Prijava

Vaša prijava

SINDIKATI PROSVJETARA OTKRILI GDJE ĆE SE ŠTRAJKATI U PONEDJELJAK 'Štrajk će trajati dok god Vlada ne prihvati naše zahtjeve. Mi smo jedna vojska...'


Danas zbog štrajka ne rade u sljedeće četiri hrvatske županije - Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska županija. Sindikat Preporod objavio je podatke o odazivu.

"Pozvali smo vas jer vi ne biste o štrajku imali cjelovite informacije da se nismo oglasili. U županijama u kojima se danas štrajka većina je naših članova, pa će biti zanimljivo vidjeti koje će brojke kolege iznijeti u 12 sati", rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić, prenosi N1.

Odaziv je i drugi dan dobar, kaže.

"U Varaždinskoj županiji 84,88, u Splitskoj 84,03, u Međimurskoj 86, a u Neretvanskoj oko 64 posto. To je visok odaziv osobito jer se radi o drugom danu štrajka", rekao je Stipić.

"Krajnji uspjeh će ovisiti o tome hoće li vlada popustiti zahtjevima sindikata. Nije nebitno to što u štrajku mi imamo podršku ministrice. Dosad nam se uvijek prijetilo: morat ćete odrađivati, neće vam biti plaćeno... Sada takvih poruka iz Ministarstva nema.

'Ako štrajk počinje slabiti bit će to vjetar u leđa za Vladu'

Moramo osmisliti načine kako bismo sačuvali podršku našeg članstva jer ako štrajk počinje slabiti bit će to vjetar u leđa za Vladu. Neki ravnatelji osporavaju zakonitost našeg štrajka, ravnatelji nisu osobe koje bi to smjele napraviti. Jedino mjesto koje može osporiti zakonitost štrajka je sud. Naš štrajk ima uporište u međunarodnim konvencijama. Mi nismo avanturistički poveli naše članove u štrajk, mi smo to sve pažljivo odvagali i ja mislim da će to proći bez nekih posljedica", kazao je.

"Štrajk će trajati dok god Vlada ne prihvati naše zahtjeve. Mi smo u štrajku svi jedna vojska, nema veze što imamo dva zapovjedništva", kazao je Stipić.

U ponedjeljak će u štrajku biti škole u pet kontinentalnih županija. Bit će to Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija.

"84,94 posto je štrajkalo jučer u srednjim školama. Ali ne broje se ljudi koji su na bolovanju, izletima, i slično, inače bi broj bio skoro 100 posto. Za danas za srednje škole 88,17 posto zaposlenih je u štrajku. Štrajk je nastavljen istim i malo većim intenzitetom", rekao je na press konferenciji predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Divjak: Bez dobrih učitelja nema niti dobrog obrazovnog sustava

Divjak 

"Ono što je važno je da se pravo na štrajk omogućilo i da su škole istovremeno napravile veliki napor da se učenicima koji dođu u školu omogući da budu u školi, da vrata škole budu otvorena jer tu imamo dva prava koji se ne smiju sukobljavati. Dakle, pravo na štrajk i pravo učenika na sigurno okruženje u školi. U tom smislu mislim da je prvi dan dobro prošao. Danas imamo štrajk u četiri županije, a kako će biti dalje je pitanje nastavka dijaloga.

Do njega mora doći jer mi ne možemo riskirati da škole ne rade kao što ne možemo riskirati da poruka koja ide učiteljima i nastavnicima bude pogrešna.

Poruka mora biti 'da, vi ste važni i bez dobrih učitelja nema niti dobrog obrazovnog sustava", kazala je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja nakon što je u petak u Kongresnom centru hotela Ivan u Šibeniku održala predavanje u sklopu Dana strukovnih nastavnika.

Plenković: Štrajk u školama nema pravnoga osnova 

Ribić: Povećanje plaća u javnim službama nacionalni interes