Prijava

Vaša prijava

ART POSLASTICA ZA DANE U IZOLACIJI Harmonično društvo, bića iz mašte koja pomažu u nevolji, medicinske sestre... neke su od tema ovih umjetnika

['bojanka', 'koronavirus', 'karantena']

Autori crteža koje objavljujemo u bojanki uz “Jutarnji list” među najboljim su hrvatskim umjetnicima, slikarima, ilustratorima i stripašima. Bojanka se, uz naše novine, sutra može dobiti na dar.

Jedanaest je umjetnika koje smo pozvali na suradnju. Rado su se odazvali kako bi nam svima, barem nakratko, pomogli da skratimo svoje dane provedene u izolaciji. Vjerujemo, bit će to prava art poslastica.

Pozivamo vas čitatelje da snimite i mailom nam (www.jutarnjilist@hanzamedia.hr) pošaljete do 7. travnja kako ste obojili pojedine radove. Svaki od umjetnika odlučit će koji je najbolji kad je riječ o njegovu radu. Najbolje ćemo nagraditi.

Bojanka-16-str-7.jpg
 

Neke od tema koje su odabrali umjetnici aktualne su, primjerice, pozivaju na ostajanje doma, odaju počast hrabrim medicinskim sestrama na terenu ili podsjećaju da će doći vrijeme kad ćemo se svi zajedno ponovno moći družiti. Druge pak ne progovaraju o situaciji, nego pozivaju na meditaciju, na promišljanje nekog budućeg idiličnog društva, prikazuju bića iz mašte koja se danas čine realnijima nego ikad i sl.

U ateljeima

Svi autori iz naše bojanke imali su planove, trebali su predstaviti svoja najnovija djela u mnogim metropolama, od Tokija do Pariza, spremali se za promocije slikovnica, izložbe u vodećim muzejskim institucijama, nove stripove, monografije. Sve će to i održati kad prođe pandemija. Većina ih je u svojim domovima, mnogi od njih navikli su se raditi u ateljeima u izolaciji.

Bojanka-16-str-8.jpg
 

Stipan Tadić, jedan od najboljih slikara mlađe generacije, na postdiplomskom je na Sveučilištu Columbia u New Yorku, jednom od trenutačno najvećih žarišta pandemije. Zatvoren u svojem studentskom domu u Haarlemu, crta stripove. Crtež koji nam je poslao za bojanku nastao je na temelju njegove serije “Motivi iz okolice”. Serija je to nastala na terenu, dok je još pješice ili biciklom obilazio predgrađa i mjesta u blizini Zagreba te prizore skicirao uživo.

Tradicijski način života

Jelena Bando, ilustratorica koja je pokrenula i međunarodni festival ilustracije 36 Mountains, u Zagrebu je, no trebala je biti u Tokiju, na World Art Tokyo, kamo je pozvana. Ovaj je sajam umjetnina, naravno, odgođen. Crtež koji je odabrala za našu bojanku predstavlja jednu od zajednica koje su u opasnosti da njihov tradicijski način života bude ugrožen vanjskim utjecajima. Pleme Achuar koje živi u Amazoni, na granici Ekvadora i Perua.

Slikar Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti i predsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, i inače često slika idilično društvo, u kojemu vlada harmonija odnosa.

Mnoštvo fantastičnih bića slika Vice Tomasović, omiški umjetnik i predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split. Tomasović se u svojim radovima bavi pitanjem početka svijeta, koliko sve potječe iz istog izvora.

Zdenko Bašić, autor fantastičnih, uvijek rasprodanih slikovnica, koji surađuje s najpoznatijim svjetskim nakladnicima na tom području, poslao nam je crtež moguta, čuvara Turopolja, bića koja, prema predaji, žive u hrastovima i štite ljude od raznih nedaća. Svima su nam ovih dana potrebne naše vlastite verzije moguta. Bašić živi u Gajnicama, gdje predvečer odlazi u šetnju šumom.

Bojanka-16-str-6.jpg
 

Bane Milenković sa suprugom Lidijom Šeler živi u kući na Perjavici, iz stana oboje izlaze samo da bi prošetali svoje pse. Imaju ih sedam, šest korgija i jednu mješanku. Za našu nam je bojanku Milenković poslao crteže dvaju korgija, Žuži i njezina sina nazvanog Clooney.

Strip autorica i osnivačica Komikaza Ivana Armanini trenutačno je na selu, gdje priprema novi broj. Strip Komikaze, podsjetimo, nedavno je dobio i nagradu za najbolji alternativni strip na festivalu u Angoulêmeu, najveće je to moguće priznanje u svijetu stripa. Za našu je bojanku nacrtala medicinsku sestru, hommage je to svima koji rade u medicini, na prvoj crti bojišnice. Crtež ima mnogo detalja, koji će vas, vjerujemo, oduševiti.

Od Mirona Milića, umjetnika koji nas je, među ostalim, oduševljavao nizom murala po gradu, kao što je znameniti “Vodoskok” u Petrinjskoj ulici, nismo ni očekivali ništa drugo nego crnohumorni rad.

Svjetlan Junaković, višestruko nagrađivani autor slikovnica koje su objavljene na mnogim svjetskim jezicima, nacrtao je metaforu kuće u kojoj je sad cijeli naš svijet, s jasnom porukom da ostanemo doma. Junaković predaje i na Akademiji likovnih umjetnosti, a nastavu sa svojim studentima sad održava online.

Slikarica i dizajnerica Paulina Jazvić također je online sa svojim studentima Tehničko-tehnološkog fakulteta i, kako kaže, zanimljivi su njihovi radovi kojima reagiraju na trenutačnu situaciju. Često, inače, slika tjeskobu, kako bi se oslobodila tog osjećaja, no za našu bojanku poslala nam je rad u kojem nastoji pružiti vedriju sliku.

Optimistična je i umjetnica Nikolina Ivezić, koja je za našu bojanku interpretirala plakat “We Can Do It”, izražavajući nadu u bolja vremena.

Bojanka-16-str-5.jpg
 

Tiskanje bojanke omogućila je Zagrebačka banka.


Poručimo svima: Ostanite doma!