Prijava

Vaša prijava

VIDEO, FOTO: TOTALNI KAOS U ZAGREBU ZBOG OLUJNOG VJETRA Policija upozorava građane: 'Ne izlazite van ako ne morate'


NOVO 10:34 --> Jučer oko 19.35 sati nastradala je 80-godišnja umirovljenica na koju se na Trgu bana Josipa Jelačića prevrnuo drveni štand. Žena je pritom teško ozlijeđena te je prevezena u obližnju bolnicu. Dramatično s ozljedama bilo je i na Črnomercu, također jučer popodne, kada je oko 17 sati na 61-godišnjakinju se srušio štand ozlijedivši joj pritom nos.

Unazad 24 sata zagrebačka policija te vatrogasci zaprimili su na stotine poziva uznemirenih građana. Jak vjetar je stabla osim na kolnike, srušio i na žice javne rasvjete poput 15-metarskog stabla u ulici Rebar. A u Ulici Gorice stablo je palo na električne vodove. Promet je bio onemogućen i u Žažnskoj ulici te u Ulici Sv. Ivana u Ivanjoj Reci gdje su stabla od sedam do 10 metara dužine pala na kolnik.

Dva strujna kabela nastradala su i na Županijskoj cesti u Rakitju, točnije na križanju Novačke i Rakitske ulice sinoć oko ponoći kada je palo stablo i obustavilo promet sve do jutra. I u centru je bilo dosta intervencija pa je tako u Nazorovoj ulici stablo oštetilo žičanu ogradu, dok je na Rokovom perivoju stablo hrasta duljine 20 metara oštetilo u padu betonski zid i metalnu ogradu.

Ni automobili nisu bili pošteđeni jer je u Babonićevoj ulici na vozilo pala metalna ograda s obližnjeg gradilišta kojom prilikom su na vozilu nastala oštećenja - ogrebotine, udubljenja  te otkinuti retrovizor.

Vjetar rušio stabla u Zagrebu

 U Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade su, pak, otpale dvije mramorne ploče na parkirani auto kojom prilikom su nastala udubljenja i oštećenja stakla dok se u Savskoj cesti s zgrade odlomio dio fasade na visini od oko 20 metara te pao na parkirani automobil kojem je puklo vjetrobransko staklo i poklopac motora.

Na Črnomercu u Ulici Treščak vjetar je otpuhao limeni krov kuće. U Ježevskoj ulici s zgrade u nizu pala je limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, dok je dio ostao naslonjen na zgradi, obzirom da je do pada došlo na stranu parka nije bilo oštećenja druge imovine.

U Maksimirskoj cesti kod kućnog broja 107 srušilo se stablo na tramvaj u pokretu, zastoj u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati, nije bilo ozlijeđenih osoba.  

------------------------

NOVO 10:21 --> Od jučer ujutro pa do danas u 9 sati zagrebački vatrogasci odradili su preko 250 intervencija, a trenutno je u tijeku još njih 20-ak, i to uglavnom zbog pada stabala te "prijetećih" predmeta sa zgrada poput crijepova, reklama, fasada...

------------------------

9:40 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gostovao je u emisiji Novi Dan televizije N1 u kojoj je komentirao stanje u Zagrebu. Gradonačelnik je sazvao koordinaciju hitnih službi.

- Upravo smo završili koordinaciju hitnih službi. Pozivamo naše sugrađane da nam se jave na 0800 818 919. Situacija je pod kontrolom. Mi idemo po prioritetima. 800 vatrogasaca je na terenu i proglašen je prvi stupanj pripravnosti, izjavio je Bandić.

Pozvao je sugrađane da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju.

Šaljite nam fotografije posljedica nevremena u Zagrebu 

- Molimo da se na Sljeme ne ide i nek se pričeka dan-dva za osvajanje vrhova. Otvaranje Floraarta se odgađa do četvrtka jer je potrebno nekoliko dana za sanaciju. Tamo gdje je prekinut tramvajski prijevoz uvedene su autobusne linije. Ovo se događa u Americi svaki drugi dan. Ovakva oluja je nezabilježena u posljednjih 45 godina otkada sam ja tu."

Olujni vjetar čupao je stabla po Zagrebu 

------------------------

Jaki na mahove i olujni vjetar puše u Zagrebu od nedjelje navečer, na ulicama u svim dijelovima grada u ponedjeljak ujutro mnogo je polomljenih grana stabala, razbacanih kanta za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su potrgani semafori, intervencijske službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju.

