Glazbenik Darko Rundek podržao je Greenpeaceovu kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu predstavivši pjesmu 'Reci ne' te je pozvao građane da potpišu peticiju i pridruže se onima koji se protive upotrebi jednokratnih vrećica, priopćio je Greenpeace u ponedjeljak.

Rundek je pozvao na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica, koju je potpisalo više od od 50.000 građana i pohvalio zbor ZbrKu iz Velike Gorice s kojim je snimio glazbeni video spot "Reci ne", poručio je.

Plastika za jednokratnu upotrebu globalni je problem, a aktivisti nastoje raširiti svijest o njenoj štetnosti i tako umanjiti njezinu upotrebu.

Voditeljica Greenpeaceove kampanje Petra Andrić poručila je da su nužne promjene eko-politika jer se "danas moramo pobrinuti da se djeca sutrašnjice ne utope u moru plastike i plastičnih vrećica".

Izrazila je zadovoljstvo što su se u kampanju uključili i mladi ljudi te pozvala sve građane da se udruže kako bi se stalo na kraj pogubnim praksama. "Kao što prikazuje ovaj spot, želimo spriječiti da se današnja djeca sutra utope u moru plastike i plastičnih vrećica", zaključila je.

Greenpeace: Od mikroplastike nitko nije zaštićen

Greenpeace konstantno upozorava da ogromne količine plastike koje završavaju u okolišu ugrožavajući živa bića. Pokrenuli su peticiju i od Vlade zatražili da zabrani upotrebu laganih plastičnih vrećica, tanjih od 50 mikrona.

"Plastika ne nestaje, ona se usitnjava do takozvane mikroplastike koja ulazi u hranidbeni lanac te pronalazi put i do naših tanjura. Ni Mediteran ni Jadran toga nisu pošteđeni. Vrijeme je da djelujemo protiv onečišćenja okoliša", upozorili su.

Zastupnici Europskog parlamenta u ožujku su podržali zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoji alternativa. Po direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a, uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 2021. godine.