Prijava

Vaša prijava

ČOVJEK KOJI JE NEMILOSRDNO OSTAVIO NESRETNE MIGRANTE DA SE UTOPE U KUPI OSUĐEN NA ZATVORSKU KAZNU Srećko K. ide iza rešetaka na šest i pol godina

['migranti', 'nesreća']

Zbog krijumčarenja 11 migranata u Mercedes Vitu kojim je bježeći pred policajcima sletio u rijeku Kupu i kojom prilikom se utopila mlada Afganistanka (23), na Županijskom sudu u Sisku s nepravomoćnom presudom suočio se Srećko K. (46). Taj državljanin Srbije osuđen je prošlog tjedna na Županijskom sudu u Sisku na šest i pol godina zatvora zbog ukupno tri kaznena djela – protupravnog ulaženja kretanja i boravka u RH, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti te prisile prema službenoj osobi. A osim njega, prema sporazumu iz 2019. sankcioniran je i ostatak ekipe – Ivan Đ. (45), Fehim H. (45) i Danijel P. (21) koji su uhićeni nedugo nakon nesreće, dok je Srećko dao petama vjetra.

Nakon nemilog događaja u Slatini Pokupskoj i dok su unesrećenim ljudima u kombiju, među kojima je bilo i četvero djece, pomagali policajci, Srećko se pet dana skrivao policiji. Dao se u bijeg kroz minska polja shvativši prekasno da je pobjegao bez dokumenata i mobitela koji su sisačkoj policiji poslužili da brzo poslože mozaik i uhvate njegove pomagače. Pao je pet dana kasnije na Bajakovu u autobusu jer je mislio da hrvatski policajci tapkaju u mraku, no svi granični prijelazi su raspolagali njegovom fotografijom.

A nesretnoj 23-godišnjoj Afganistanki nije bilo spasa te se utopila na očigled supruga i djece.

Uvertira u nastali užas od 25. kolovoza 2019. bio je dogovor između Ivana Đ. i Srećka K. da se materijalno okoriste pa su po prihvatnim centrima za migrante u BiH ostavljali svoje vizitke migrantima da ih kontaktiraju ako se odluče za ilegalan ulazak u Europsku uniju.

Nije dugo trebalo da Ivan Đ. zaprimi poziv nesretnih ljudi. Dogovor je pao - 5000 eura za prijevoz od Gline do granice sa Slovenijom. Primamljiva zarada s visokim rizikom bila je dovoljna da Ivan Đ., Srećko K., Fehim H. i Danijel P. stignu 24. kolovoza iz Njemačke u Zagrebu u Mercedes Vitu njemačkih oznaka u vlasništvu Fehimove supruge.

Nakon višesatnog odmora, Srećko K. je sam krenuo prema Glini, a Danijel P. mu je preko aplikacije WhatsApp proslijedio podatke o dogovorenoj ruti kretanja i mjestu gdje će ga migranti, koji su ilegalno preko zelene granice ušli iz BiH u Hrvatsku, čekati. Oko 2.30 sati Srećko je locirao dvije Iranke i devet Afganistanaca. Kombijem su krenuli prema slovenskoj granici. Vozili su se magistralnom cestom kroz Gornje Taborište gdje su stvari pošle po zlu.

Nakon 15-minutne vožnje, policajci su uočili kombi te su ga pokušavali zaustaviti. Srećko K. se oglušivao na svjetlosne i zvučne policijske signale te je dao gas i naglo mijenjao pravac kretanja, a naglim kočenjima je čak pokušavao izgurati policijsko vozilo s ceste. Bio je itekako svjestan rizika pa je dolaskom do Slatine Pokupske, divljački vozeći po makadamu, s kombijem prepunim ljudi bez kočenja sletio u Kupu. Kombi je počeo tonuti, a bešćutni Srećko K. je kroz vozačev prozor izašao ostavivši vozilo s migrantima da potone.

Nakon tragedije stupili smo u kontakt sa Srećkovim zetom i kćeri. Ostali su šokirani činom jer je za njih Srećko bio vrijedan čovjek koji je privređivao prodajući rabljenu robu po sajmovima.

- U Hrvatsku nije često odlazio. Barem koliko ja znam. Ima sedmero djece i više od 33 unučadi. Nije loš čovjek i ima veliko srce. Toliko je ta vijest utjecala na obitelj da je moja žena, dakle Srećkova kći, zbog toga završila u bolnici. Ne možemo vjerovati da je ostavio ljude da se podave. Dosta putuje, najčešće u Njemačku u zadnje vrijeme jer tamo ima novu djevojku s kojom se viđa. O problemu u kojem se našao rekla nam je Srećkova sestra kojoj se javio i koja živi u Francuskoj - ispričao je za Jutarnji nakon događaja krijumčarev zet H. M. koji je užas u Kupi vidio na vijestima.