Prijava

Vaša prijava

VELIKA KONFERENCIJA JUTARNJEG O POŽARIMA Krstičević o ključnoj promjeni u sustavu: 'To je bila strateška odluka koja je olakšala i skratila vrijeme'


Konferencija: 'Požari u Hrvatskoj' 

NOVO 10:45 - Nakon uvodnih govora uslijedile su prezentacije. Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković još jednom je ponovio važnost komunikacije i prijenosa informacija zahvaljujući čemu su postignuti bolji rezultati. Prije uvodnog izlaganja iskoristio je priliku i pozvao zapovjednika protupožarne eskadrile bojnika Tomislava Vacinovskog, kako je rekao, najboljeg pilota i tehničara na svijetu, i uručio mu certifikat.

- Gospodine zapovjedniče, drago mi je što vam mogu uručiti certifikat Europske unije - rekao je Tucaković i dodao da je to priznanje uslijedilo nakon vježbe na Cresu, ali i za sve ono što čine pripadnici protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osvrnuo se na proteklu sezonu rekavši:

- Već su održani svi sastanci, novi program je sastavljen i čeka sva odobrenja. Dana 22. listopada izvršenje ovogodišnjeg programa je 19 milijuna kuna - plaće, popravci, vozila i sve ono što moramo izvršiti. Sve zadaće su napravljene, ističem vježbu na Cresu koja je pokazala spremnost sustava. Pripremu i provođenje programa aktivnosti odradili smo svi mi. Preventiva je najvažnija.

Tucaković je naglasio da su vatrogasci samo operativno djelovali, ali da su svi drugi dali svoj doprinos u protupožarnoj sezoni:

- Ove godine imali smo 61 izviđanje u kojima je uočeno 36 požara i to nam je omogućilo trenutno djelovanje. Svakodnevno su na području obale i priobalja bila angažirana 102 vatrogasca, odnosno ukupno 1700 vatrogasaca - naglasio je Tucaković i dodao:

- Imali smo i zajedničko dežurstvo s HGSS-om kako bismo mogli u slučaju potrebe izvlačiti ugrožene vatrogasce.

Prema riječima Tucakovića oporavak opožarenih površina traje godinama. Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je i vrijednost vlastitog projekta koji je omogućio da u glavnom vatrogasnom zapovjedništvu dobivaju realnu sliku s požarišta s kamera instaliranima na kanaderima.

------------------------------------

10:20 - Okupljenima se uvodnim govorom obratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

- Čast mi je pozdraviti vas u ime predsjednika Vlade na ovoj važnoj konferenciji. Zahvaljujem Jutarnjem listu na ovoj inicijativi. Odmah se želim zahvaliti svima koji sudjeluju u obrani od požara. To je velik broj ljudi angažiran. Nakon velikih požara 2017, uz zajednički rad ostvarili smo vidljive rezultate. Najkonkretniji je uspostava vatrogasnog zapovjedništva čiji je cilj bio stvaranje jedinstvenog zapovjednog komunikacijskog centra. To je ključna i strateška stvar koja je olakšala i skratila vrijeme u procesu donošenja odluke. Ranije je sve išlo prema Zagrebu. Značajno je smanjen porast opožarene površine - rekao je i dodao da će govoriti iz perspektive države i s vojnog stajališta:

- Sustav domovinske sigurnosti bavi se i zaštitom od požara. Važno nam je graditi zajedništvo između svih sastavnica sustava. Združili smo resurse države i naše sposobnosti i omogućili da država odgovori na bilo koju ugrozu ili opasnost. Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade.

Važno je preventivno djelovanje. Dosadašnji podaci pokazuju da smo u tome uspjeli i da smo poboljšali preventivne mjere. Istaknuo bih projekt nabave bespilotnih letjelica što je poboljšalo naše sposobnosti promatranja iz zraka. U odnosu na prošlu godinu uvezeni su novi senzori u središte čime se ostvaruje trajna prevencija i sprečavanje požara. Radi se o informacijama s terena u realnom vremenu. Kamere smo stavili i na kanadere i na traktore, šalju se slike s požarišta… 

Iz perspektive Ministarstva obrane učinjeni su značajni pomaci. Hrvatska vojska je ove godine povećala broj pripadnika kopnenih i mornaričkih snaga koje su na dispoziciji kod požara. Povratkom vojske u gradove vojska se približila požarištima čime se skratilo vrijeme reakcije. Helikopterima i brodovima je povećana i mobilnost. Vjerujemo da ćemo iduće godine biti još spremniji. Gašenjem požar u domovini ne zaboravljamo ni druge. Ove godine smo s jednim kanaderom i dvije posade pružili pomož državi Island. Potpisali smo sporazum za pomoć drugim državama i primanje pomoći od drugih.

