj, međutim trebali bi biti vraćeni na izdržavanje kazne u Hrvatsku, budući da je to ugovoreno institutom izručenja po Europskom uhidbenome nalogu. Na ovu odluku obrana ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, te je izvjesno da će se žaliti kao i u slučaju Perkovića kojemu je izrečena kazna od 30 godina zatvora.

Naime, obrana je u slučaju Perkovića smatrala da se kod preuzimanja kazne treba primijeniti zakon koji je od 1983. bio najpovoljniji za osuđenika, a ne zakon koji je trenutno na snazi. U razdoblju od 1990. do 1997. za ubojstvo je bila zapriječena maksimalna kazna do 20 godina zatvora, te obrana zapravo traži da se presuda izrekne prema tome zakonu. Zbog toga je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo od Vrhovnoga suda zatražio da prije odluke o žalbi zatraži prethodno mišljenje od suda pravde u Luksemburgu. Koliko je poznato Vrhovni sud još uvijek nije održao sjednicu povodom Perkovićeve žalbe. Također Mustač je nedavno tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu smatrajući da je nezakoniti izručen Njemačkoj 2014. godine.


Poslovni adresari - upozorenje !