Prijava

Vaša prijava

'POBIJEDIO SAM RAK, A NE DAM DA ME SLOMI NI MULTIPLA SKLEROZA' Filip u borbi s opakim bolestima: 'Prvih 5-6 godina nakon dijagnoze bio sam beznadan'


Na četvrtom katu stambene zgrade u Velikoj Gorici stoji dug hodnik, okićen raznim sobnim biljem.

Sanseverije, fikusi, filodendroni i dracene; svaki ulaz, čini se, ima svoju preferenciju. Pred zadnjim vratima u hodniku, umjesto biljke stoji pomagalo za invalidska kolica. Rasklopno je i služi za pomoć pri spuštanju kolica niz stepenice. Njime se do nedavno služio Filip Jager, koji ovdje živi sa svojim ocem Vladimirom. Na ulazu u zgradu u kojoj stanuju, ugrađeno je dizalo s kojim mu je olakšan pristup, pa ono rasklopno, ali glomazno pomagalo više svakodnevno ne mora koristiti. Zamijenit će ga uskoro kakvom biljkom.

Filip ulazi na stolici s kotačima u dnevnu sobu uz pomoć svoje osobne asistentice, koja svaki dan dolazi u kuću Jagerovih kako bi mu pomagala u svakodnevnim aktivnostima. Odmah mi se obraća, brine ga isto što i mene:

- Nije normalno da je danas vani 26 stupnjeva. Pa listopad je - komentira 36-godišnji Filip glasom drhtavim, isprekidanim od opake bolesti.

Savladati umor

S balkona Jagerovih pršti pogled na čudan, ali krasan ljetni dan. U listopadu. Komentiram to još malo s Filipom, dok gledam u travnatu površinu u prostranom parku ispred zgrade. Ljudi šeću, trče, izvode pse i rade sve ono što se na ovakve dane već radi. I Filip će izaći, izvest će ga asistentica pa će šetati Goricom do ručka, nakon kojega će ga, kaže, savladati umor.

- Ujutro funkcioniram, ali nakon ručka ode sve u ku***. Tek kad odspavam dva sata, bude mi malo bolje. Ali, moje vrijeme je jutro - navodi Filip Jager koji je ostao nepokretan zbog multiple skleroze od koje je obolio prije 15 godina, čim se izliječio od raka limfnih čvorova.

- Završio sam srednju školu, upisao fakultet, a u prvom semestru su stigle loše vijesti. Nisam stigao dati niti jedan ispit, jer bio mi je dijagnosticiran MB Hodgkin, rak limfnih čvorova. To sam riješio sa šest ciklusa kemoterapija i zračenjem. Ali, nakon toga je sve krenulo nizbrdo - prisjeća se Filip pa nastavlja o tome kako misli da mu je to liječenje uništilo imunitet, zbog čega je nakon dvije godine dobio novu strašnu dijagnozu, naime multiplu sklerozu. Ta je bolest sada u sekundarno progresivnoj fazi pa Filip Jager više ne može hodati te je prikovan za kolica.

Teške kemoterapije

- Kemoterapije su bile strašno naporne. Nakon svake, povraćaš dva puna dana u razmacima od 30 minuta. Imao sam sreće da nisam povraćao po noći - govori o teškim trenucima Filip, koji svome stanju unatoč, evidentno nije potonuo duhom. Pogled mu je zanesen, tijekom razgovora se smiješi, a baci i kakvu pošalicu. Teme o kojima govori, međutim, čovjeka tjeraju na plač.

- Svatko se drugačije nosi s bolešću, ali najvažnije je prihvatiti sebe. Prvih pet-šest godina nakon što mi je dijagnosticirana multipla, bio sam beznadan, depresivan. No, prijatelji iz srednje škole su mi pomogli da pređem preko toga, da nekako nastavim. Tijekom prve dvije godine bolesti, mogao sam ići okolo sam, na jednoj štaci. Odlazio sam gdje god sam mogao, jer znao sam da uskoro neću moći - prisjeća se Filip, hvaleći usput svoje društvo iz Prve tehničke škole Nikola Tesla.

