Prijava

Vaša prijava

'TO MI JE ZA NOVU KUĆU U OPATIJI!' Kako je misteriozni gospodin Manfredini sletio u Zagreb i u Zračnu luku 'Franjo Tuđman' donio torbu punu keša


Republika Hrvatska mogla bi postati bogatija za 350.000 dolara koliko je oduzeto Talijanu Robertu Manfrediniju (37) u Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman! S vrtoglavih više od 2,3 milijuna kuna Talijan je sletio na velikogorički aerodrom 25. kolovoza 2017. godine.

Torbu s novcem nije prijavio carinicima, no nije dugo trebalo da “nanjuše” novac sumnjivog porijekla. U slučaj se odmah umiješao i Ured za sprječavanje pranja novca i Financijski inspektorat, a Talijanu ne ide u prilog činjenica da hrvatskim institucijama nije dostavio niti jedan dokaz o porijeklu gotovine. Manfredini je dostavio potvrdu o navodnom podizanju novca četiri dana prije uhićenja u Dubaiju - na potvrdi je stajalo da je s računa NBAD banke podignuto 1,3 milijuna AED. Međutim, provjerom kod financijskih institucija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima spomenuto podizanje gotovine nije evidentirano. Ne bi li pravdao unos novca u Hrvatsku, Manfredini je preko odvjetnika velikogoričkom tužiteljstvu dostavio ugovor s jednom tvrtkom iz Rijeke kojoj se obratio u lipnju 2017. da mu pronađu u Hrvatskoj nekretninu do pola milijuna eura. No, u Ugovoru o posredovanju pri kupnji nekretnine potkrala se nelogičnost - datum sklopljenog ugovora je 12. lipnja 2017., dok je spomenuta tvrtka u vlasništvu Stefana L. službeno osnovana 18 dana kasnije! I dok tužiteljstvo tvrdi da sporni ugovor nije potpisao Manfredini, vlasnik tvrtke koji je posredovao u nikad realiziranoj prodaji nekretnine za Jutarnji kaže da se “potkrala omaška u datumu”.

- Talijana sam upoznao u hotelu Milenij u Opatiji gdje sam radio na recepciji i bio sam u fazi otvaranja svoje tvrtke. Dovezao se Mercedesom, bio je u odijelu... Raspitivao se za sobe, a razgovor nas je odveo do priče da traži nekretninu na opatijskoj rivijeri za koju je spreman platiti od 300 do 500 tisuća eura. Dao sam mu do znanja da moja tvrtka nije ovlaštena za posredovanje pri prodaji nekretnina, no agenciju za nekretnine ima moj bratić. Sklopili smo ugovor na kojem se potkrala pogreška u datumu. To sam uvidio kad me nazvao Talijanov odvjetnik tražeći taj ugovor. Isprintao sam ga i poslao mu, a kad sam naknadno skužio krivi datum, jer je trebalo pisati 12. srpnja kad je doista sklopljen ugovor, odvjetnik mi je rekao da to neće biti problem - kaže nam riječki poduzetnik Stefano L.

Na upit o krivom datumu koji je očito trn u oku za DORH jer se čini da Talijana štiti, Stefano L. odgovara: “Da idem nekom pomoći na takav način, potrudio bih se da podaci budu točni. Talijana ne poznajem i datum je obični tipfeler.”

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici u međuvremenu je podnijelo prijedlog za određivanjem privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi. Velikogorički Županijski sud je tu mjeru uvažio, no rješenje o blokadi novca položenog na računu Ministarstva financija Talijanu nikako ne uspijevaju dostaviti na njegovu milansku adresu jer preporučene pošiljke ne prima i nitko ne zna gdje se nalazi. Ta privremena mjera o blokadi novca može trajati najdulje dvije godine do potvrđivanja optužnice. No, optužnice još nema na pomolu, jer kako su nam odgovorili iz tužiteljstva, izvidi u slučaju pranja novca, koji su tajni, još traju.


Jurjevsko druženje Turopoljskih skauta