Prijava

Vaša prijava

TKO JE ČOVJEK KOJI JE ISPALIO NAJMANJE ŠEST METAKA U FISTANIĆEVU GLAVU? Bivši motociklistički prvak i kriminalac s '99 života' i stotinama prijava


U Šibeniku je, kao što smo objavili, policija uhitila Stipu Ringwalda, bivšeg motociklističkog prvaka i čovjeka s podebljim kriminalnim dosjeom za kojeg sumnjaju da je izvršio egzekuciju odnosno da je ispalio najmanje šest hitaca u glavu 38-godišnjeg Karmelina Fistanića iz Piska 9. studenog u Omišu.

Puno je puta dosad Ringwald punio novinske stupce raznim incidentima, no iz svih je problema izlazio s glavom na ramenima. Propucan ili polomljen, ali živ! Mnogi su stekli dojam da je on mačka koja ima ne devet, nego 99 života!

Mnogi su ga mrzili do krajnje granice i proklinjali, a s druge strane, mnogi su ga mladi Šibenčani uzimali kao svog uzora. Stipe je za njih bio Bog kojem nitko ništa ne može!

Još početkom 90-ih u Šibeniku je postao poznat nakon prometne nesreće u kojoj je poginula jedna mlada djevojka, a koja je ispala iz njegova automobila. On ju je, govorilo se, jednostavno ostavio na cesti i ona se naposljetku smrznula.

Kako je njezin otac bio pomorac, cijeli grad je čekao njegov povratak s mora jer je ovaj otvoreno prijetio da će Ringwalda naći i ubiti. Još je nekoliko puta Ringwald preživljavao teške prometne nesreće, a sredinom travnja 2004. godine svojom se hondom punim gasom na šibenskom gradskom predjelu Vidici na semaforu zabio u renault clio koji mu je oduzeo prednost.

Svjedoci su tada tvrdili da je letio nekih 20-ak metara, a kad je obliven krvlju pao na asfalt, prvo što je upitao bilo je je li mu sve u redu s nogama i rukama, za glavu nije bilo bitno. Svjestan je bio da je vrlo lako mogao ostati invalid.

U policijskoj evidenciji u parj je godina nakupio preko 100 kaznenih prijava, a bilo je tu svega – od narušavanja javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja, napada na službenu osobu, do zlouporabe opojnih droga, prijetnji i pokušaja ubojstva.

Puno su mu puta šibenski policajci pokušavali dokazati vezu s gradskim narkopodzemljem, no nije im polazilo za rukom. A onda je u rujnu 2004. godine uhićen na španjolsko–francuskoj granici s 26 kilograma hašiša. Završio je iza rešetaka, a već krajem prosinca te godine francuski su ga policajci dopratili u Zagreb i predali hrvatskim kolegama.

Službeni razlog deportacije bio je ‘neprijavljeni boravak u zemlji’. Slučajno ili ne, dvije godine poslije, u rujnu 2006. godine, u blizini Ibize, španjolska Obalna straža zaustavlja katamaran na kojemu se, među ostalima, kao skiper nalazio i Nikola Spahija, bratić Stipe Ringwalda.

Na brodu je otkriveno 2,4 tone kokaina vrijednog više od 200 milijuna eura. Spahija je i dandanas u španjolskom zatvoru kod Madrida, a podizanje optužnice još se čeka.

Za to vrijeme, Ringwald, koji je šibensku adresu zamijenio zagrebačkom, nastavio je po starom. Po policijskim podacima, u travnju 2006. godine banuo je u stan tada 19-godišnje djevojke u Zagrebu, gurnuo je na krevet, sjeo na nju držeći joj ruke jednom rukom iznad glave i počeo je mlatiti šakom.

Trajalo je to oko 45 minuta, a kad je ona napokon uspjela pobjeći, istrčao je za njom vičući: „Ubit ću te, izdala si me...”

Na što je točno mislio, javno se nikad nije doznalo. Svekolikoj hrvatskoj javnosti postao je poznat kada je u kolovozu iste godine, kao jedan od glavnih aktera uz splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića i njegovu tadašnju djevojku Anu Sasso, sudjelovao u tučnjavi na Hvaru u kojoj su bila pretučena dva tamnoputa britanska turista.

Navodno je izazovna tadašnja Ringwaldova djevojka Karla Krneta očijukala s Britancima, a onda je Stipe poludio i napao ih, da bi se potom u makljažu uključila i Karla. Jednom su Britancu izbijeni zubi i dobio je potres mozga, a drugi je ostao bez komadića uha kojeg mu je Ringwald odgrizao, a umalo i bez prsta.