------------------------------------

10:00 - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozdravio je okupljene i izrazio zadovoljstvo što se konferencija održava već treću godinu jer je dosad dokazala učinkovitost. Čestitao je i zahvalio Jutarnjem listu na organizaciji.

- Vrijeme je za sumiranje rezultata prethodnog razdoblja. Prvi puta smo pratili učinke vatrogastva izdvojeno od ostalih služba. Vlada se na taj korak odlučila da se ojača sustav vatrogastva i nadogradi sustav civilne zaštite. Mislim da smo unazad godinu dana bili aktivni uvođenjem sveobuhvatnih promjena i postigli smo dosta. Cilj je razvoj cjelokupnog sustava, a podređivanjem vatrogastva profesiji radimo pozitivan pomak prema modernizaciji prema funkcionalnosti sustava. Mislim da smo svim tim na terenu doveli do toga da smo profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima nastojali olašati njihov težak posao, a zaštitu od požara, koja je jedan od temeljnih zahtjeva sigurnosti, potigli za ljestvicu više. 

Zaštita od požara od posebnog je interesa za RH, njezine stanovnike i goste, gospodarstvo i turizam, a sve to pozitivno utječe i na širu, europsku sigurnost. Naš glavni cilj je nastaviti ulagati u modernizaciju hrvatsko vatrogastva, osigurati najbolju opremu i omogućiti vatrogascima najbolje uvjete rada. Zato nastavljamo ulagati u kontinuirano povlačenje sredstava iz EU fondova - uspjeli smo osigurati 38 milijuna eura za nabavu novih vatrogasnih vozila i radiotelekomunikacijske opreme za vatrogasnu službu i gorsku službu spašavanja. Nastavljamo s nabavom uređaja za potrebe nastavka modernizacije sustava. Dodatnih 40 milijuna eura ove smo godine iz EU fondova rezervirali za nabavu pet višenamjesnkih helikoptera za civilni sustav zaštite.

Preventivna umreženost je također vrlo važna. Od prošle godine uveli smo novitete u ovo područje te pokušavamo integrirati institucionalno znanje. Povećali smo broj inspekcijskih nadzora, podnijeti su i neki prekršajni nalozi i pokrenuti postupci. To je dio posla i važno je u prevenciji i sprečavanju katastrofa. Važnu ulogu imale su prve digitalne interaktivne karte iz europskog programa Copernicus - karte procjene rizika. Ove godine je izrađeno više od 1100 karata. Važno je spomenuti smanjenje požara kao trend. Predstoji nam izrada strategije upravljanja rizicima u kojem ćemo dati smjernice kako smanjiti rizik od požara otvorenog prostora. 

Dopustite mi par riječi o novom zakonu o vatrogastvu. Već smo više puta rekli da uhodana razmjena informacija i podjela zadaća ključni su za učinkovito djelovanje. U tom smislu donešenje tog zakona daljnji je i nužni korak našeg zajedničkog ustrojavanja jedinstvene vatrogasne organizacije, krovne organizacije. Cilj je novim zakonom regulirati nadležnost hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda za vatrogastvo te poboljšati radni status vatrogasaca, kako profesionalnih tako i volonterskih. Nacrt prijedloga zakona je na javnom savjetovanju do 11. studenog te vas ovim putem pozivam da date svoje prijedloge u cilju što kvalitetnijeg uređenja sustava. 

Posebno mi je zadovoljstvo u prijelaznom razdoblju prošle godine vatrogasni sustav nije zakazao niti u jednom segmentu na čemu bih zahvalio i čestitao svim vatrogascima koji su bili aktivno uključeni tijekom cijele požarne sezone. U prvih 9 mjeseci po broju požara ova je godina bila treća u posljednjih 11 godina, a unatoč tome izgorena površina je smanjena za više od 15%, a razlog tome je brže uočavanje i gašenje požara, zahvaljujući svim subjektima, poboljšan sustav za dojavu, uvođenje novih kamera itd. Sve je to doprijenolo bržem izlasku na teren. Slične su i policijske statistike. Policija je utvrdila da je ove godine 244 požara nastalo kao posljedica počinjenja kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine, od toga je 18 slučajeva kazneno procesuirano, a ostalo prekršajno.

