Prijava

Vaša prijava

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ: ZAGREB JOŠ UVIJEK ZBRAJA ŠTETU NAKON POTRESA Vojska pomaže u čišćenju ulica, a statičari kontroliraju koji su objekti sigurni

['Zagreb', 'zagreb', 'Potres', 'potres']

Šteta koju su prouzročili potresi koji su u nedjelju, 22. ožujka, pogodili Grad Zagreb još se uvijek zbraja i sanira. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u ponedjeljak je proglasio prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području grada Zagreba.

"Grad Zagreb će objaviti javni poziv, kojim će obavijestiti oštećenike (fizičke i pravne osobe) na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu u pisanom obliku, na propisanom obrascu, a koji će biti objavljen na oglasnoj ploči i na web-stranicama Grada Zagreba", priopćeno je iz Grada.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u ponedjeljak je rekao da novih informacija o žrtvama potresa još nema.

FOTOGALERIJA: Zagreb nakon potresa

Zagreb nakon potresa

"Štete se još utvrđuju. I da je riječ o potpuno normalnoj, to je posao koji traje dugo. Sada se prvo mora utvrditi koji su to objekti u kojima ljudi mogu nastaviti živjeti", dodao je Božinović.

Na području Zagreba 170 pripadnika Hrvatske vojske već su drugi dan angažirani u pružanju pomoći Gradu i stanovnicima u sanaciji posljedica snažnog potresa koji je glavni grad Hrvatske pogodio u nedjelju, 22. ožujka, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH.

Hrvatska vojska čisti glavne prometnice u središtu, ali i širem središtu grada Zagreba.

Pripadnici HV-a trenutno se nalazi na području Gornjeg grada, Zelenog vala i Ilice, a očekuju radove i u Bogovićevoj ulici te Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, priopćeno je iz MORH-a.

U središtu Zagreba oštećeni su mnogi stambeni, kulturni i crkveni objekti.

Oštećeni su, među ostalima, Zagrebačka katedrala, Crkva svetog Marka, Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, barokna Crkva sv. Katarine, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, crkva sv. Mirka u Šestinama, crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini, crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju. Oštećeno je i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a župni vikar u župi Marija Bistrica lakše je ozlijeđen u potresu.

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) pretrpjela je znatna oštećenja, kao i zgrada Knjižnice HAZU, a u Gliptoteci su srušena postolja s umjetninama te su uništene mnoge skulpture i odljevi, izvijestili su u ponedjeljak iz HAZU-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izvijestio je u ponedjeljak da je nakon potresa u Zagrebu za analizu oštećenja prijavljeno više od 7.000 objekata, a da se na terenu trenutno nalazi 150 inženjera građevine.

"Na terenu se trenutno nalazi 150 inženjera, a za analizu je prijavljeno više od sedam tisuća objekata", izjavio je Štromar novinarima ispred zgrade Ministarstva, kojoj je u potresu u manjoj mjeri oštećeno krovište.

Štromar je izvijestio da je Ministarstvo reagiralo odmah nakon potresa te uključilo inženjere građevine, konkretno statičare, da naprave analize svih oštećenih zgrada.

Osim Grada Zagreba, potresom je pogođena i Krapinsko-zagorska županija, pa su tako statičari poslani i u Gornju i Donju Stubicu, a Štromar poziva i druge općine da se u slučaju oštećenja jave.