Prijava

Vaša prijava

SUTRA SE ŠTRAJKA U ZAGREBU: Neke zagrebačke škole već su objavile da sutra neće biti nastave, počeli pregovori s Vladom, Mihalinec napustio sastanak


Trinaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Cirkularni štrajk nastavljen je obustavom nastave u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji.

Sindikati bi trebali u podne objaviti u kojim će županijama u utorak škole biti u štrajku, no kao što je to bio slučaj i nedavno, neke su škole već objavile da će štrajkati sutra. Tako je zagrebačka Osnovna škola Ante Kovačića na svojim web-stranicama objavila da će štrajkati u utorak, 29. listopada, prenosi Dnevnik.hr. Kasnije je i Branimir Mihalinec potvrdio da će sutra štrajkati škole u Zagrebu, ali i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

strajk_skola7-101019.jpg
 

Također, sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama počeli su u ponedjeljak u 10 sati u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Sa sastanka je odmah na početku izašao predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, prenosi N1.

- Sindikat je postavio pitanje - ima li Vlada termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku. Dobili smo odgovor - ne znam. Ne znam više je li to rekao ministar Marić ili Aladrović, kaže Mihalinec.

- Ovo je simboličan potez, ima dovoljno predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici, rekao je Mihalinec.

- Do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije. Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima - rekla je ministrica Blaženka Divjak danas u Ministarstvu rada.

Govorila je i o nadoknadi nastave za dane provedene u štrajku.

- O nadoknadi ćemo poslati naputak školama. Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, ali na koncu, to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izbrala, rekla je Divjak.