Prijava

Vaša prijava

TRAČAK NADE U ŠPANJOLSKOJ Ukupan broj mrtvih prešao brojku 4.000, ali u usporedbi s jučerašnjim danom situacija je bolja

['Kina', 'kina', 'koronavirus', 'zaraza', 'Epidemija']

>>> NOVO 12:30 >>> Španjolsko Ministarstvo zdravstva u četvrtak je objavilo da je broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze bolešću COVID-19 u zadnja 24 sata narastao za 655 te da sada iznosi 4.089, piše BBC. Ta je brojka nešto niža od one koja je objavljena u srijedu kada se broj povećao za 738 nova smrtna slučaja.

Broj zaraženih narastao je na 56.188 slučajeva.

Izvanredno stanje u Španjolskoj vrijedit će do 12. travnja.

* * *

U Italiji je od bolesti COVID-19 dosad preminulo 37 liječnika, javlja CNN, prenoseći podatke Sveučilišta Johns Hopkins. U toj je zemlji od koronavirusa preminulo više od sedam tisuća, a zemlja je zabilježila više od 70 tisuća zaraze.

* * *

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u četvrtak je najavio da će se svaki državljanin Irana koji krši mjere socijalnog distanciranja biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 35 američkih dolara, javlja The Guardian. Također, osobe koje se izvan mjesta prebivališta uhvati u automobilima bez njih će ostati na mjesec dana.

Ove su mjere najavljene nakon što je tamošnje Ministarstvo zdravstva objavilo da je u posljednja 24 sata od bolesti COVID-19 preminulo još 157 osoba.

Guverner iranske Nacionalne banke Abdolnaser Hemmat rekao je da će iz nacionalnog fonda za razvoj povući milijardu dolara kako bi se pomoglo zdravstvu i ekonomiji.

Iran će uvesti i nove mjere suzbijanja širenja koronavirusa, kao što su zatvaranje većine parkova, kupališta i javnih površina. Zabranjena su i sva okupljanja, bilo da je riječ o formalnima ili neformalnima. Trgovine sa živežnim namirnicama ostat će otvorene, a s radom će nastaviti otprilike jedna trećina državnih službenika. Škole i fakulteti ostat će zatvoreni do daljnjega.

* * *

Libanon će karantenu koja vrijedi u cijeloj državi produljiti do 12. travnja. U toj je državi do sada od bolesti COVID-19 umrlo šest osoba, a zaraženih broji 333.

* * *

U Grčkoj je od bolesti COVID-19 preminuo 46-godišnji vojnik. U to su zemlji dosad preminule 23 osobe, a spomenuti je muškarac preminuo nakon što mu je prošlog petka utvrđena zaraza.

Grčka je dosad zabilježila 841 slučaj zaraze koronavirusom.

-----------------------------------------

>>> 11:45 >>> Postoje veliki izgledi da novi koronavirus postane sezonska bolest, rekao je vodeći američki znanstvenik istaknuvši da je hitno potrebno pronaći cjepivo i učinkovito liječenje.

Anthony Fauci, koji vodi istraživanja infektivnih bolesti na Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je na brifingu za novinare da se virus počinje ukorjenjivati na južnoj hemisferi gdje dolazi zima.

"Sada vidimo... u južnoj Africi i zemljama južne hemisfere da imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu", kazao je.

"Ako se kod njih dogodi velika epidemija, onda je neizbježno i mi moramo biti spremni da će se kod nas opet pojaviti", ustvrdio je Fauci.

Kazao je da treba raditi na razvijanju cjepiva, njegovom brzom testiranju i pripremanju kako bi ono bilo dostupno za iduću sezonu.

Trenutačno postoje dva cjepiva koja su ušla u klinička ispitivanja na ljudima, jedno u SAD-u i jedno u Kini, i ona bi mogla biti na tržištu za godinu, godinu i pol.

Također se istražuju načini liječenja - neki novi lijekovi i lijekovi namijenjeni u druge svrhe, uključujući antimalarijske lijekove klorokin i hidroksiklorokin.