60095687_10157325395856098_8439012838537691136_n.jpg
 

"Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112", stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.

60312685_10157325395981098_7780655435085774848_n.jpg

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je putem Twittera da je Županijski centar 112 Zagreb do 7:15 sati u ponedjeljak zabilježio je 240 intervencija operativnih službi. Dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra - pješak na Trgu bana Josipa Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu.

Srušeno stablo zaustavilo promet u Vončininoj ulici 

Poveće stablo koje se srušilo na Vončininu ulicu u Zagrebu drastično je usporilo promet u toj ulici.

FOTOGALERIJA: Srušeno stablo zaustavilo promet u Vončininoj ulici

Srušeno stablo zaustavilo promet u Vončininoj ulici

Vjetar brzine 70 kilometara na sat cijelu je noć udarao Zagrebom. Vatrogasci od nedjelje zbog srušenih stabala ili grana na prometnicama interveniraju po cijelom gradu i na Sljemenu. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Na Prisavlju je u smjeru Savske stablo palo preko ceste i blokiralo promet. Jedno stablo palo je na cestu na Knežiji. Na Ferenščici je vjetar otpuhao krov sa zgrade. Na Maksimiru je stablo palo na tramvajske tračnice. U Zvonimirovoj je sa zgrade na tramvajske tračnice pao veliki plakat. Vatrogasci interviraju, a dolazi i do kraćih tramvajskih zastoja.

59984457_10157325396051098_1410214196238352384_n.jpg

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba u ponedjeljak je izvijestio da je olujni vjetar tijekom noći rušio stabla te da od jutra stvara poteškoće u gradskom prometu.

"Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Dobrovoljna vatrogasna društva od jučer popodne su odradili preko 150 intervencija. Intervencije su se većinom odnosile na uklanjanje stabala i grana, ali je bilo i par manjih intervencija gašenja požara. Trenutno je u tijeku dvadesetak intervencija. Na terenu su cijelu noć bile i sve dežurne ekipe Zagrebačkog Holdinga", stoji u priopćenju za medije.

Hrvatske šume poslale su posebno upozorenje građanima, mole ih da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira. Građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume u cijeloj Hrvatskoj gdje puše olujni vjetar, prenosi Mediaservis.

Facebook Multiple Photo Embed - Iščupano drvo na Prisavlju

Iz Javnih vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba putem Facebooka javljaju da su od nedjelje do ponedjeljka ujutro intervenirali 140 puta te da trenutno interveniraju na još 20 lokacija. Od tih 140 intervencija više od 110 otpada na uklanjanje stabala.

Na križanju Avenije Vukovar i Miramarske ulice vjetar je srušio semafor, nakon čega su stvorila velika gužva u tom dijelu grada.

FOTOGALERIJA: Vjetar na Aveniji Vukovar srušio semafor

Vjetar na Aveniji Vukovar srušio semafor 

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tijekom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala i u središnjem dijelu poluotoka. 

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog  mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina oborina. 

Twitter Multiple Photo Embed - Prevrnuti štandovi kod Željezničkog kolodvora

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Krešimi Žabec Park bolnice Vrapče 6.jpg
 

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC27 Karin-Obrovac-Gračac), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Facebook Multiple Photo Embed - Pokidana konstrukcija Ferenščica

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je zabrana i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Twitter Multiple Photo Embed - Vjetar u Travno čupa i drveće i travu

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Državni hidrometeorološki zavod izvještava da će diljem Hrvatske u ponedjeljak biti vjetrovito te da ću u unutrašnjosti padati kiša, a u gorju čak i snijeg. Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu i grmljavinsko nevrijeme. Vjetar na kopnu bit će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, s tim da će povremeno nastupati i olujni udari.

Na većem dijelu Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije puhat će jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 5 do 10, a na istoku i Jadranu uglavnom od 11 do 16 °C.

Zbog olujnog nevremena odgođeno je otvaranje međunarodne vrtne izložbe "Floraart" na Bundeku i prebačeno za četvrtak. Opširnije pročitajte OVDJE.

FOTOGALERIJA: Olujni vjetar slomio grane drveća u parku kod Klinike za psihijatriju 'Vrapče'

Olujni vjetar slomio grane drveća u parku kod Klinike za psihijatriju 'Vrapče'