Za Ringwaldom i njegovom djevojkom tragala je cjelokupna hrvatska policija, a njegova je slika resila naslovnice svih dnevnih novina. Otprilike mjesec dana poslije, skupina specijalaca provalila je u podrum jednog vinkovačkog kluba u vlasništvu odvjetnika Darka Zadre te bez otpora uhitila tada najtraženiji ljubavni par u državi.

Nakon svega toga, veza je pukla, Krneta se posvetila karijeri u borilačkim sportovima, a Ringwald je nastavio svoju igru i kockanje sa životom. Umalo ga nije izgubio 9. ožujka 2008. godine na parkiralištu hotela “Poreč” u Poreču. Tada je bio u društvu s već navedenim odvjetnikom Zadrom, očito svojim dobrim prijateljem, a zaradio je metak u leđa.

U veljači ove godine Hrvoje Vincetić koji je bio optužen za pokušaj ubojstva Ringwalda i Zadre oslobođen je optužbi jer je postupao u nužnoj samoobrani, što je potvrdilo i balističko vještačenje. Sud je prihvatio kao vjerodostojnu njegovu verziju priče po kojoj je Zadro od njega tražio da mu nabavi kilogram kokaina, a kad je on to odbio, ovaj ga je udario šakom.

Dok su se tukli, iz automobila je, tvrdio je Vincetić, izašao Ringwald te ga je pištoljem udario u sljepoočnicu. Kad je pao na tlo, Zadro je vikao Ringwaldu da ga ubije. Vincetić je tada oteo pištolj Ringwaldu i pucao u njega, a Zadro je ranjen dok je Vincetiću pokušavao uzeti pištolj koji je pritom opalio.

I opet je, čak i nakon ove pucnjave, Ringwald izašao s glavom na ramenima.

U rujnu 2008. opet je ‘zablistao’ nakon što je na šibenskoj rivi izvrijeđao i fizički napao novinarku Hine iz Velike Gorice. Bio je iznerviran njezinom sporom vožnjom i stalnim kočenjem dok je tražila parking, te ju je nakon zaustavljanja svog mercedesa ispljuskao.

Sve je to gledalo njezino 12-godišnje dijete. Mnogi su to njegovo ‘olako’ izvlačenje iz ruku pravde pripisivali utjecaju njegova oca Zdravka koji je početkom 90-ih bio jedan od najutjecajnijih ljudi u Šibeniku i jedan od glavnih ‘poluga’ u obrani grada od srpske agresije.

No, po gradskim pričama, nakon svih kriminalnih dogodovština svog sina, nisu više u dobrim odnosima.

I na internetu se Ringwaldovo ime često pojavljivalo i objavljivalo, i to u znatno manjoj mjeri u vezi s motociklističkim uspjesima, a puno više vezano uz kriminalnu karijeru.

Pa se tako može pronaći i članak objavljen u ožujku 2009. na stranici necenzurirano.com u kojemu su autori razgovarali s jednim agentom SOA-e.

On je tada potvrdio da je ta obavještajna agencija provodila obradu na Ringwaldom zbog njegove povezanosti s kriminalnim podzemljem, te da su samo u 2008. godini utvrdili da je Ringwald imao čak 853 telefonska razgovora s Uredom predsjednika RH.

Taj je izvor također kazao da je u jednom trenutku stigla naredba da se kaznena djela brišu iz Ringwaldove evidencije te da je cijela akcija jednostavno zaustavljena. Koliko u tome ima istine, može se samo spekulirati, no ta informacija nikad nije javno demantirana.

Nakon ubojstva Ive Pukanića, pojavila se vijest da je i Ringwald bio priveden na obavijesni razgovor u sklopu potrage za ubojicom, no on je to demantirao. Policija tada, dakako, to nije niti potvrdila niti demantirala.

Nakon svega iznesenog sigurno je da će Stipe Ringwald još dugo biti jedan od najspominjanijih ljudi, i to ne samo u Šibeniku.

Kada sam pripremao ovaj tekst, jedna poznanica mi je, na upit što misli o njemu, samo kratko u polušali kazala: “Brrrr..., Ringwald, na njemu treba izvršiti egzorcizam...” Da sam pitao nekog mlađeg, vjerojatno bi rekao: “Stipe će ih opet sve zaje*ati.”