* * *

Egipat je krenuo u dubinsko čišćenje područja oko piramida u Gizi u srijedu dok vlasti rade na dezinfekciji turističkih lokacija koje su zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

AFP_1Q615B-1.jpg
 

Radnici s maskama na licu i u rukavicama čistili su područja oko piramida, ured za prodaju karata i centar za posjetitelje iako same ogromne kamene građevine nisu čistili.

Sve slavne egipatske arheološke lokacije i muzeji, od Egipatskog muzeja u Kairu do Doline kraljeva u Luxoru, zatvorene su od ponedjeljka dok vlasti pokušavaju spriječiti širenje koronavirusa.

Putnički letovi su otkazani, osim onih kojima se u domovine vraćaju posljednji preostali turisti, a dužnosnici dezinficiraju hotele i turističke lokacije diljem zemlje.

Egipat je dosad prijavio više od 450 slučajeva koronavirusa, uključujući 21 smrt.

-----------------------------------------

>>> 11:30 >>> U Vojvodini je 41 osoba zaražena koronavirusom, od toga ih je polovica s teritorija Novoga Sada, u kojemu se priprema prostor za masovni prihvat oboljelih s blagim simptomima bolesti, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji.

Poslije Beograda, Niša i Valjeva, Novi Sad je potencijalno najugroženiji grad, rekao je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović, i dodao da to znači dodatan oprez i držanje socijalne distance.

"Prebrodit ćemo sva iskušenja ako se budemo pridržavali svih propisanih mjera“, poručio je pokrajinski premijer.

Mirović je naveo da u Kliničkom centru Vojvodine ima 14 zaraženih koronavirusom, od kojih su neki u boljem stanju, dok je troje pacijenata na respiratorima i bore se za život.

„Za slučaj da se dogodi najgori mogući scenarij pripremamo dvorane na 'Novosadskom sajmu' koje će biti pripremljene za smještaj pacijenata. Na teritoriju Vojvodine postoje i drugi objekti za karantenu za one koji stižu u iz inozemstva, tu je odmaralište Letenka na Fruškoj gori i vojarna u Somboru, a razmatramo i druge lokacije, što ovisi o razvoju situacije", istaknuo je on.

Novosadski sajam, u koji će biti smješteni zaraženi s blagim simptomima bolesti, moći će primiti tisuću oboljelih.

Pokrajinska vlada je najavila da će, u sklopu mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, osigurati pakete hrane i higijene za umirovljenike s manjim primanjima i socijalno ugrožene.

Jedna od novih mjera će biti i rasterećivanje migrantskog kampa u mjestu Kikinda, gdje ih je trenutačno oko 1.000.

Predsjednik vojvođanske vlade kazao je kako se to čini radi „potpunije kontrole u složenoj epidemiološkoj situaciji u ovom gradu“ navodeći da je zamolio ministra obrane da se osigura jedan sanitetski tim za zdravstvenu trijažu migranata.

Do sada je u Srbiji od koronavirusa preminulo ukupno šest osoba, dok je do sada zaraza potvrđena kod 384 osobe.

-----------------------------------------

>>> 11:15 >>> Iransko ministarstvo zdravstva objavilo je u četvrtak da je se broj umrlih od bolesti COVID-19 u toj zemlji u posljednja 24 sata povećao za 157 te da sada iznosi 2.234, piše The Guardian. Broj zaraženih također se povećao te sada iznosi 29.406. Iran je šesta najgore pogođena zemlja na svijetu kada je riječ o epidemiji koronavirusa.

AFP_1Q621I.jpg
 

* * *

Zambija je u četvrtak objavila da uvodi djelomičnu karantenu. Okupljanja veća od 50 ljudi bit će zabranjena, a zatvorit će se kafići i restorani. Tamošnja vlada zbog problema siromaštva još uvijek oklijeva sa zatvaranjem tržnica. Zambija je dosad zabilježila svega 12 slučajeva zaraze koronavirusom.

* * *

Južna Koreja počinje strožije kontrolirati osobe koje im dolaze iz inozemstva, piše BBC. Svi koji dođu po ulasku u zemlju moraju na preuzeti mobilnu aplikaciju za praćenje simptoma. U protivnom, ulaz im se onemogućava. Također, svi stranci koji dođu odmah moraju ući u 14-dnevnu karantenu. Ako odbiju, odmah će ih se deportirati.