Oni su upravo pokrenuli i humanitarnu internetsku kampanju, kojom sakupljaju financijsku pomoć kako bi si Jager kupio električna invalidska kolica, ili dodatak na postojeća koja nemaju električni pogon. Taj električni dodatak, treća kola za kolica, košta desetak tisuća kuna, dok ozbiljna elektromotorna kolica dosežu cijenu od 30.000 kuna na više. HZZO mu, inače, svakih pet godina osigurava nova kolica, no ona nisu elektromotorna i spadaju u kategoriju bazičnih invalidskih kolica, uz koja Jager uvijek treba pratnju.

- Električni dodatak za kolica se zove Handycycle. Htio bih ga imati do Nove godine. S njime dobiješ volan i ideš, voziš se kao u automobilu. Ne mora te stalno netko gurati - komentira Jager, dodajući kako mu je i dalje potreban i volonter koji bi ga odvodio u šetnje. Ima on osobnu asistenticu koja dolazi svaki dan, kao i fizioterapeutkinju koja je tu tri dana u tjednu, no par ruku uvijek dobro dođe. Često mu, kaže, stigne neki prijatelj ili prijateljica iz srednje škole s kojima odlazi na zrak, dok s asistenticom jednom ili dvaput tjedno posjećuje i velikogoričke bazene, u kojima pliva po četiristo metara. U dječjem bazenu, Filip Jager čak i hoda.

- Ma to je tridesetak metara bazena. Nedostaje mi pravo hodanje. Ti si jak, vidim, dođi mi pomoć da se prebacim na kauč - poziva me u pomoć, na što odmah ustajem pa mi se Filip poput ranjenika objesi za vrat. Teškim koracima teturamo skupa do kauča.

- Sve ide na dole. Doktori ne znaju što se događa točno s ovom bolešću, tako da lijekova nema, prijatelju. Svako malo dođe neki novi, ali baš svaki ima nuspojave. One variraju od jako gadnih do malo podnošljivijih, ali ne znaš o čemu se radi dok ne probaš. A isprobavanje svakog novog lijeka je stvarno dramatično, jer nikad ne znaš što ćeš dobiti. Meni je doktorica propisala 5-6 lijekova, ali bilo mi je to previše, a ona je još htjela i podebljati dozu. Smanjio sam to na dva lijeka - pojašnjava, zavaljen u svom kauču odakle izgleda kao potpuno zdrav čovjek.

- Što ti onda od lijekova najviše pomogne? - upitam. Jager se nasmiješi.

- Jesi li ikada pušio travu?

- Jesam, naravno.

- Onda znaš odgovor na to pitanje. Više ne mogu motati, ali imam vaporizer. Zbog dijagnoze, ja mogu legalno pušiti kanabis - pohvali se pa namigne. Upitam ga zatim kako provodi dane i čime se bavi, onda kada nema s kim u šetnju ili kada one završe, a osobna asistentica ode svojoj kući.

Postoji rješenje

- Kindle i Netflix. Puno čitam, puno gledam serije i filmove. Sada sam zakačen na ‘Orange is the new black’ - odgovara dečko čija opaka bolest i dalje progresivno napreduje. Bez obzira na to, on i dalje sanja samostalno izaći iz stana u park. Neovisno o ocu, asistenticama i fizioterapeutkinjama, već kada mu se i kako prohtije. A za to postoji rješenje, i ime mu je Handycycle. Bude li doista išlo s donacijama, priuštit će si i mnogo ozbiljnija, elektromotorna kolica.

Filipu Jageru može se pomoći uplatama na njegov PayPal račun, a detalje humanitarne kampanje možete provjeriti na idućem internetskom linku: https://gogetfunding.com/kampanja-za-filipa-sa-multiplom-sklerozom-elektricna-kolica-handcycle/?fbclid=IwAR3u9Ka-4HJXL07b8goW1DwB5t_T51MJ7z4HQ-uW1siwj0gBdPEOPD6Nhzc, dok možete i direktno posjetiti web-stranicu gogetfunding.com, gdje ćete u tražilicu upisati njegovo ime, nakon čega će vam se otvoriti opcija doniranja za njegova nova kolica i Handycycle.