Prijava

Vaša prijava

VIDEO, FOTO: HRVATSKA POŠTA PREDSTAVILA NAJVEĆU INVESTICIJU U SVOJOJ POVIJESTI Pogledajte kako izgleda novi sortirni centar vrijedan 350 milijuna kuna


Novi sortirni centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici, kako se čulo na svečanosti otvorenja, kojem su nazočili i premijer Andrej Plenković te ministri Oleg Butković i Darko Horvat, s kapacitetom sortiranja 15 tisuća paketa i pošiljki u sat vremena, najmoderniji je takve vrste u ovome dijelu Europe.

U Veliku Goricu prebačene su djelatnosti HP-a iz Branimirove, Jurišićeve i Harambašićeve ulice iz Zagreba, kao i ukupno 1500 radnika koji će raditi u novome sortirnome centru.

- Za korisnike naših usluga stavljanje u pogon novog sortirnog centra znači bržu i kvalitetniju uslugu - najavio je predsjednik Uprave HP-a Ivan Čulo, istaknuvši kako izgradnjom novog sabirnog centra s pripadajućom robotizacijom, digitalizacijom i primjenom umjetne inteligencije u centru, HP ulazi u novu fazu razvoja.

Novi logistički kompleks HP-a u Velikoj Gorici vrijedan je 350 milijuna kuna, a novac za investiciju osiguran je, osim iz vlastitih izvora HP-a, kreditima Hrvatske poštanske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Sortirni centar s pratećim objektima, parkiralištima i zelenom površinom prostire se na ukupno 70 tisuća kvadratnih metara, od čega je 32 tisuće kvadrata “pod krovom”. Skladišni prostor u centru nosivosti je 6400 tona. Centar je smješten na ulazu u Veliku Goricu, blizu Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, autoceste i brze gradske prometnice, a njegova gradnja počela je u svibnju 2017. godine.

Otvoren novi sortirni centar Hrvatske pošte 

Investicijom HP-a u Velikoj Gorici, koja je inače i najveća u povijesti tvrtke, olakšan je i ubrzan rad 1016 poštanskih ureda HP-a u zemlji, u kojima je zaposlen 2551 šalterski radnik i oko 2500 poštara.

Pošta, s ukupno oko deset tisuća djelatnika, dnevno usluži oko 150 tisuća građana u oko pola milijuna raznih transakcija.

FOTOGALERIJA: Hrvatska pošta otvorila novi sortirni centar vrijedan 350 milijuna kuna

Hrvatska pošta otvorila novi sortirni centar vrijedan 350 milijuna kuna 

- Najmodernija tehnologija koja omogućuje i brže i učinkovitije sortiranje pisama i paketa, pokazuje dobru, kvalitetnu i osmišljenu politiku HP-a, rekao je premijer Andrej Plenković na otvaranju, dodajući kako je HP uhvatio korak sa četvrtom industrijskom revolucijom, zadržavajući radna mjesta.

- Na ovaj način Hrvatska pošta, koja je u 100-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske, pridonosi i ukupnim ulaganjima, koje u ovom trenutku kao poluga rade društva u većinskom državnom vlasništvu, izjavio je. Posebno ga veseli da je prosječna plaća u HP-u iznad hrvatskog prosjeka.

Direktor HP-a Ivan Čulo na pitanje novinara znači li taj projekt to da pošta više neće kasniti, rekao je da pošta ni do sada nije kasnila.

- Ova investicija i ovaj prostor koji vidite su definitivno jedna platforma i odskočna daska da budemo sutra još kvalitetniji, još bolji i još više na uslugu građanima i gospodarstvu Hrvatske, rekao je Čulo.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako se unatoč uvriježenim stavovima da je HP monopolist, uvjerio da to nije tako.

- HP na svim područjima ima vrlo respektabilne konkurente, posebno u paketskom poslovanju. Danas su svi svjetski kuriri prisutni na našem tržištu, no HP pokazuje da se sjajno nosi sa svim izazovima upravo kroz ovakve investicije koje su preduvjet za daljnji razvoj i garancija osiguranja liderske pozicije na tržištu, rekao je Butković.