Više od pola od 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Južnoj Koreji otpada na ljude koji su u zemlju došli iz inozemstva. Europljani koji u zemlju dolaze na virus se testiraju odmah po dolasku u Međunarodnu zračnu luku Incheon. Ako se utvrdi da je netko negativan na virus, svejedno mora u izolaciji provesti 14 dana i koristiti mobilnu aplikaciju.

AFP_1PY3NN.jpg
 

-----------------------------------------

>>> 10:30 >>> Tri od pet respiratora koje je crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje naručio od predstavnika švedskog proizvođača, čije je sjedište u Beogradu, Srbija je zadržala na granici s Crnom Gorom te potom zaplijenila, pišu u četvrtak podgoričke Vijesti.

Kako je tom listu potvrdio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, ta ustanova, zadužena za nabavku medicinske opreme i materijala za potrebe crnogorskog zdravstvenog sustava, potpisala je ugovor s dobavljačem za kupovinu pet aparata, a ranije su isporučena dva.

"Što se tiče tri respiratora, ne možemo računati na njih, jer ih je zaplijenila Republika Srbija. Aparati su naručeni od predstavnika švedskog proizvođača respiratora, koji ima sjedište u Srbiji. Ali s obzirom na to da je za tu vrstu opreme uvedena zabrana, isporuka nije moguća", rekao je Čirgić dnevniku Vijesti.

Tom listu, kako se navodi, na pitanja o zapljeni respiratora nije odgovorilo ni srbijansko diplomatsko predstavništvo u Podgorici niti crnogorsko veleposlanstvo u Beogradu.

Europska unija donirala je hitnu pomoć Crnoj Gori u vrijednosti od tri milijuna eura, namijenjenu zdravstvenom sustavu te zemlje, namijenivši i dodatnih 50 milijuna za dugoročni program pomoći u skladu s potrebama, a najviše za zdravstvo, gospodarstvo i preduzetnike, objavio je na twitteru šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

Komentirajući informaciju o pomoći Bruxellesa crnogorski premijer Duško Marković izrazio je Uniji zahvalnost na potpori Crnoj Gori u borbi protiv zaraze koronavirusom ističući da su  "europske vrijednosti i solidarnost na djelu", dok je crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao da „EU pokazuje da je uz Zapadni Balkan i u teškim vremenima“.

-----------------------------------------

>>> 10:25 >>> Kako bi najsiromašnijih stanovnici Indije prebrodili epidemiju koronavirusa, država će potrošiti 22,6 milijardi američkih dolara, piše BBC. “Ne želimo da itko ostane gladan i bez novaca”, rekla je ministrica financija Nirmala Sitharaman u četvrtak prilikom objavljivanja odluke.

Novac će se proslijediti onima kojima pomoć treba odmah, a pomoć će uključivati besplatne isporuke riže, pšenice i grahorica te direktne prijenose novca na račune. Država je najavila da će svim djelatnicima u zdravstvu pokriti troškove zdravstvenog osiguranja do iznosa od 66.482 američka dolara.

AFP_1Q70HI.jpg
 

U Indiji je od bolesti COVID-19 za sada preminulo 13 osoba, a koronavirusom su se zarazile 673 osobe.

Više o trenutnoj situaciji u Indiji pročitajte ovdje.

* * *

Rusija je u četvrtak objavila da je u posljednja 24 sata zabilježila 182 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dovelo do 840 zaraženih. Prema službenim podacima, tri su osobe za sada preminule od posljedica virusa, no The Guardian piše da kritičari tamošnje vlasti sumnjaju da su drugi slučajevi namjerno krivo identificirani.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da su službene brojke zaraženih puno preniske te da se u glavnom gradu države “razvija ozbiljna situacija”.

-----------------------------------------

>>> 9:55 >>> Ukupni broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegvini do četvrtka ujutro povećan je na 185, izvjestili su iz entitetskih i županijskih ministarstava zdravstva u toj zemlji.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je novinarima kako su u tom entitetu od srijede potvrdili sedam novih slučajeva kod tri žene i četiri muškarca, a odnose se na osobe iz Banje Luke, Doboja, Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice.

