Prijava

Vaša prijava

OVO JE NAJMANJI HRVATSKI LOVAC NA DROGU Nakon što su ga vlasnici odbacili, spasila ga je policija i sada otkriva narkotike na najčudnijim mjestima


Gdje god se pojavi, izaziva podsmijeh i nevjericu jer, naravno, svi očekuju zvijer od psa, a Snoopy je sušta suprotnost - terijer Jacka Russella s policijskom oznakom. Možda djeluje smiješno, ali samo na prvu.

Zapravo će vas oduševiti, a moram priznati da je i mene odmah osvojio. Čim je vodič Vanja Ratković ušao s njim u ured glavnog policijskog inspektora Berislava Lankaša, voditelja Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Policijske akademije na Svetošimunskoj, Snoopy je skočio prvo na stolicu pa ravno k meni na stol.

Dohvatio se mobitela i gurao ga ispred sebe, veselo mašući repom. Kad je sišao, Vanja je sa stola pokupio njegovu bijelu dlaku, a Snoopy je veselo skakutao prema njegovu džepu u kojem je bila hrana, koju će nanjušiti nepogrešivo baš kao i drogu.

Snoopy, koji je na ovogodišnjoj policijskoj smotri na Jarunu u povodu Dana policije bio svojevrsna atrakcija, sve je vrijeme dok smo o njemu razgovarali veselo mahao repom.

pp1.jpg
 

- Nekad u šali kažemo da mu moramo izvaditi ‘duraselice’ kako bi se smirio - govori nam voditelj Lankaš. A priča o Snoopyju priča je o jednom od četiri psa iz azila koji su završili u policijskim snagama te pomažu u otkrivanju droge, eksploziva, oružja, pa i čuvanju granice. Snoopy je udomljen iz azila u Velikoj Gorici u prosincu 2017. godine, njegov vlasnik ili vlasnica nikad se nisu javili, ali su ga zato prigrlili na Policijskoj akademiji.

Nema rođendan

Vanja Ratković drugi mu je vodič i sa Snoopyjem, čiju dob procjenjuju između dvije i tri godine, svakodnevno se druži već deset mjeseci. Pas u početku nije prošao baš sve testove, ali ipak su ga odlučili zadržati. Vodič kaže da su se odmah kliknuli.

- U početku je bio malo rastrojen, imao je problem s drugim psima, posebno onim većima, pa smo zaključili da je to vjerojatno posljedica nekih trauma, kao i s miševima te krtovima. Vjerojatno je većinu vremena do dolaska u azil proveo vani jer je u početku izbjegavao traganje i vježbanje na otvorenom prostoru. Ali, sada sluša i lijepo se ponaša - priča nam njegov vodič i dodaje mi ispod stola komadiće suhe hrane koje mi Snoopy iz ruke proždire brzinom munje.

- Izdajica, prodao bi se za hranu. Plaćenik - kaže Vanja pa objašnjava zašto je Snoopy zapravo idealan policijski pas iako ne izgleda zastrašujuće poput Arona ili nekih drugih iz policijskog čopora u kojem su 33 službena psa. Ovih je dana u središtu pozornosti Maša koja je, dan prije našeg posjeta, u Citroënu srbijanskih tablica nanjušila dva kilograma heroina sakrivenog u prerađenoj ispušnoj cijevi.

- Snoopy ima iskonski nagon za igračkom i za nju i za hranu će se prodati. Idealan je za policiju jer je prilagodljiv. Nakon što neki drugi vodič radi s njim dva sata, on će se u potpunosti prilagoditi i raditi iste vježbe. Kad je na povodcu, osjeća još veći i snažniji. Veseo je i zaigran, ali i učinkovit - govori nam vodič Vanja. Prošlog mjeseca Snoopy je pronašao tri grama hašiša u šleperu čaja. Možda količina droge nije impresivna, ali je impresivno da je Snoopy, uz miris čaja koji je bio toliko intenzivan da se policajcima od njega dizao želudac, svojim njuhom doveo do paketića droge.

