Prijava

Vaša prijava

OTKRIVAMO DETALJE O SREĆKU, ČOVJEKU KOJI JE NEMILOSRDNO OSTAVIO NESRETNE MIGRANTE DA SE UTOPE U KUPI 'Kći mu je završila u bolnici kad je čula vijest'


Nakon punih pet dana bijega, policija je uhitila Srbina Srećka K. (45) koji je prevozeći 11 migranata u Mercedes Vitu dok je bježao pred policajcima, sletio u rijeku Kupu i ostavio nesretne putnike da se utope. Sreća u tom nastalom užasu u Slatini Pokupskoj je bila da su ljudima u kombiju, među kojima je bilo i četvero djece, u izvlačenju pomogli policajci.

Nažalost, 23-godišnjoj Afganistanki nije bilo spasa jer se njezin život ugasio naočigled supruga i djece. Za to vrijeme, vozač kombija Srećko K. dao se u bijeg kroz minska polja shvativši prekasno da je pobjegao bez dokumenata i mobitela koji su sisačkoj policiji poslužili da brzo poslože mozaik i uhvate njegove pomagače.

Lisice na ruke odbjeglom Srećku K. stavljene su u petak navečer na graničnom prijelazu Bajakovo. S njegovim identitetom policija je raspolagala već na sam dan tragedije, a s obzirom na to da je bio bez dokumenata, pokušavao je na razne načine pronaći odgovarajući autobus da se kriomice vrati kući. Čak se neko vrijeme, otkrivaju nam upućeni u problematiku, navodno skrivao i po Zagrebu tražeći način da spasi glavu bijegom preko granice. Misleći da hrvatski policajci “tapkaju” u mraku, ipak je sjeo u autobus, no dolaskom na Bajakovo nije imao šanse ostati neprimijećen jer svi granični prijelazi su raspolagali njegovom fotografijom.

Budući da je sisačko Županijsko državno odvjetništvo već ranije donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Srećka K. i trojice kompanjona Ivana Đ. (44), Fehima H. (44) i Danijela P. (20) koji su uhićeni nedugo nakon nesreće, bjegunac je odmah po uhićenju odveden u sisački zatvor. Srećko K. će kazneno odgovarati za protuzakonito ulaženje kretanje i boravak u RH, dovođenje u opasnost života i imovine kao i prisilu prema službenoj osobi. Prijeti im višegodišnji zatvor.

Sve je počelo dogovorom između Ivana Đ. i Srećka K. da se materijalno okoriste pa su po prihvatnim centrima za migrante u BiH ostavljali svoje vizitke migrantima da ih kontaktiraju ako se odluče za ilegalan ulazak u Europsku uniju.

Nije dugo trebalo da Ivan Đ. zaprimi poziv nesretnih migranata. Dogovor je pao - 6000 eura za prijevoz od Gline do granice sa Slovenijom. Primamljiva zarada s visokim rizikom bila je dovoljna da Ivan Đ., Srećko K., Fehim H. i Danijel P. stignu 24. kolovoza iz Njemačke u Zagrebu u Mercedes Vitu njemačkih oznaka u vlasništvu Fehimove supruge.

Nakon višesatnog odmora, Srećko K. je sam krenuo prema Glini, a Danijel mu je preko aplikacije WhatsApp proslijedio podatke o dogovorenoj ruti kretanja i mjestu gdje će ga migranti, koji su ilegalno preko zelene granice ušli iz BiH u Hrvatsku, čekati. Oko 2.30 sati Srećko je locirao dvije Iranke i devet Afganistanaca. Kombijem su krenuli prema slovenskoj granici. Vozili su se magistralnom cestom kroz Gornje Taborište gdje su stvari pošle po zlu. Nakon 15-minutne vožnje, policajci su uočili kombi te su ga pokušavali zaustaviti. Srećko K. se oglušivao na svjetlosne i zvučne policijske signale te je dao gas i naglo mijenjao pravac kretanja, a naglim kočenjima je čak pokušavao izgurati policijsko vozilo s ceste. Bio je itekako svjestan rizika pa je dolaskom do Slatine Pokupske, divljački vozeći po makadamu, s kombijem prepunim ljudi bez kočenja sletio u Kupu. Kombi je počeo tonuti, Srećko K. je kroz vozačev prozor izašao, ostavivši vozilo s migrantima da potone.

- Srećko je otac moje žene. Čuli smo za uhićenje i šokirani smo. Inače je prodavao rabljenu robu po sajmovima i tržnicama. U Hrvatsku nije često odlazio. Barem koliko ja znam. Ima sedmero djece i više od 33 unučadi. Nije loš čovjek i ima veliko srce. Toliko je ta vijest utjecala na obitelj da je moja žena, dakle Srećkova kći, zbog toga završila u bolnici. Ne možemo vjerovati da je ostavio ljude da se podave. Dosta putuje, najčešće u Njemačku u zadnje vrijeme jer tamo ima novu djevojku s kojom se viđa. O problemu u kojem se našao rekla nam je Srećkova sestra kojoj se javio i koja živi u Francuskoj - ispričao je za Nedjeljni krijumčarev zet H. M. koji je užas u Kupi vidio na vijestima.

naslovna.jpg