Prijava

Vaša prijava

PREVARANTI OMAMLJIVALI I OPIJALI ŽRTVE, A ONDA IH BRUTALNO VARALI Pomno su birali žrtve sa zadarskog područja pa iskorištavali njihovu bespomoćnost


Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske provode kriminalističko istraživanje nad većim brojem osoba sa karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog većeg broja kaznenih dijela prijevara, iznuda, protupravno oduzimanje slobode i drugih kaznenih dijela počinjenih na štetu više osoba sa zadarskog područja, javlja Zadarski.hr.

Članovi ove kriminalne skupine su u međusobnom dogovoru, s ciljem ostvarivanja znatne imovinske koristi, od mjeseca ožujka do listopada prošle godine, obilazeći gradske kvartove po Zadru pomno birajući žrtve starije životne dobi, slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja, lakovjernost i sličnih vrlina, stupali u kontakt s njima nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, dovodili u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude te su brutalno varali i iskorištavali koristeći njihovu bespomoćnost.

Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti, osumnjičeni bi odrađivali sklapajući ugovore i provodeći kažnjive radnje kroz legalno poslovanje zalagaonica i drugih agencija koje posluju u više gradova u Republici Hrvatskoj. U obrađenim kaznenim djelima stekli su nepripadajuću imovinsku korist veću od milijun kuna.

Policija je kroz ovo kriminalističko istraživanje došla do sumnji da je prijavljena skupina, istovjetna i druga kaznena djela počinila nad većim brojem osoba sa zadarskog ali i sa drugih područja Republike Hrvatske, te apelira na prevarene građane da pretrpljena kaznena djela prijave policiji.

Dana 2. svibnja ove godine u odnosu na ova kaznena djela dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjim karlovčaninom, 41-godišnjakom sa velikogoričkog područja i nad 32-godišnjom gospićankom, koji su uz kaznenu prijavu za kaznena djela Prijevare, Iznuda i Protupravno oduzimanje slobode, privedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske, dok je za 29-godišnjim i 33-godišnjim karlovčanima raspisana tjeralica, a kaznena prijava dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Osumnjičena petorka je sve mobitele preprodala kroz zalagaonice u fiktivnom vlasništvu 32-godišnjeg Karlovčanina.

Zadarska policija o prevarantima 

Kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je petorka dana 28.3.2018. godine u jutarnjim satima u Zadru, Branimirova obala, u jednom ugostiteljskom objektu, upoznala 72-godišnjeg zadranina, doveli ga u visoki stupanje alkohoiliziranosti, te na prijevaran način naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7.

Istovjetno kazneno djelo počinili su i 5.4 2018. godine sklapajući dvogodišnji pretplatniči ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.

Istog dana na istovjetan prijevaran način naveli su 72-godišnjaka i s njim u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta površine 576 m2 u mjestu Rtina za novčani iznos od 35 000 kuna, a koji novčani iznos je višestruko manji od tržišne vrijednosti, a da oštećenom nisu isplatili niti navedeni minorni novčani iznos.

Kasnije je navedeno zemljište 41-godišnjak za 10 000 EUR-a prodao kupcu iz Zagreba.

Petorka je svoju kriminalnu aktivnost prema 72-godišnjaku nastavila, tako da su 6.9.2018. godine, na istovjetan način, omamili ga, nagovorili da sjedne u njihov automobil, te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice u kuću vlasništvo 41-godišnjaka, gdje su ga zatočili, opijali, onemogućili javljanje članovima obitelji, te sutradan doveli u nepoznati javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, a što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40 000 EUR-a a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali oštećenom, javlja Zadarski.hr.

Navedeni stan je 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60 000 EUR-a.

Oštećenog su potom u Karlovcu sjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.

Također, 4.travnja 2018. Godine u Zadru u ulici Stjepana Radića u Gradskoj knjižnici, 29-godišnjak i 32-godišnjakinja prišli su 64-godišnjem zadraninu kojeg su obradili i na istovjetan prijevaran način odveli u poslovnicu teleoperatera gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxi J7 i J5.

Oštećeni je dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.