U Federaciji BiH novi slučajevi potvrđeni su u Sarajevu, ali i u Grudama gdje do sada nije bilo zaraženih.

Službeni podaci o broju umrlih usljed komplikacija prouzročenih koronavirusom u BiH i daje su proturječni jer se u statistikama spominju tri takva slučaja u Sarajevu, Mostaru i Bihaću iako je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ranije ovog tjedna zanijekao da je bihaćki slučaj povezan sa zarazom.

AFP_1Q67MS.jpg
 

Policija u obadva entiteta i dalje pokušava striktno kontrolirati kretanje stanovništva provodeći stroge mjere ograničenja u noćnim satima no svakodnevno zatiču na desetke prekršitelja kojima se izriču visoke novčane kazne.

Policija je izvijestla kako je samo u noći između srijede i četvrtka u Sarajevu u kršenju zabrane kretanja zatečeno više od 50 osoba koje su bile izvan domova kada to nisu smjele.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić građanima su uputili zajedničku poruku pozvavši ih da poštuju mjere ograničenja jer je to najbolji način da osobno doprinesu širenje zaraze.

"Pozivamo vas da se striktno pridržavate svih propisanih zapovjedi, mjera i preporuka jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je pogodilo", stoji u poruci članova državnog vrha koji su istaknuli kako su pred BiH teški dani jer epidemija izazvana koronavirusom još nije dosegnula svoj vrhunac.

-----------------------------------------

>>> NOVO 9:50 >>> Srbijansko Ministarstvo zdravlja potvrdilo je u četvrtak dvije nove žrtve koronavirusa, što je ukupno šestero umrlih od 384 osobe kod kojih je od početka epidemije 6. ožujka do jučer Covid-19.

Peta žrtva je hospitalizirani osamdesetogodišnji muškarac koji je posljednjih dana s teškom kliničkom slikom bio na respiratoru.

Pacijent je bolovao i od kardiomiopatije, imao je povišeni tlak, te kroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes.

AFP_1Q5246-1.jpg
 

Šesta žrtva je šezdesetdvogodišnja žena hospitalizirana u Nišu, također kronični bolesnik s arterijskom hipertenzijom i dijabetesom, te reumatoidnim artritisom, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Srbija je ušla u treći tjedan epidemije, a stručnjaci očekuju dalji rast broja oboljelih u lokalnom prijenosu zaraze s obzirom na to da su iz europskih zemalja, u kojima su također utvrđena žarišta koronavirusa, od 14. ožujka doputovali deseci tisuća državljana Srbije, neki od njih već zaraženi Covidom 19.

Najveće žarište koronavirusa u Srbiji je Beograd (158), zatim Niš (40), Valjevo (38) i Novi Sad (21).

* * *

Još je 14 osoba zaraženo koronavirusom u Crnoj Gori, što znači da ih je ukupno 67, priopćio je u četvrtak Institut za javno zdravlje.

Radi se o većinom uvezenim slučajevima, kaže epidemiolozi.

"Koliko je kontakt opasan govori i podatak da je, zasad, iz samo dva uvezena slučaja proizašlo 28 drugih. Jedan slučaj je započeo lanac obolijevanja kod 15, a drugi kod još 13 ljudi", priopćeno je iz Instituta, naglašavajući da se "postoji opravdana mogućnost da broj zaraženih od koronavirusa bude još veći".

AFP_1Q22D0.jpg
 

Posebnu pažnju crnogorske zdravstvene ustanove usmjerile su na općinu Tuzi gdje je u jednom danu registrirano 15 novih slučajeva zaraze. Stanovnici su u karanteni, policija kontrolira ulazak i izlazak iz općine, a na koronavirus se testiraju svi koji su došli u kontakt sa zaraženima.

U lokalnoj samoupravi strahuju da bi broj zaraženih mogao biti mnogo veći, jer su oboljeli imali mnogo kontakata, a prisustvovali su i sahranama.    

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Crnoj Gori potvrđen je 17. ožujka, a dosad je jedna osoba umrla.