------------------------------------

9:40 - Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić nakon uvodnog pozdrava na početku treće Statusne konferencije Jutarnjeg lista o požarima rekao je:

- Konferencije su počele nakon najgore sezone požara. U ove tri godine puno se promijenilo, novi zakoni, novi protokoli, investiralo se u sustav nadzor. Na današnjoj konferenciji vidjet ćemo što se dogodilo u ljeto 2019., kako je funkcionirala zaštita - rekao je najavivši govornike i pozvao goste da na kraju sudjeluju u panelu te zahvalio svima na dolasku.

Uvodni govor je potom održao Krunoslav Jakupčić iz Hrvatskih šuma koji je rekao:

- Ove godine je bio ispodprosječan broj požara i opožarena je ispodprosječna površina. Mogu li reći da možemo biti ponosni? Možda i da, ali moram spomenuti ubrzane klimatske promjene, sušna razdoblja, izostakan oborina, pojava štetnika i boelsti, bilje je postalo suho, to je nažalost danas globalni problem. 

Europski šumarski institut je poslao jedan dramatičan apel čelnicima zemalja da se održi summit o klimatskim promjenama i ugroženosti šuma. Naročito su šume pogođene u zadnje vrijeme. Savezna njemačka vlada donijela odluku kojom se hitno daje 547 milijuna eura za sanaciju njemačkih šuma jer je za prevenciju nažalost kasno. U iduće četiri godine oni će invstirati daljnje 2,3 milijarde za obnovu i spašavanje njemačkih šuma. 

Kod nas u Hrvatskoj nije tako dramatična situacija, ali trend zabrinjava. Danas najugroženija vrsta je poljski jasen u pokupskom dijelu, Podravini, Slavoniji… Klimatske promjene dovele su vrlo brzo do klimatske krize.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je:

- Kao što je predsjednik Hrvatskih šuma rekao, opožareno je 2132 hektara šumskih površina u 123 požara ove godine. 43% od tog broja i 71% ukupnog opožarenog područja bilo je na području dalmatinske županije. To je ipak značajno manje otprije dvije godine koja je bila izrazito teška. Zahvaljujem na ovoj konferenciji i obrađivanju teme.

Prošle godine nabavljen je i integriran novi sustav u svrhu zaštite šuma. Ministarstvo je u suradnji s Hrvatskim šumama poboljšalo nadzor i motrenje šuma. Ovaj projekt će trajati četiri godine, vrijedan je 20 milijuna kuna, a ulagat će se i unaprijeđenje uvjeta za zaposlene u nadzornim centrima. Dokazano je da tamo gdje postoje kamere, i broj požara je u padu. Ministarstvo je nabavilo i bespilotne letjelice.  Kad govorimo o zaštiti od požara i čuvanju ljudskih života, treba spomenuti i da je proteklih godina uloženo za razminiranje šumskih površina. Ulažu se i sredstva u poboljšanje opreme vatrogasaca.

------------------------------------

Iako se čini kako je ove godine bilo nikad manje požara, stvarnost je potpuno drugačija. Ukupna opožarena površina odgovara veličini otoka Hvar i Čiovo zajedno. Osim toga, ovogodišnji specifikum je veliki broj požara u kasnu zimu i proljeće, i to u kopnenom dijelu Hrvatske.

Osim toga, ove godine u gašenju požara primijenjeni su neki novi sustavi i metode kako bi se požari što prije uočili te, prema mogućnostima, ugasili već u začetku.

Zašto je požara bilo više u proljeće i kako pojačati prevenciju, na konferenciji Jutarnjeg lista reći će čelni ljudi protupožarnog sustava u Hrvatskoj.

Osim njih, na konferenciji će o budućim koracima Vlade u borbi protiv požara govoriti ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković. O budućim aktivnostima Hrvatskih šuma govorit će predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić.

Posljednjih godina požari su sve veća pošast i na sjeveru Europe. O tome kako se s požarima bore u Švedskoj govorit će Johan Szymanski, zapovjednik vatrogasne službe u Dalarni. U sljedećim godinama u borbi s požarima sve veći naglasak bit će na korištenju modernih tehnologija, o čemu će govoriti Mate Botica, predsjednik uprave Odašiljača i veza, ali i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Tucaković će prezentirati i rezultate ovogodišnje protupožarne sezone i najaviti korake sustava za sljedeću sezonu.

Konferencija požari okvir 


Krapina