Prijava

Vaša prijava

OCJENA SUGLASNOSTI Zagrebačka gradska skupština podržala Bandićevu inicijativu o postupku ustavnosti vezanog za GUP


Zagrebačka Skupština u srijedu je, uz protivljenje oporbe, podržala inicijativu gradonačelnika Milana Bandića za pokretanjem postupka ocjene suglasnosti Zakona o prostornom uređenju s Ustavom i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, a koja se odnosi na GUP.

Time je podržan Bandićev prijedlog Ustavnom sudu od 19. srpnja, a Skupština ga je danas usvojila po hitnom postupku. Hitnost je obrazložena time da se "zahtjev što prije uputi Ustavnom sudu i uzme u razmatranje", jer se "radi o proceduralnom pitanju posljedično iznimno značajnom za prostorno uređenje Zagreba".

Hitnost postupka u pitanje je doveo predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekavši kako je očito da je Bandiću dva puta uskraćena suglasnost na GUP od Ministarstva graditeljstva. Odjednom ga je, kaže, to 'zažuljalo' dok istovremeno za brojne druge situacije nije bilo inicijative. Nije bilo zahtjeva za ocjenu ustavnosti "za katastrofalnu Uredbu o gospodarenju otpadom" na temelju koje su zastupnici pozicije danas donijeli "katastrofalnu odluku o prikupljanju otpada". 

"Sada ide zahtjev za ocjenu ustavnosti za Zakon o prostornom uređenju zato što mu je dva puta ministar Predrag Štromar uskratio suglasnost na GUP, a kad ju je dao rekao je da je on na mjestu zastupnika u Gradskoj skupštini ne bi glasao za to 'ali smo natjerali gradonačelnika da poštuje barem jedan zakon'", podsjetio je Tomašević na Štromarovu raniju izjavu.

Zanima ga, kaže, i kako će HDZ oko toga glasati budući da je gradonačelnik podržao tog istog ministra graditeljstva koji se referirao na njegovo poštivanje zakona, "a isto tako i HDZ podržava tog istog ministra, jer su u istoj Vladi".

Pošto je Grad Zagreb jedini i grad i županija u Hrvatskoj očito je da na suglasnost u ministarstvo ide ne samo Prostorni plan nego ide i GUP, objasnio je Tomašević.       

"Očekujem da sljedeći prijedlog za ocjenu ustavnosti bude odluka da i gradonačelnik Zagreba može biti zastupnik u Saboru, jer svi drugi gradonačelnici mogu biti zastupnici u Saboru osim gradonačelnika grada Zagreba. Očekujem da i ta odluka dođe na ocjenu ustavnosti", poručila je predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš.

Objasnila je da Grad Zagreb ima drugi status nego što imaju sve druge jedinice, pa onda i GUP Grada Zagreba dolazi na suglasnost u resorno ministarstvo.

Nakon što su gradski zastupnici prihvatili prijedlog analize stanja sustava civilne zaštite Grada Zagreba za 2019. te prijedlog plana razvoja sustava civilne zaštite za 2020., što je bila tek 26. točka dnevnog reda od njih 41., sjednica je prekinuta zbog opširnosti dnevnog reda, a nastavak je zakazan za ponedjeljak u podne.