-----------------------------------------

>>> 9:45 >>> Grupa G7 blokirala je pokušaj američkog Ministarstva vanjskih poslova da se u zajedničkoj izjavi te grupe koristi fraza “wuhanski virus”, prenosi The Guardian.

“To što su predložili je crvena linija”, rekao je jedan europski diplomat. “Ne možete se slagati s takvim brendiranjem virusa i onda to pokušati komunicirati. U toj se verziji izjave koju su predložile Sjedinjene Države Kina krivi za širenje pandemije.”

Premda je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) bolesti koju koronavirus uzrokuje dala ime COVID-19, SAD je u izjavi od 12 stranica o njemu govorio kao “wuhanskom virusu”.

SAD je sastavio zajedničku izjavu jer predsjedaju skupinu u kojoj su još Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Kanada.

* * *

Finska je vlada u četvrtak objavila da će se cijela regija oko glavnog grada države Helsinkija izolirati od ostatka države. U toj je regiji do sada identificirano 880 slučajeva zaraze koronavirusom.

* * *

Francuska je tijekom epidemije koronavirusa zabilježila 1.331 smrtnih slučajeva, međutim postoji strah da je prava brojka znatno veća, piše BBC.

Tamošnji zdravstveni sustav broji samo osobe koje umru u bolnicama i ne radi obdukcije na nepotvrđenim slučajevima.

Medijski napisi sugeriraju da bi puno smrtnih slučajeva moglo biti u domovima za starije i nemoćne osobe, a da se te brojke ne pribrajaju glavnoj brojci.

AFP_1Q70GO.jpg
 

-----------------------------------------

>>> 9:10 >>> U Južnoj Koreji u četvrtak su prijavljena 104 nova slučaja koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih 9241, prema podacima korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Umrlo je petero ljudi, a zemlja bilježi ukupno 131 smrtni slučaj od koronavirusa.

U zemlji već 15 dana u kontinuitetu ima manje od 200 prijavljenih novih slučajeva, prema podacima KCDC-a, što pokazuje razmjerno usporavanje širenja zaraze koja je počela potkraj siječnja.

Broj uvezenih slučajeva međutim skočio je sa 30 na 131, a u srijedu je prijavljena trećina novih slučajeva zaraze.

Za sve pristigle iz Europe koji dulje ostaju u zemlji Južna Koreja uvela je dvotjednu karantenu i testove bez obzira na simptome, u svrhu borbe protiv uvezenih slučaja zaraze.

Putnici koji pristižu iz SAD-a morat će od petka ići u dvotjednu samoizolaciju.

Zemlja će također zabraniti ulazak strancima ako ne instaliraju mobilnu aplikaciju za samoizolaciju, objavila je novinska agencija Yonhap.

Ta aplikacija omogućuje praćenje kretanja mobitela i poštivanje karantenskih mjera.

* * *

Broj umrlih u SAD-u Covida-19 premašio je u srijedu 1000, prema podacima sveučilišta Johnsa Hopkinsa, dok njujorške vlasti izvještavaju o prvim naznakama usporavanja zdravstvene krize, ali se stanje u New Orleansu pogoršava.

SAD je treći po broju prijavljenih slučajeva iza Kine i Italije.

Zaključno sa srijedom preminulo je 1033 osoba, a zaraza je potvrđena kod 68.572 osobe.

U američkoj saveznoj državi New York, gdje je najviše zaraženih i umrlih od Covida-19, u srijedu su se pojavile prve naznake ograničavanja širenja bolesti, objavio je guverner Andrew Cuomo, iako je broj umrlih u samom gradu New Yorku porastao.

AFP_1Q68K3.jpg
 

Proteklih dana usporio se tempo hospitalizacija u državi New York i guverner Cuomo kazao je kako su brojke "gotovo predobre da bi bile istinite".

Pohvalio je ogromni odaziv umirovljenih zdravstvenih radnika - 40.000 sestara, liječnika i drugog medicinskog osoblja, no svejedno je upozorio da preostaje još ogromni posao.

Cuomo je objavio nove korake u ograničavanju širenja zaraze.

Grad New York, u kojem živi više od osam milijuna ljudi, zatvorio je za promet neke od svojih ionako uglavnom praznih ulica kako bi  omogućio stanovnicima da hodaju i tako održavaju dovoljni razmak među sobom.

