Prijava

Vaša prijava

OVO SU NAJINTRIGANTNIJI ZLOČINI KOJI NISU RIJEŠENI Policija još istražuje tko je likvidirao poznatog dečka s Knežije, umirovljenog pukovnika HVO-a...


U Hrvatskoj je oko 450 tzv. hladnih slučajeva neriješenih ubojstava. Najviše njih otpada na ratne i poratne godine.

O motivima, kako su i zašto ti ljudi ubijeni nitko sa sigurnošću ne može govoriti dok su slučajevi još otvoreni, ali spekulacije su razne - od političkih, zločina iz strasti, koristoljublja, obračuna kriminalnih klanova, osobnih osveta, kamatarskih dugova i nasilja do naručenih likvidacija.

Donosimo popis nekih od najintrigantnijih hladnih slučajeva:

1992.

MILAN KRIVOKUĆA (44) - Šefa sindikalne organizacije strojovođa iz Velike Gorice ubojice su likvidirali 17. 11. oko 22.40 sati na pragu stana u Šibenskoj ulici 3. Zadali su mu tri smrtonosna uboda nožem nakon što im je otvorio vrata. Supruzi je uspio reći da su na vratima bila dvojica nepoznatih muškaraca.

1996.​

DON PETAR ZDRAVKO BLAJIĆ (56) - Splitskog su svećenika pronašli susjedi kada su ušli u njegov stan u Domaldovoj ulici u Splitu 17. rujna 1996., nakon što ga nisu vidjeli tri dana. Don Petar Blajić bio je četvrta žrtva u kratko vrijeme iz splitskog homoseksualnog miljea. Ležao je na leđima u hodniku, tijelo je bilo umotanu u plahtu, a preko lica je bio ručnik. Obdukcija je pokazala da je udaren tupim predmetom pa zadavljen. No, šokantno je za policajce bilo otkriće u videorekorderu u kojem je bila kazeta s grupnim seksom, a nađena je i “crna knjiga” s oko 200 muških imena iz svijeta estrade, sporta, Crkve, vojske, pa i policije. Kao i u slučaju sumnjivca za Ibrahima Dedića, i ovdje postoji kvalitetan DNK počinitelja.

1998.

ALBERT BURIĆ (34) - Ugostitelj, vlasnik kafića Versus kod hotela Panorama, ubijen je 27. 3. u 19.40 sati u Ulici Dobriše Cesarića 19 u Zagrebu eksplozivnom napravom na daljinsko upravljanje u Suzukiju. Goran Jungić, svjedok na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, rekao je da ga je “odradio” Damir Džeba, za što mu je Zlatko Bagarić platio 150.000 njemačkih maraka.

1999.

VJEKOSLAV (72) i VERONIKA (58) HORVATIN - Supružnici iz Radakova ubijeni su u noći s 8. na 9. 1. u svojoj obiteljskoj kući hicima iz vatrenog oružja. Ubojica nije nasilno ušao u kuću pa se pretpostavlja da su ga žrtve poznavale. Vjekoslav Horvatin posuđivao je novac na kamatu, a spekuliralo se da je iz bilježnice nestalo nekoliko listova s imenima dužnika, među kojima su bili i policajci.

DAMIR DŽEBA (30) - Ugostitelj iz Zagreba ubijen je hicem iz vatrenog oružja 16. 11. u 21.10 sati u Stupničkoj ulici kod restorana Primošten na zagrebačkom Prisavlju. Ubojstvom je spriječen njegov odlazak u policiju gdje je, navodno, sljedeći dan namjeravao progovoriti o zagrebačkoj narkosceni. U javnosti je bio poznat kao “gazitelj maćuhica” džipom ispred HNK, družio se s djecom tajkuna, imao iskaznice nekoliko službi te sudjelovao u premlaćivanju policajca kod Stare Knežije.

2000.

MILAN LEVAR (46) - Automehaničar iz Gospića ubijen je 28. 8. u Gospiću bombom. Ubojstvo se dovodilo u vezu s njegovim iskazom pred haaškim istražiteljima o likvidacijama Srba tijekom 90-ih. Iako je imalo prioritet, njegovo ubojstvo nikad nije rasvijetljeno.

2002.

