Prijava

Vaša prijava

DAN OTVORENIH VRATA Učenici plinoinstalateri upoznali se s poslom u GPZ-u: 'Zanimanje plinoinstalatera više nije teško ni prljavo'


Učenicima plinoinstalaterima i strojarskim tehničarima iz Škole za montažu metalnih konstrukcija i plinskih instalacija Gradska plinara Zagreb danas je otvorila vrata da im predstavi poslove koje plinoinstalateri obavljaju na održavanju plinskog distribucijskog sustava. Gradska plinara Zagreb do kraja godine planira zaposliti više od dvadeset plinoinstalatera, a uključit će se i u stipendiranje ovog deficitarnog zanimanja.

- Zanimanje plinoinstalatera više nije teško ni prljavo, kako napreduje tehnologija tako napreduju i alati koji se koriste u ovom poslu. Zanimanje poslodavaca za struku plinoinstalatera je veliko i jako je dobro plaćen posao, naši učenici isti dan s maturalnom svjedodžbom dobiju i ugovor o radu – kazao je Josip Rodin, ravnatelj Škole za montažu metalnih konstrukcija i plinskih instalacija.

Učenici su se upoznali sa sofisticiranom opremom i instrumentima koju koriste plinoinstalateri pri ispitivanju instalacija, načinom zamjene plinomjera, njihovog umjeravanja u ispitnom laboratoriju te praćenjem protoka plina kroz sustav.

- Naše obrazovanje sastoji se od kombinacije teorije i prakse i jako mi je drago da smo imali priliku upoznati se s načinom zamjene plinomijera i mjerenja propusnosti plina. Imao sam prilike ići na razmjenu u inozemstvo, no nakon završetka škole ću sigurno ostati u Hrvatskoj, mislim da tu ima jako puno mjesta za nas plinoinstalatere  - kazao je Luka Paponja, učenik drugog razreda.

Dan otvorenih vrata02.jpg
 

Gradska plinara Zagreb najveći je distributer plina s više od 280 tisuća potrošača na sustavu, a godišnje ispita instalacije, zamjeni i postavi plinomjere u 25.000-30.000 objekata na području grada Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice, općina Brdovec, Pušća, Marija Gorica i Dubravica. Distributer plina zadužen je za održavanje plinovoda, nadzor instalacija i održavanje plinomjera.