iii8.jpg
 

Demo pas

I sve to zahvaljujući treninzima, na kojima su mu “imprintani” mirisi svih vrsta droge. Snoopy je usvojio sve te mirise i nanjušit će drogu neovisno o tome radi li se o velikom ili malom paketiću. On je “demo” pas Policijske akademije, njezina svojevrsna maskota, ali i neumorni radnik koji će se zavući u najskrivenije kutke automobila, aviona ili šlepera kako bi nanjušio drogu jer zna da će svaki njegov uspjeh biti nagrađen igračkom i keksićima.

 - Snoopyjeva ‘minijaturnost’ je prednost. Osim što je simpatična, dolazi do izražaja kad drogu treba tražiti na teško dostupnim mjestima, u prolazima, kabinama kamiona i vagona, kad treba njušiti poštanske pošiljke. On će se svagdje zavući, a i pošiljka će ostati sačuvana - ističe neke od prednosti ovog jedinstvenog policijskog psa njegov vodič. Vanja nam to demonstrira: “baca” Snoopyja na ormar i on počinje svoju igru traganja. Snoopy ima svoj radni dan, tijekom kojeg s vodičem vježba na poligonu, a nagrada za dobro obavljen posao su hrana i igračka.

Tijekom obučavanja usvojio je mirise droge svih vrsta i količina, a bio je i na obuci traženja droge na brodu. Kad s vodičem završi radni dan, Snoopy ostaje u jednom od boksova Centra za dresuru policijskih pasa. Ali, osim radnim danom, Vanja i Snoopy druže se i vikendima, kada ga njegov vodič dođe posjetiti i prošetati.

Berislava Lankaša, voditelja Centra, pitamo koliko je točna tvrdnja da se policijske pse u potrazi za drogom može onesposobiti ako se potencijalni plijen, pošiljke s drogom, omotaju kavom i paprom.

- Policijskom psu obučenom za traženje droge to može otežati, ali ga neće omesti u traganju. Prošlog je mjeseca jedan policijski pas na području šibenske PU otkrio kilogram kokaina koji je bio kamufliran s dva sloja kave. Unatoč intenzivnom mirisu, nanjušio je drogu - odgovara nam Lankaš.

Osim Snoopyja, koji je bio atrakcija na Jarunu, još je jedan pas s Policijske akademije prošle nedjelje otišao sa svojim vodičem Danijelom Barišićem na važan međunarodni ispit - Franc, petogodišnji njemački ovčar udomljen iz skloništa u Dumovcu. Već je nekoliko puta bio u Portugalu, na tečaju za usvajanje mirisa i praćenje ljudskog traga, i ako položi ispite bit će prvi policijski pas u Hrvatskoj s licencom Frontexa, međunarodne agencije za granice, i jedan od 16 takvih pasa u Europi.

 

Novi život

Osim Snoopyja, policija je iz azila udomila još tri psa. Iz azila Lič u Gorskom kotaru udomljen je njemački ovčar As, koji je sada službeni pas PU vukovarsko-srijemske.

Franc, koji bi trebao položiti ispit za Frontexov certifikat, također je udomljen, kao i belgijski ovčar Aron koji je sada na obuci za zaštitu državne granice. Međutim, nitko nije tako razdragan i veseo kao Snoopy.

Kad mu se još stavi službena oznaka “Policija”, lavežom će nadjačati svoje sudrugove iz boksova koji izgledaju puno opakije.

Snoopy, kojem uloga četveronožnog detektiva pristaje savršeno, prava je noćna mora za krijumčare. Jer, nema tog otvora ili mjesta gdje se njegova slatka njuškica neće zavući na vodičev znak i baciti se na otkrivanje droge. Zna on da ga nakon uspješno obavljene vježbe, potrage ili demonstracije čekaju kolačić i igračka.

Imaju od 5 do 6 kg, visoki su samo 30 cm, ali žive za lov i potragu 


Štrajk - obavijest