Najavio i da će se zabraniti svi kontaktni sportovi na javnim površinama.

"Mali razmak među ljudima čini nas ranjivima", poručio je.

U državi New York potvrđeno je 30.800 slučajeva zaraze, a u samom gradu više od 17.800. Do srijede navečer u gradu je preminulo 280 osoba.

U državi New York, u kojoj je gotovo polovica zaraženih Amerikanaca, prošlog je tjedna obustavila sve poslovne aktivnosti koje nisu neophodne za svakodnevni život, a stanovnicima je rečeno da ostanu u svojim kućama.

Zaključno sa srijedom guverneri najmanje 21 savezne države u kojima živi 330 milijuna Amerikanaca uveli su takva ograničenja.

Cuomo je u srijedu poručio kako usporavanje stope hospitalizacija pokazuje da mjere socijalnog distanciranja djeluju.

New Orleans, u kojemu su prije mjesec dana mase ljudi bile na ulicama u vrijeme karnevala, na putu je da postane novo američko žarište pandemije koronavirusom. Taj grad zabilježio je najveću stopu porasta broja zaraženih u svijetu.

1213557302.jpg
 

Pogoršavanje stanja u New Orleansu raspršilo je nadu da bi gradovi u toplijim područjima svijeta mogli izbjeći bolest. Lokalne vlasti upozoravaju da će ovim tempom širenja zaraze bolnice u gradu na rijeci Mississippi do 4. travnja prijeći granicu izdržljivosti.

Zdravstveni stručnjaci ističu da je Mardi Gras, kada se 1,4 milijuna turista slilo u New Orleans zbog karnevala što je rezultiralo gužvama na ulicama, nahranio epidemiju.

U glavnom američkom gradu Washingtonu u srijedu navečer naređena je obustava svih poslovnih aktivnosti koje nisu neophodne za život grada i zabranjeno je okupljanje više od deset ljudi u skupinama.

Američki senat u srijedu je izglasao povijesni paket pomoći koji bi trebao pomoći Amerikancima i američkom gospodarstvu posrnulom pod teretom pandemije koronavirusa.

Paket je vrijedan dva bilijuna dolara i uključuje gotovinske isplate od 1200 dolara većini odraslih te po 500 dolara za svako dijete.

Oko 350 milijarda dolara bit će na raspolaganju za zajmove gospodarstvu kako bi se potaklo zadržavanje zaposlenika u radnom odnosu.

* * *

Broj zaraženih koronavirusom širom svijeta porastao je u četvrtak na više od 470.800, a umrla je 21.221 osoba, prema evidenciji britanske agencije Reuters.

Pandemija se proširila na 200 država i teritorija izvan Kine. 

U Italiji je umrlo dosad najviše ljudi na svijetu - njih 7503 u niti mjesec dana.

Broj umrlih u Španjolskoj porastao je tijekom noći za 738 na 3434 i nadmašio broj umrlih u Kini.

Francuske vlasti izvijestile su u srijedu o 231 novo umrlih pa je ukupni broj 1331.

U Britaniji je broj smrti od koronavirusa porastao u srijedu na 463, a broj zaraženih sada je 9529. Dan ranije zaraženih je bilo 8077.

-----------------------------------------

>>> 9:00 >>> Gospođa Hwang iz okruga Cheongdo postala je najstarija osoba na svijetu koje je preboljela COVID-19, javlja CNN. Ovoj 96-godišnjoj Korejki dijagnoza je postavljena 13. ožujka, a liječila se u javnoj klinici Pohand koja se nalazi istočno od grada Daegua. Otpusnicu iz bolnice na kojoj piše da je u potpunosti ozdravila dobila je u srijedu.

Hwang se trenutno nalazi u samoizolaciji u svome domu, gdje živi sa svojim sinom.

* * *

Britanska vlada inzistira da princ Charles nije “preko reda” testiran na koronavirus, piše The Guardian. Ministar zdravstva Velike Britanije Edward Argar rekao je za Sky News da je Charles “imao simptome” te da je “bio zdravstvenog stanja koje traži testiranje”.

