Prijava

Vaša prijava

OSUĐEN ZA SUDJELOVANJE U UBOJSTVU EMIGRANTA ĐUREKOVIĆA Mustač dolazi na odsluženje kazne u Hrvatsku


Bivši čelnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravko Mustač, koji je u Njemačkoj zajedno s Josipom Perkovićem osuđen za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak dolazi na odsluženje kazne u Hrvatsku, neslužbeno je Hini potvrđeno iz više izvora.

Mustač bi u Zagreb trebao stići jednim od četiri redovna leta iz Münchena. U Ministarstvu pravosuđa kažu da će, prema redovnoj proceduri, potom biti odvezen u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora, gdje će nakon stručne procjene biti raspoređen u neku od kaznionica.

Kad je krajem listopada Vrhovni sud odbacio posljednju Mustačevu žalbu, njegova odvjetnica Lidija Horvat rekla je da, s obzirom na zakonske rokove, očekuje kako će kroz mjesec dana doći u hrvatski zatvor na odsluženje 40-godišnje kazne.

Vrhovni sud tad je izvijestio da je kao nedopuštenu odbacio Mustačevu žalbu protiv odluke tog suda kojom je potvrđena ranija presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici. Taj je sud, pak, Mustaču odredio 40-godišnju zatvorsku kaznu prevodeći u hrvatski pravni sustav presudu iz Njemačke gdje je, zbog Đurekovićeva ubojstva, osuđen na doživotni zatvor zajedno sa svojim suradnikom Perkovićem koji je Hrvatskoj izručen 11. srpnja.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu, Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru. Trenutno je u zatvoru u Glini.

Vrhovni zemaljski sud u Münchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog poticanja i pomaganja ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.