MARIJANA JERKOVIĆ (24) - Tajnica u splitskoj agenciji za nekretnine M-Kontakt, koja je vodila poslove za SDP, ubijena je 21. 1. Dr. Marija Definis Gojanović, ugledna patologinja koja je bila na poprištu zločina na Mažuranićevu šetalištu u Splitu gdje je ubijena Marijana Jerković, na pitanje kako tumači činjenicu da to ubojstvo nije rasvijetljeno ni nakon toliko godina, rekla je: “Ne znam. Ne želim ništa više reći, osim da je možda nekome odgovaralo da se sve zaustavi”. Policija je raspisala nagradu od 100 tisuća kuna i to ubojstvo digla na najvišu, nacionalnu razinu. Krug mogućih počinitelja strašnog zločina, kad je mladoj djevojci doslovce prerezan vrat nakon što je golim rukama onesviještena, nije preširok. To je ubojstvo bilo jedan od povoda osnivanja Odjela za hladne slučajeve i prioritet Ranku Ostojiću dok je bio ministar unutarnjih poslova.

2003.

MARKO SLIŠKO (52) - Brat ubijenog Vjeke Sliška ubijen je 23. 1. oko 18.15 sati ispred svog hotela Sliško u Bunićevoj 7 hicima u glavu iz vatrenog oružja, i to iz neposredne blizine. Svjedoci su govorili da su vidjeli tamni BMW koji je uz škripu guma napustio mjesto zločina. Marko Sliško imao je popis sumnjivaca iz kriminalnog, policijskog i vojnog miljea koje je javno prozivao za smrt svoga brata Vjeke.

ŽELJKO BILEN (31) - Poznat iz serije “Smogovci” u kojoj je utjelovio lik Štefeka Vrageca ubijen je 11. 11. hicem u glavu u Sesvetama na autobusnom stajalištu kod križanja Nove Branimirove i Zagrebačke. Sjedio je na mjestu suvozača u Mitsubishiju Pajero kojim je upravljao N. O. i krenuo u zagrljaj djevojci koja ga je čekala kada je ubojica prišao i ispalio mu smrtonosni hitac. Njegova likvidacija dovodila se u vezu s obračunima narkomiljea.

2005.

DINO POKROVAC (43)  - Nogometni menadžer ubijen je 11. lipnja u kućnoj veži stambene zgrade u Korčulanskoj ulici 3a dok se vraćao iz noćnog izlaska. Bila je to klasična “sačekuša”, njegova likvidacija pomno je pripremana jer je nekoliko dana ranije netko razbio svjetlo u stubištu. U policiji je još uvijek njegova torbica, po opisu je napravljen i fotocrtež sumnjivca, ali on nikada nije priveden.

2007.

DAVOR ZEČEVIĆ (40) - Ubijen je 1. 12. hicem iz snajperske puške ispred stambene zgrade u kojoj je živio u Remetskom Kamenjaku 2e. Davor Zečević, “dečko s Knežije”, smaknut je tijekom izlaska za vikend, a neposredno prije puštanja nakon odsluženja kazne u zatvoru u Lepoglavi. Sudilo mu se i za ubojstvo Željka Šobota, ali je oslobođen. Navodno je u Lepoglavi poručivao da će, ako ne dobije satisfakciju za robijanje, progovoriti nakon čega bi neki mogli završiti na dva metra ispod zemlje.

2008.

VINKO RODIĆ (42) - Ubijen je hicima iz vatrenog oružja 17. 2. u lokalu Bugsy u Novoselskoj ulici 75 u Dubravi. Urbana legenda kaže da je mrtav i naručitelj njegova ubojstva, jedan od najbližih prijatelja pokojnog Zlatka Bagarića, koji je na taj način osvetio “kralja kocke” Bagarića koji je, pak, ubijen u NK Dubrava u obračunu s braćom Rodić.

2012.

HRVOJE TURIBAK (24) - Student, ubijen je 7. 7. oštrim predmetom u stanu u Ulici Drage Gervaisa u Španskom. Policija je raspisala nagradu u iznosu od 70 tisuća kuna. Njegova obitelj bila je posebno pogođena činjenicom što se sumnjivca tražilo u obiteljskom krugu. Pomno je bio ispitivan žrtvin brat, ali je ustanovljeno da je u vrijeme zločina bio na rolanju na Jarunu.

2015.

VINKO ŽULJEVIĆ KLICA (57) - Izrešetan je 3. 5. u Glavnoj ulici u Sesvetama. Umirovljeni pukovnik HVO­-a smaknut je u nedjeljno jutro dok se vraćao s mise. Ubojicama je trebalo samo desetak sekundi da ga presretnu, prepriječe mu put i ubiju ga. On im je pokušao pobjeći, no u tome nije uspio, a život mu nije spasila ni pancirka koju je imao na sebi. Policija je objavila fotocrtež i raspisala nagradu od 50.000 kuna za informaciju koja bi dovela do počinitelja.