AFP_1Q60WC.jpg
 

“Mi smo do sada izveli više od 97 tisuća testiranja, što je jedna od najvećih brojki u cijelom svijetu. Jasno, moramo testirati još. Povećavamo kapacitete kako bismo to mogli i napraviti. Ključno osoblje poput socijalnih radnika i svi djelatnici u javnom zdravstvu imaju prednost pri testiranju”, dodao je Argar.

* * *

Afganistan je u četvrtak javio da je u posljednja 24 sata dobio još pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da su u toj zemlji do sada virusom zaražene 84, među kojima su i četiri pripadnika NATO-ove misije “Resolute Support” i dva strana diplomata.

* * *

Moskva javlja da će zatvoriti sve trgovine osim ljekarnih i onih sa živežnim namirnicama. Zatvorit će se i svi restorani, kafići i noćni klubovi. Ta mjera na snagu stupa 28. ožujka, a vrijedit će do 5. travnja.

AFP_1Q62IV-1.jpg
 

-----------------------------------------

>>> 8:40 >>> Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u srijedu da je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

U sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka zakona o obrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojima vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih skupina u parlamentu.

"Jako je važno da bez obzira na izvanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila", kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske "legitimna", te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

milanovic44-270220.jpg
 

Pahor smatra da Slovenija kontrolira epidemiju koronavirusa.

Pahor će danas o tome i drugim pitanjima vezanim za epidemiju koronavirusa razgovarati s premijerom Janezom Janšom, te predsjednicima parlamenta i Državnog vijeća, a u razgovoru za RTV je rekao kako je uvjeren da se Slovenija i vlada dobro nose s epidemijom i njezinim ekonomskim posljedicama.

"Pravodobno smo uveli radikalnije, dijelom  možda i prekomjerne restrikcije kako bismo smanjili krivulju rasta zaraženih i oboljelih. Iako ne znamo kad će epidemija dosegnuti vrhunac, mislim da uz oprezni optimizam možemo konstatirati da Slovenija danas kontrolira situaciju", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor.

-----------------------------------------

>>> 8:35 >>> Bivši britanski premijer Gordon Brown poziva svjetske lidere da za potrebe borbe protiv pandemije koronavirus i učinka pandemije na ekonomiju oforme globalnu vladu, piše The Guardian.

Brown, inače bivši premijer iz redova laburista koji je Ujedinjenim kraljevstvom upravljao za vrijeme bankarske krize 2008. godine tvrdi da je potrebno koordinirati napore političara te zdravstvenih i ekonomskih stručnjaka. Brown zagovara da se toj skupini potom daju izvršne ovlasti.

Sastanak grupe G20 održati će su četvrtak, a njime će predsjedavati Saudijska Arabija.

* * *

Senat Sjedinjenih Američkih Država odobrio je paket mjera za oporavak tamošnje ekonomije težak 2,2 bilijuna dolara. To je do sada najveći paket takve vrste u povijesti SAD-a.

Guverner japanskog glavnog grada Tokija zamolio je stanovnike grada da tijekom nadolazećeg vikenda ostanu u svojim domovima kako bi se izbjegla “eksplozija” novih slučajeva zaraze koronavirusom. Japan je u srijedu zabilježio 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj su zemlji od bolesti COVID-19 do sada oboljele 2.003 osobe (712 s kruzera Diamond Princess), a imala je 55 smrtnih slučajeva (10 s kruzera Diamond Princess).

Hong Kong javlja da im raste broj zaraženih koronavirusom te da je to najvjerojatnije posljedica toga što se velik broj njihovih građana iz inozemstva vratio u domovinu. U srijedu su zabilježena 24 nova slučaja, što znači da su do sada imali 410 slučaja zaraze.

AFP_1Q52HS.jpg
 

Tajland je u srijedu zabranio ulaske u zemlju, a Meksiko danas počinje s obustavom svih aktivnosti koje nisu nužne. Dio Kašmira pod kontrolom Indije javlja da je imao prvi smrtni slučaj od koronavirusa. Preminuo je 65-godišnji muškarac koji je nedavno posjetio religijski skup kojem su prisustvovale osobe iz Malezije i Indonezije.

