Prijava

Vaša prijava

BIVŠI ŠEF PNUSKOK-a IMA NOVI POSAO Umirovljeni stručnjak će brinuti o sigurnosti na najluđoj plaži na Jadranu: 'Takva osoba je zlata vrijedna'


Gradonačelnik Novalje Ante Dabo angažirao je umirovljenog Marija Bertinu, bivšeg šefa PN USKOK-a, kao savjetnika za sigurnost i civilnu zaštitu, koji je posebno zadužen za rješavanje sigurnosti na Zrću.

- Kad sam vidio da su takvog stručnjaka prebacili u Veliku Goricu na poziciju operativca, nakon čega je gospodin Bertina aktivirao svoj umirovljenički status, odlučio sam ga pozvati da nam pomogne oko rješavanja problema Zrća i sigurnosti, jer takav stručnjak je ‘zlata vrijedan’ - rekao nam je gradonačelnik Dabo koji je Bertinu zaposlio na četiri sata, a njegova plaća kreće se oko 4500 kuna.

- Od Nove godine je ovdje, i zaista sam zahvalan na njegovoj pomoći - tvrdi gradonačelnik Dabo.

Veza s Milanovićem

Bertina, koji je u policiji slovio kao SDP-ov kadar, kaže da s politikom nema nikakve veze, a da je Zorana Milanovića u životu vidio samo jednom.

- Nakon velikog igrokaza u MUP-u, shvatio sam da je vrijeme za mirovinu. Bio sam načelnik PN USKOK-a, pa sam radio na velikom kriminalističkom projektu s Talijanima, a onda je krenulo degradiranje. Isprva sam prebačen u ‘štićene svjedoke’, i to na poslove postavljanja tehničke opreme po stanovima, i skinuli su mi plaću, sljedeće su mi predlagali da idem za predavača na Policijsku akademiju, no u konačnici sam završio u policijskoj postaji u Velikoj Gorici kao operativac.

Mogao sam prihvatiti, pa se tužiti. Ali ovaj angažman u Novalji mi se učinio kao bolje rješenje - kaže Bertina i dodaje da je zaposlen putem javnog natječaja. Na otoku Pagu Bertina ima apartman i ljetuje godinama, a sada se, kaže, i preselio na otok.

- Lani smo na Zrću imali najteže kazneno djelo - ubojstvo. Uložio sam napore da ove godine na Hideout festival dođu engleski policajci, i to smo uspjeli dogovoriti. Također, imamo problem s ampulama dušikova oksida, odnosno tzv. smijavcem koji nije na listi zabranjenih opojnih droga, pa ga se zapravo može prodavati u klubovima. Zato smo išli s dopisom ministru zdravstva da pokušamo i to zabraniti - opisao nam je Mario Bertina probleme s kojima se susreće na novom poslovnom “zadatku”.

Kaže da Novalja tijekom godine ima 12 angažiranih policijskih službenika te da bi ih se tijekom ljetnih mjeseci trebalo mnogo više angažirati. Bivši ministar policije Ranko Ostojić 2012. godine postavio je Bertinu za šefa PNUSKOK-a. Bertina je nekada bio vođa posebnog tima Ravnateljstva policije za suzbijanje organiziranog kriminala, svojedobno preteče USKOK-a.

Vođa specijalnog tima

U medijima Bertinino imenovanje nije bilo tumačeno kao veliko iznenađenje jer je u vrijeme Ostojićeva ravnanja policijom otprije također bio vođa specijalnog tima. Bertina je uvijek slovio kao Ostojićev kadar od najvećeg povjerenja. Nakon povratka HDZ-a na vlast, Ostojićev tim je raspušten, pripadnici degradirani. Tadašnji ministar unutarnjih poslova, Mostov Vlaho Orepić razriješio ga je 2016. godine s dužnosti ravnatelja PNUSKOK-a, odbacivši nagađanja da je to učinio pod pritiskom HDZ-a.

- U kontekstu najavljenog brzog preustroja i ukupne organizacije Ministarstva unutarnjih poslova, cilj mi je bio rasteretiti tu ionako samu od sebe zahtjevnu dužnost s teretom koji je uz nju vezan, i samo u tom kontekstu je došlo do te smjene - rekao je tada Orepić i odbacio nagađanja da je Bertinu smijenio pod pritiskom HDZ-a.