Svjetska trgovinska organizacija predviđa da će koronavirus ekonomiju unazaditi gore nego što je to napravila recesija 2008. godine. Singapur već javlja da im predstoji duboka recesija te da su u prva tri mjeseca ove godine pretrpjeli najveći ekonomski pad u posljednjih 10 godina. Kako piše BBC, njihov je BDP u odnosu na prošlu godinu pao za 2,2 posto, a u odnosu na prošli kvartal 10,6 posto.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da bi mjere za borbu protiv koronavirusa mogle dovesti do nestašice hrane u svijetu. 

Sveučilište Johns Hopkins javlja da je do sada koronavirusom zaraženo 451.355 ljudi na svijetu te da su od posljedica zaraze umrle 21.152 osobe. Od bolesti COVID-19 za sada su se oporavile 112.982 osobe.

-----------------------------------------

>>> 7:48 >>> U izvanrednoj brzoj proceduri slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

Sa 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih koronavirusom.

Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene.

Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove mjere bi upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

Nakon prosvjeda socijaldemokratske oporbe, originalni prijedlog vlade odbačen je u parlamentu tako da se ne mogu pratiti telefonski pozivi i SMS poruke, već samo podaci o lokaciji.

Oporba je upozorila da prijedlog zakona može ugroziti građanska prava i omogućiti vladi da špijunira građane.

Mjere su ograničene na trajanje koronavirusne krize.

000_1Q27KD.jpg
 

-----------------------------------------

>>> 7:38 >>> CNN javlja da se Sjedinjene Američke Države suočavaju s najgora 24 sata otkako je počela pandemija koronavirusa. Naime, u SAD-u su u tom razdoblju umrle najmanje 233 osobe.

Ukupno su u Americi zaražene 65,273 osobe, a od Covida-19 je umrlo 938 pacijenata.

-----------------------------------------

>>> 7:34 >>> Liberijski predsjednik i nekad proslavljeni nogometaš George Weah ima potpuno drugačiji pristup koronakrizi od ostalih svjetskih lidera. Naime, Weah je odlučio sudjelovati u snimanju pjesme 'Let’s Stand Together and Fight Coronavirus' u kojoj se objašnjava kako se Covid-19 širi i kako ga se može zaustaviti.

George Weah pjeva 

-----------------------------------------

>>> 7:26 >>> Iran, koji se tjednima bori s pandemijom koronavirusa, produžio je mjeru kojom ukida školsku nastavu i javna okupljanja, javlja Reuters.

-----------------------------------------

>>> 7:26 >>> Ruska vlada zabranila je sve međunarodne letove, a ova mjera na snagu stupa od petka u ponoć. Ruske zrakoplovne kompanije i dalje će moći letjeti u inozemstvo, ali samo kako bi ruske državljane mogle vratiti u domovinu.

Rusija je dosad potvrdila 658 slučajeva zaraze i tri smrti povezane s Covidom-19.

-----------------------------------------

Kina nije zabilježila nove lokalne slučajeve infekcije koronavirusom, a porastao je broj uvezenih iz inozemstva.

U Kini je na kraju srijede potvrđeno 67 novih slučajeva, što je za 20 više nego dan ranije, no svi novi su uvezeni.

Ukupan broj zaraženih popeo se na 81,285, a umrlih je 3287, šest više nego dan ranije, izvijestila je u četvrtak Nacionalna zdravstvena komisija.

Broj novooboljelih naglo se smanjuje nakon što je u veljači prošao vrhunac epidemije.

Najviše novih slučajeva zabilježio je Šangaj, a provincija Hubei u kojoj živi 60 milijuna ljudi u srijedu nije izvijestila o novim slučajevima te je otvorila svoje granice.

Život u Hubeiu, epicentru epidemije koronavirusa, počeo se vraćati u normalu nakon dva mjeseca karantene: prometne kontrole su ukinute, građevinski radovi se nastavljaju i ljudi ponovno autobusima i vlakovima putuju preko donedavno zatvorenih granica.

Vlasti su, međutim, u drugim gradovima pojačale mjere, strahujući od novog vala širenja zaraze preko uvezenih slučajeva.